Ce inseamna sa facem detox digital?
Un detox digital inseamna sa incetam a mai utiliza tehnologia o perioada de timp. Cand spun tehnologie, ma refer la orice device care ne acapareaza acum activitatile de zi cu zi: smartphone-ul, televizorul, laptop-ul, tableta, site-urile social media.
Detoxul digital este vazut, de multe ori, ca o metoda de a ne focaliza pe interactiunile sociale de zi cu zi, fara a avea distrageri in jurul nostru. Daca lasam la o parte, cel putin o perioada de timp, aceste distrageri, vom vedea imbunatatiri in ceea ce priveste stresul care survine in urma conectarii constante cu mediul online.
Inainte sa te decizi daca doresti sa faci un detox digital, hai sa vedem care sunt beneficiile lui si ce metode ai putea pune in aplicare pentru a-ti reusi ”detoxifierea”.
Motive pentru a face un detox digital
Pentru multe persoane, conectarea cu lumea online face parte din viata de zi cu zi. Conform unui studiu realizat de compania Nielsen, media timpului petrecut online de catre un adult in SUA este de 11 ore in fiecare zi, aici fiind incluse interactiunea pe social media, cititul, urmaritul unor video-uri sau ascultarea unor podcast-uri.
Sunt multe motive pentru care este benefic sa faci un detox digital si sa iti lasi o perioada de timp telefonul la o parte. Poate ai vrea sa petreci mai mult timp cu tine insuti, fara a fi intrerupt de tehnologie. Totodata, poate simti ca folosesti mult prea mult retelele de socializare si ti-ai dori sa elimini din stresul acumulat pe acestea.
In anumite situatii, poate chiar simti ca ai devenit dependent de telefonul mobil. In timp ce adictia de mediul online nu a fost recunoscuta oficial in manualele de specialitate, multi experti considera ca utilizarea excesiva a tehnologiei reprezinta o adictie comportamentala reala, care poate duce la probleme psihologice, sociale si fizice, destul de profunde.
Intr-o statistica realizata de organizatia americana ”Common Sense Media”, 50% dintre adolescenti au raportat ca se simt dependenti de telefoanele lor mobile, iar 78% au raportat ca isi verifica telefonul mobil constant, in fiecare ora.
Ce spun studiile?
Tehnologia poate fi o sursa de stres.
Intr-un studiu anual realizat de Asociatia Psihologica Americana in ceea ce priveste stresul, 18% dintre adulti au raportat ca tehnologia este un factor de stres in viata lor. Pentru cei mai multi dintre participanti, stresul survenea din nevoia constanta de a verifica email-uri, mesaje si social media, dar si din nevoia de a fi mereu conectati cu lumea online.
Un alt studiu din Suedia a relatat faptul ca utilizarea excesiva a tehnologiei a cauzat tinerilor adulti probleme cu somnul, simptome depresive si un nivel crescut al stresului.
Device-urile digitale pot sa distruga calitatea somnului
Un studiu a aratat ca utilizarea telefonului mobil inainte de somn poate cauza un somn extrem de neplacut, dar poate reduce si timpul alocat somnului. Totodata, studiul a descoperit ca utilizarea device-urilor electronice inainte de culcare poate sa creasca riscul pentru anxietate, insomnie si schimbari ale dispozitiei.
Utilizarea excesiva a device-urilor si a mediului online poate sa duca la probleme emotionale
Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au publicat recent un articol care a demonstrat legatura dintre utilizarea excesiva a site-urilor de socializare, precum Facebook, Instagram si Snapchat si bunastarea psihologica a utilizatorilor. Conform studiului, cei care utilizau excesiv site-urile social media, aveau un nivel mai scazut de well-being. Acesta a fost si primul studiu experimental in acest domeniu, adica cu o validitate si calitate stiintifica ridicata.
Comparatiile pe social media te pot face sa nu fi multumit niciodata
Daca petreci mult timp pe site-urile social media, probabil ai fost pus in situatia de a te compara cu ceilalti de multe ori. Poate te-ai surprins de multe ori gandindu-te ca viata celorlalti este mult mai buna ca a ta si ceea ce fac ceilalti este mult mai interesant.
Ei bine, ar trebui sa tii minte faptul ca toata lumea isi distribuie pe retelele de socializare doar partile fericite si bune ale vietii lor, ceea ce inseamna ca esti predispus extrem de tare la a avea o imagine distorsionata asupra realitatii. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care se compara cu ce vad pe retelele de socializare se simt foarte dezamagite cu propria viata, iar calitatea vietii este scazuta.
Conexiunea digitala iti poate declansa fenomenul FOMO
Frica de a nu pierde ceva sau FOMO, este frica constanta de a nu pierde experientele din mediul online. Iar conexiunea digitala constanta poate sa hraneasca aceasta frica. Totodata, FoMO te poate face sa verifici constant device-urile, tocmai pentru a nu rata nimic important.
Care sunt semnele care iti arata ca ai avea nevoie de un detox digital?
- Te simti anxios sau stresat cand nu iti gasesti telefonul
- Simti impulsul de a verifica telefonul in fiecare minut
- Te simti depresiv, anxios sau furios dupa ce petreci timp pe social media
- Te preocupa like-urile, comentariile de pe social media
- Iti este frica sa nu ratezi ceva daca nu esti conectat la retelele de socializare
- Stai tarziu noaptea pe telefon si te trezesti devreme sa te joci pe telefon
- Iti este greu sa te concentrezi pe o sarcina daca nu ai telefonul langa tine
Cum sa faci un detox digital?
Preconceptia comuna este ca daca facem un detox digital, inseamna sa renuntam total la device-urile noastre. Acest lucru este imposibil in societatea in care traim. Detox-ul digital inseamna, mai degraba, sa cautam o varianta prin care putem limita accesul la device-urile noastre, in asa fel incat sa simtim ca ne ”detoxifiem”.
In primul rand, pentru a avea succes cu detox-ul, este necesar sa fim realisti. Poti face si un detox complet, pentru o zi, doua, daca simti ca ai putea sa faci acest lucru si daca acest lucru nu intervine in activitatile tale de la job. Insa, cel mai realist lucru pe care il poti face este sa iti setezi niste bariere si niste limite de utilizare a device-urilor.
Iata cand poti sa iti limitezi utilizarea in beneficiul tau:
- Atunci cand esti la masa cu familia, cand mancati sau cand iesi in oras cu prietenii
- Atunci cand te pui la somn sau cand te trezesti dimineata
- Atunci cand lucrezi la un proiect sau la un hobby
- Atunci cand te relaxezi in pat sau cand mergi la o plimbare
Studiile arata ca daca limitam utilizarea site-urilor social media cu cel putin 30 de minute in fiecare zi, vor exista imbunatatiri in ceea ce priveste bunastarea psihologica.
Gaseste varianta care ti se potriveste cel mai bine
Poti face un detox digital rapid si complet, adica sa renunti in totalitate la device-uri pentru o perioada scurta de timp
Poti avea abstinenta digitala recurenta, adica sa alegi o zi pe saptamana cand sa nu utilizezi device-urile
Poti face un detox specific, adica sa alegi un site, o aplicatie, un joc sau un tool digital la care sa renunti, deoarece iti ocupa prea mult timp
Poti face un social media detox, adica sa restrictionezi utilizarea site-urilor social media pentru o perioada de timp.
Iata niste tips and tricks pentru a avea un detox reusit:
- Spune-le prietenilor si familiei ca faci un detox si cere-le ajutorul
- Gaseste niste modalitati prin care iti poti distrage atentia de la device-uri si implica-te in activitati care iti fac placere
- Sterge aplicatiile social media din telefon atunci cand vrei sa faci detox-ul
- Incearca sa petreci mai mult timp in afara casei. Iesi la o cina cu prietenii, mergi la o plimbare
- Tine un jurnal pentru a-ti inregistra progresul si gandurile despre experienta.
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania