Ai ales o cale gresita? Ai spus cuvintele gresite? Te-ai blocat in povestile vechi care se intamplau in capul tau si te-au dus catre ratacire? Iti doresti sa poti apela la „a lua-o de la capat”? Cum invatam din greselile facute?
Cum gestionati si va confruntati cu greselile pe care le-ati facut?
Cei mai multi dintre noi se lupta cu regretele si cu intrebari legate de cum putem sa reparam greselile facut. Ne-am gandit ca poate si tu ai curiozitatea aceasta, asa ca hai sa vedem ce spun psihologii in legatura cu experimentarea greselilor.
Desigur, multe situatii nu permit o „inlaturare” a greselilor ca si cand ele nu s-ar fi intamplat.
Insa, ca fiinte umane, invatam sa traim cu „ce-ar fi fost daca”, intrebandu-ne cum ar putea fi lucrurile diferite daca am fi facut o alta alegere. Cautam modalitati de adaptare la pierderile si emotiile care vin odata cu greselile pe care le-am facut.
Voi cum va raportati la greselile trecute?
Completati spatiul pentru propriile regrete:
„As vrea sa nu fi _________________”.
Auto-ancheta blanda fata de noi insine poate oferi oportunitati pentru a explora modul in care experimentam acest disconfort si modul in care am putea permite trecutului sa ne lumineze viata, mai degraba decat sa ramanem blocati pe holurile intunecate ale expresiei „ce-ar fi daca?”
Psihologii Shelley Carson si Ellen Langer (2006) spun ca exista „greseli bune” si „greseli rele”. Ceea ce face diferenta este modul in care raspundem la ele. Greselile bune ne invata lectii valoroase. Greselile rele sunt cele de care ne ascundem in rusine si regret.
Aveti tendinta de a face „greseli bune” sau „greseli rele”?
Iata cateva abordari care pot inspira o mai mare constientizare, invatare si eliberare interioara de trecut, de „greseli rele” si regrete!
- Invatati sa fiti linistiti cu bucuriile, provocarile si adversitatile vietii, mai degraba decat sa cautati pur si simplu sa scapati de ele
Mindfulness va poate ajuta sa invatati sa fiti prezenti aici, chiar in acest moment, fara a va mai gandi la trecut si la experientele sale (Goleman si Davidson, 2017; Kabat-Zinn, 2012). Aplicarea mindfulness intr-o situatie dificila va poate ajuta sa obtineti constiinta de sine. Desi nu putem schimba trecutul, avem de ales urmatorii pasi pentru viitor.
O abordare constienta si o practica de mindfulness ajuta sa ne observam gandurile si sentimentele si sa le confruntam pe masura ce sosesc, oferind spatiu si compasiune pentru „ceea ce este” in prezent si, in unele cazuri, explorand optiuni alternative pentru a merge mai departe. O pauza in momentul prezent si observarea respiratiei sau a altui punct de focalizare poate ajuta sa experimentam o mai mare constientizare si claritate.
- Inspirati vindecarea interioara si schimbarea exterioara alaturi de auto-compasiune.
Cercetarile arata ca autocompasiunea ne poate ajuta sa ne imbunatatim viata si sa fim alaturi de noi insine in moduri mai blande (Neff, 2021). Potrivit psihologului Kristen Neff, compasiunea de sine ne poate ajuta sa ne acceptam pe noi insine cu tot bagajul trecut si prezent.
- Auto-explorare
Luati in considerare intrebari orientative pentru a va da seama cum puteti fructifica o anumita experienta, cum ar fi:
Ce pot invata din aceasta experienta?
Daca as putea merge din nou pe aceasta cale, ce as face altfel? Cum as fi diferit?
Ce trebuie sa invat sau sa studiez mai mult pentru a putea sa fac alegeri diferite?
Ce sfat as putea oferi altcuiva aflat intr-o situatie similara?
Ce ganduri, obiceiuri sau comportamente as alege sa examinez sau sa schimb, astfel incat sa raspund diferit data viitoare?
- Unde sunt blocat si ce as putea schimba?
Fara indoiala, unele situatii sunt rezolvabile si altele nu. Uneori nu este usor sau chiar posibil sa vindeci o relatie terminata sau o situatie care a fost asa cum a fost. Daca te impotrivesti acestui lucru, vei avea de suferit. Pune-ti doua intrebari:
Este o situatie pe care ai putea sa o schimbi? Fii sincer cu tine in legatura cu daunele suferite. Este aceasta o simpla greseala sau un tipar mai mare de greseli si lipsa de strategie?
„Nu putem schimba cartile care ni se impart, ci doar modul in care jucam mana.” – Randy Pausch,
Daca decideti sa abordati persoana sau situatia pentru a incerca vindecarea sau repararea relatiei, amintiti-va importanta ascultarii. Nu doar a auzi ce spune celalalt, ci mai degraba ascultarea cu intentia autentica de a intelege. Dupa o ascultare atenta, puteti sa impartasiti persoanei ceea ce ati inteles ca a fost gresit, ceea ce invatati si cum veti lucra pentru a rezolva problema in viitor.
Invatati sa va cereti scuze corespunzator!
Scuzele adecvate au trei parti: 1) Ceea ce am facut a fost gresit. 2) Ma simt rau ca te-am ranit. 3) Cum pot imbunatati acest lucru?
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania