Ce cauzeaza autismul este una dintre cele mai mari intrebari din literatura stiintifica din domeniul psihologiei si psihiatriei.
Tulburarile din spectrul autist (TSA) sunt un grup de tulburari de dezvoltare a copilului, caracterizate prin deteriorare calitativa, severa si pervaziva in urmatoarele arii de dezvoltare:
• interactiune sociala reciproca,
• comunicare,
• comportament.
Deteriorarile calitative sunt clar deviante in raport cu nivelul de dezvoltare sau cu varsta mentala a copilului si sunt vizibile de regula inca din primii ani de viata (debut inainte de 3 ani).
In grupa TSA sunt incluse urmatoarele categorii diagnostic:
• Autismul infantil,
• Autismul atipic,
• Tulburarea Asperger.
Principalele semnale de alarma ale TSA sunt:
• lipsa privirii ochi in ochi;
• lipsa impartasirii placerii sau interesului;
• lipsa de raspuns la propriul nume;
• lipsa coordonarii privirii, expresiei faciale, gesturilor cu sunetele;
• nu arata;
• prosodie neobisnuita;
• miscari si posturi repetitive ale corpului;
• miscari repetitive cu obiectele;
Simptomele de TSA sunt de obicei recunoscute in al doilea an de viata, dar pot fi observate inainte de 12 luni daca simptomele sunt severe sau dupa 24 de luni daca simptomele sunt subtile. Simptomele variaza in severitate si pot interfera cu domeniul social, ocupational si alte domenii importante ale vietii.
Conform Centrului de Control si Prevenire a Bolilor (CDC), aproximativ 1 din 54 de copii sunt diagnosticati cu TSA. TSA sunt de patru ori mai frecvente in randul baietilor decat la fete si apar in toate grupurile rasiale, etnice si socioeconomice.
TSA si Genetica
Conform Manualului de diagnostic si Clasificare Statistica a tulburarilor mintale, editia a V-a, o varietate de factori de risc nespecifici pot contribui la dezvoltarea TSA. Acestia pot include varsta parentala avansata, greutatea scazuta la nastere sau expunerea fetala la acid valproic. DSM-5 afirma, de asemenea, ca estimarile de ereditate variaza de la 37% la mai mult de 90%, pe baza ratelor de concordanta intre gemeni.
Avand in vedere complexitatea tulburarii si modul in care severitatea simptomelor variaza, probabil exista multe cauze ale TSA. Pe langa potentialii declansatori de mediu identificati in DSM-5, cercetatorii studiaza, de asemenea, daca potentialele declansatoare, cum ar fi infectii virale, medicamente sau complicatii in timpul sarcinii sau poluantii atmosferici joaca un rol in dezvoltarea TSA.
Potrivit Clinicii Mayo, mai multe gene diferite par a fi implicate in TSA, adaugand la complexitatea tulburarii. TSA poate fi asociata cu o tulburare genetica, modificarile genetice pot creste riscul de TSA sau genele pot afecta dezvoltarea creierului sau modul in care celulele creierului comunica.
Un studiu recent, publicat in JAMA Psychiatry, a analizat datele in randul a 2 milioane de oameni din cinci tari. Este cel mai mare studiu pe autism genetic bazat pe familie pana in prezent, fiin inclusi in studiu inclusiv copiii cu autism, fratii lor, verii lor, parintii lor si fratii parintilor lor. Rezultatele studiului au aratat ca 80% din cazurile de autism pot fi datorate genelor mostenite, mai degraba decat datorate efectelor materne. Studiul a tinut cont de gama de date de ereditate rezultate din cultura fiecarei tari in jurul autismului. Daca o tara tinde sa diagnosticheze TSA mai rar, ereditatea este mai mica.
Factorii de risc cunoscuti
Deoarece cercetatorii continua sa studieze atat genele, cat si factorii de mediu pentru a obtine o imagine mai clara a ceea ce contribuie la dezvoltarea TSA, exista cativa factori de risc cunoscuti CARE sunt de luat in considerare.
Sex: barbatii au de patru ori mai multe sanse de a dezvolta TSA decat femeile.
Istoric familial: Familiile cu un copil diagnosticat cu TSA au mai multe sanse sa aiba un al doilea copil cu TSA.
Alte conditii medicale
Varsta parentala avansata
Nasterea prematura
Desi nu exista nici o modalitate de a preveni TSA, exista optiuni de tratament disponibile. Interventia timpurie poate imbunatati abilitatile sociale si de comunicare si ii poate ajuta pe copii sa functioneze bine in scoala, in familiile lor si in comunitatile lor, desi interventia la orice varsta este utila.
Consecinte functionale
La copiii mici, abilitatile sociale si de comunicare afectate pot afecta invatarea, in special invatarea in setarile de grup. Rutinele fixe si dificultate in ceea ce priveste tranzitiile (flexibilitate redusa), combinate cu posibile sensibilitati senzoriale, pot de asemenea sa ingreuneze programul si schimbarile de program atat in cadrul scolii, cat si acasa.
Pentru adolescentii si adultii tineri cu TSA, deficientele sociale si de comunicare pot afecta prieteniile si alte relatii si deficientele in abilitatile de functionare executiva pot afecta atat abilitatile academice, cat si abilitatile functionale in viata de zi cu zi, dar adolescentii cu TSA, de asemenea, trec prin schimbari comportamentale similare cu cele ale adolescentilor neurotipici.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.