Toata lumea experimenteaza momente de neincredere in sine, dar daca respectul de sine scazut iti afecteaza viata, incearca aceste 5 tactici pentru a-ti construi increderea si a-ti stimula stima de sine!
Imaginea pe care o ai despre tine va avea impact asupra tuturor domeniilor din viata ta. Se va infiltra in meseria ta, in relatiile tale si chiar in sanatatea ta fizica si mintala care sunt o reflectare a stimei tale de sine.
Dar ce anume te ajuta sa-ti modelezi viziunea asupra ta si asupra abilitatilor tale?
Adevarul este ca nivelul stimei de sine poate sa creasca sau sa se micsoreze in functie de modul in care oamenii te-au tratat in trecut si de evaluarile pe care le-ai facut cu privire la viata ta si la alegerile tale. Asadar, imaginea pe care o ai despre tine este, oarecum, fluctuanta pe parcursul vietii si influentata de anumiti factori externi si interni.
Vestea buna este ca ai un control destul de mare atunci cand vine vorba de cresterea nivelului stimei de sine.
Exista schimbari simple, concrete pe care le poti face, care iti pot provoca mintea si corpul. O astfel de schimbare se poate concentra pe reducerea gandirii negative si pe construirea de ganduri pozitive, incurajatoare despre persoana care esti si poti fi.
Iata cateva strategii!
Inlocuieste negativul cu gandirea pozitiva
- Identifica factorii declansatori – Pentru a creste nivelul gandirii pozitive in viata de zi cu zi, trebuie mai intai sa recunosti ce oameni, locuri si lucruri promoveaza gandirea negativa. Poate este soldul contului bancar sau poate este un coleg care se plange intotdeauna. Nu poti schimba anumite situatii, dar poti schimba modul in care reactionezi la ele si le intelegi. Acest pas incepe cu acordarea atentiei la ceea ce te face sa te simti trist sau anxios.
- Ia notite – exista un monolog sau „vorbire cu sinele”, care se intampla intotdeauna in creierul nostru. Aceasta vorbire cu sinele inglobeaza lumea din jurul tau si face evaluari despre tine si ceilalti. Deci, fa-ti timp pentru a incepe sa observi orice tendinte negative apar in acest monolog. Aceasta gandire se bazeaza pe fapte? Sau, de obicei, se apleaca spre irational, asumandu-si intotdeauna cel mai rau intr-o situatie?
- Provoaca-ti gandirea – Daca te vezi sarind la concluzii sau minimizand intotdeauna pozitivul despre tine, atunci trebuie sa intensifici si sa adaugi ceva gandire pozitiva vorbirii tale de sine. Sa inveti sa te concentrezi asupra pozitivului si sa te incurajezi este asemanator cu intarirea unui muschi. Trebuie sa iti exersezi putin creierul in fiecare zi pentru a-ti dezvolta o capacitate de gandire pozitiva, pentru a te ierta atunci cand faci greseli si pentru a invata sa iti acorzi credit atunci cand atingi un obiectiv.
Fa un inventar
Daca nu esti sigur unde te pozitionezi atunci cand vine vorba de respectul de sine, realizarea unui inventar al calitatilor personale te poate ajuta. Daca descoperi mai multe puncte slabe decat puncte forte, acesta ar putea fi un semn ca ai tendinta sa te subestimezi si sa fii dur cu tine. Ia in considerare ce talente, abilitati si pasiuni ai pe care nu le-ai enumerat sau poate chiar nu le-ai descoperit inca. Nu presupune niciodata ca stii totul despre tine si despre ce esti capabil. Oamenii cu stima de sine ridicata lasa loc pentru descoperirea de sine in fiecare zi.
E timpul sa iti recunosti meritele!
Adesea, persoanele cu o stima de sine scazuta isi vor respinge succesele ca fiind realizate din noroc sau din pura sansa. Oamenii cu o stima de sine ridicata isi fac timp pentru a-si sarbatori realizarile. Ei spun: „multumesc”, atunci cand oamenii ii complimenteaza, in loc sa-si respinga laudele. Aceasta nu inseamna ca persoanele cu stima de sine inalta sunt arogante sau narcisiste; ele au doar incredere in abilitatile lor si isi sarbatoresc si apreciaza succesele atunci cand se intampla.
Nu te mai compara cu ceilalti
Ceilalti oameni nu pot fi standardul tau atunci cand vine vorba de respectul de sine. Acest lucru este eronat, deoarece intotdeauna vei gasi pe cineva care pare mai bun decat tine sau mai capabil decat tine in orice domeniu al vietii. Totodata, comparatiile pe social media nu ajuta cu siguranta, deoarece cercetatorii au descoperit ca persoanele care verifica des platformele social media au mai multe sanse sa aiba stima de sine scazuta. De fiecare data cand te afli in postura de a te simti mai prejos ca cineva de pe platformele online, reamintesteti ca, de obicei, oamenii impartasesc online cele mai bune parti ale vietii lor. Viata ta ar trebui sa fie elementul de comparatie, mai degraba decat viata altora. Compara-te cu tine de ieri, nu cu oamenii din jurul tau. Reaminteste-ti ca, de fiecare data cand faci un progres sau cand iti dai seama de o greseala, evoluezi si te descoperi pe tine.
Exerseaza ingrijirea de sine
Cu cat demonstrezi mai mult ca iti pretuiesti sanatatea, cu atat vei dezvolta o capacitate de a iubi alte parti din tine. Asculta-ti corpul si evita alimentele care te fac sa te simti iritabil sau obosit. Mancarea sanatoasa si exercitiile fizice, de asemenea, pot creste gandirea pozitiva si te pot ajuta sa te simti mai pozitiv cu privire la viitorul tau. Incearca sa ai parte de seri sau momente din zi pentru tine: citeste o carte, fa o baie calda, fa exercitii fizice sau asculta muzica ta preferata.
Aminteste-ti de fiecare data ca invatarea gandirii pozitive si dezvoltarea strategiilor de viata sanatosa nu pot fi miracole peste noapte. Sa fii amabil cu tine insuti si sa-ti cresti simtul valorii de sine necesita timp, practica si rabdare. Dar cu cat iti provoci mai mult gandurile si perspectivele, cu atat mai mare fericire poti gasi in tine si in abilitatile tale.
Te vei simti mandru de cat de departe ai ajuns si vei astepta cu nerabdare viitorul!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania