A fi asertiv si a sti ce vrei nu este acelasi lucru cu a fi ostil sau agresiv. Trebuie doar sa stii ce sa spui cu incredere.
Toata lumea vrea sa fie mai increzatoare, dar nu toata lumea stie sa fie asertiva.
Asertivul este opusul pasiv-agresivului. Daca esti pasiv cu privire la exprimarea opiniei tale, s-ar putea sa dai de inteles ca esti supus. Si daca esti agresiv cu punctul tau de vedere, s-ar putea sa dai de inteles celor din jur ca esti ostil sau, si mai rau, agresiv verbal.
Dar daca inveti sa fii asertiv, te poti exprima fara sa fii pasiv sau agresiv si vei avea sanse mai mari sa obtii ceea ce iti doresti, intr-o maniera respectuoasa si de bun simt.
Iata sapte modalitati simple care te ajuta sa devii mai asertiv.
1. Intelege asertivitatea.
Asertivitatea este o abilitate interpersonala in care demonstrezi increderea sanatoasa si puternica de a te lupta pentru tine, respectand in acelasi timp drepturile altora. Cand esti asertiv, nu esti nici pasiv, nici agresiv, ci direct si onest. Cand esti asertiv, nu te astepti ca alte persoane sa stie ce vrei, asa ca vorbesti calm si increzator cu celelalte persoane pentru a cere ceea ce ai nevoie sau ceea ce iti doresti.
2. Pastreaza stilul de comunicare liniar.
Cand vine vorba de a fi asertiv, stilul de comunicare este esential, iar cheia este sa fii respectuos cu cei cu care incerci sa comunici. Acordati atentie limbajului corpului, precum si cuvintelor pe care le spuneti si asigurati-va ca sunteti congruenti in cuvintele, limbajul corpului si tonul. Nu va asteptati niciodata ca oamenii sa va citeasca mintea; daca vrei ceva, spune asta si daca te deranjeaza ceva, vorbeste. Aratati increzator atunci cand faceti o cerere sau indicati o preferinta. Ridica-te drept, inclina-te putin, zambeste sau pastreaza o expresie faciala neutra si priveste persoana in ochi.
3. Intelege si accepta diferentele interpersonale.
Asertivitatea nu inseamna sa respingi punctele de vedere ale altor persoane. Asa cum iti exprimi propria opinie, incearca sa intelegi si alte puncte de vedere. Nu permite diferentelor interpersonale sa intervina in a-ti manifesta asertivitatea; aminteste-ti ca diferentele nu inseamna neaparat ca ai dreptate si cealalta persoana greseste. Incerca sa intelegi punctul celorlalti de vedere. Asculta cu respect si nu intrerupe alte persoane cand vorbesc.
4. Vorbeste simplu si direct.
Cand practici asertivitatea, este important sa vorbesti intr-un mod care sa nu implice acuzatii si sa nu-l faca pe celalalt sa se simta vinovat. A spune adevarul tau cu sinceritate nu ar trebui sa insemne sa-i faci pe ceilalti sa se simta gresit in vreun fel. Fii simplu, direct si concis si afirma ceea ce stii ca este adevarat pentru tine. Cand iti afirmi nevoile si dorintele, nu uita, cu cat vorbesti mai putin, este mai bine. Exprima-ti dorinta, nevoia sau doleanta, fara explicatii serpuitoare sau lungi.
5. Exerseaza puterea lui „eu”.
Pentru a fi asertiv, fara a fi considerat ostil, foloseste declaratiile care incep cu „Eu..”. Fa-ti un obicei sa spui lucruri precum „Cred …” sau „Ma simt ….”. Nu folosi niciodata un limbaj agresiv sau fraze precum „Tu niciodata …” sau „Tu intotdeauna ….” Aceste afirmatii declanseaza defensivitate in alte persoane, facandu-le frustrate si apoi vor inchide conversatia. Declaratiile care incep cu „Eu….” ne permit sa fim increzatori si asertivi fara a instraina si a elimina alte persoane.
6. Ramai calm.
A fi asertiv te poate face sa fii entuziasmat, dar entuziasmul poate fi uneori agresiv. Invata sa ramai calm si atunci cand te exprimi; te va face mai increzator si ii vei permite celuilalt sa se relaxeze. Nu uita sa respiri normal si sa fii atent la limbajul corpului si la contactul vizual. Fiti prezenti unul cu celalalt. Mintea pastreaz-o calma, vorbirea calma, actiunea calma – nu numai ca iti ofera incredere, dar ii permite si celuilalt sa fie asa.
7. Stabileste limite.
Limitele sunt regulile pe care le creezi pentru tine, care te ajuta sa decizi ce vei permite si ce nu vei permite celorlalti. Nu vrei ca oamenii sa intervina peste tot in viata ta, dar nici nu vrei ca oamenii sa creada ca esti un fel de agresor. Stabilirea limitelor iti va permite sa stii cand trebuie sa spui da si cand doresti sa spui nu.
Asertivitatea este ca orice alta abilitate – este nevoie de practica si timp pentru a o corecta si pentru a o dezvolta.
Continua sa lucrezi cu fiecare dintre aceste tehnici si in curand te vei simti mult mai increzator in abilitatile tale!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.