De ce este important autocontrolul?
O mare parte din viata de adult implica autocontrol. Probabil si tu te-ai gandit de multe ori in timp ce erai la birou sa lasi totul la o parte si sa tragi un pui de somn cu capul pe birou, dar ti-ai dat seama ca daca faci acest lucru nu vei fi capabil sa duci la bun sfarsit toata treaba din acea zi si te-ai controlat. Poate ai tinut si tu o dieta, deoarece voiai sa mai slabesti cateva kilograme, dar intr-o seara ai simtit nevoia foarte mare sa mananci ceva dulce, insa te-ai abtinut, caci obiectivul tau principal era mult mai important pe termen lung. Stiu ca si tu ti-ai dorit de multe ori sa iti petreci dupa-amiaza navigand pe Instagram si urmarind seriale pe Netflix, dar nu ai facut acest lucru, caci incerci sa iti reduci timpul petrecut in fata ecranului. Stiu, cu totii am trecut prin asta. Dar sunt si momente cand disciplina esueaza si ne trezim savurand tentatia pe care incercam din greu sa o controlam. Si acest lucru este ok. In cele mai multe situatii nu este nimic gresit sa mai avem putina impulsivitate si indulgenta de sine, atat timp ca nu ne afecteaza dramatic pe termen lung. Insa, atunci cand ne stabilim niste obiective foarte importante, este posibil ca mentinerea si utilizarea autocontrolului sa fie extrem de necesara.
Atunci cand dispunem de autocontrol, de fapt, ne adaptam si alteram raspunsurile cu scopul de a evita comportamentele nedorite, pentru a creste frecventa celor dezirabile si pentru a ne atinge obiective pe termen lung.
Cercetarile au aratat ca a avea capacitate de gestionare si controlare a emotiilor este important pentru starea de bine psihologica a fiecarei persoane. Obiectivele comune precum pierderea in greutate, stabilirea unei rutine de exercitii fizice regulate, adoptarea unei alimentatii sanatoase, evitarea procrastinarii, renuntarea la obiceiuri nesanatoase sau economiile financiare sunt cateva din ambitiile fiecarei persoane ce necesita autocontrol.
In general, autocontrolul este utilizat de oameni sub diverse terminologii: disciplina, determinare, vointa, curaj etc.
Psihologii definesc si ei controlul sub diferite forme:
- Abilitatea de a controla propriul comportament pentru a evita tentatiile si a atinge obiectivele
- Abilitatea de a intarzia gratificarea (recompensa imediata) si a rezista comportamentelor nedorite sau impulsurilor
- O resursa limitata ce poate fi epuizata
Cat de important este autocontrolul in activitatile zilnice?
Un studiu realizat in anul 2011 a identificat ca 27% din participanti au raportat ca factorul principal ce ii impiedica in atingerea obiectivelor este vointa.