Si cum poti dezvolta aceste trasaturi daca nu le ai?
Nu este intamplator ca unii oameni sa fie mai fericiti si sa aiba mai mult succes decat altii. Dar ce fac pentru a se separa de ceilalti? Acestia fac din rezilienta si bunastarea lor, prioritati de top.
Iata un exemplu de spirit rezilient si castigator
Maria, s-a nascut cu o forma rara de nanism care i-a creat multe provocari in viata ei de zi cu zi. Ea este exemplul unui lider rezilient, care a afirmat odata cand a venit la mine in cabinet: „Pentru tine, a deschide usa unui strain poate fi un gest foarte frumos, al unei educatii bune. Pentru mine este o cerinta sa intru in majoritatea cladirilor care nu au usi automate. Aceasta afectiune ma face sa cer mult ajutor si, odata ce am invatat in sfarsit sa imbratisez aceasta realitate, universul a raspuns cu un sprijin fulgerator. Acolo unde vazusem candva obstacole, mi-am schimbat perspectiva si le-am privit ca avantaje. Acum numesc acest lucru filozofia de a privi doar in sus si asa imi duc viata in fiecare zi.”
Maria este atat de focalizata sa vada avantajele incat i se eclipseaza pierderile. Este o femeie care are parte de multe provocari, dar care traieste o viata bogata, pur si simplu din perspectiva pe care o atribuie evenimentelor.
Putini dintre noi au parte de provocarea Mariei, dar avem dificultati in a face fata diferitelor obstacole din viata noastra. Hai sa comparam perspectiva Mariei cu cea a lui Dan, care a venit la mine in perioada in care trebuia sa isi achite taxele la stat, aruncandu-si rucsacul pe canapea si injurand tot sistemul din care face parte. Cand l-am intrebat ce se intampla, el a urlat ca trebuie sa plateasca o caruta de bani pe impozite. Cand l-am intrebat cat a castigat anul acesta, a urlat, din nou, din rasputeri: „Oh, cateva zeci de mii de euro”. Dan a fost atat de prins de pierderea sa incat efectiv si-a eclipsat castigul – un om bogat care traia o viata saraca.
Unii oameni se nasc cu un fel de hotarare ca a unui pitbull, mai putin afectati de situatii stresante si mai rezistenti si rezilienti la schimbare. Altii sunt mai vulnerabili la sagetile presiunilor cotidiene. Dar, indiferent de locul in care te afli, poti cultiva o perspectiva de spirit castigator, cunoscut si sub numele de „mentalitate de evolutie” inventata de Carol Dweck de la Stanford – credinta ca infrangerea se intampla pentru tine cu un scop, nu ti se intampla tie. Daca avem o mentalitate de evolutie, consideram succesul si esecul ca o afacere la pachet – cum ar fi o mana si o manusa, laptele si biscuitii, fete ale aceleiasi monede – gemeni, nu dusmani. Intelegem ca evitarea esecului se transforma in evitarea succesului. Pentru a atinge ceea ce dorim, recunoastem ca trebuie sa fim dispusi sa acceptam ceea ce nu dorim. In loc sa renuntam, prin obstacole, contracarari si dezamagiri – oricat de dureroase, frustrante, mari sau mici – putem sa vedem ca sunt oportunitati de crestere si invatare in loc de infrangere.
E necesar sa ne gandim la infrangere ca la un antrenor personal atunci cand deznadajduirea se instaleaza dupa un esec precum un termen imposibil, o recenzie proasta din partea sefului, o promovare ratata sau zgomotul propriului dubiu. Ne spunem ca vrem sa renuntam, dar nu vrem sa renuntam. Vrem doar ca durerea si dezamagirea sa se opreasca. La momentul respectiv, s-ar putea sa fie singura optiune, dar nu este. Poate ca nu am esuat.
Esecul este sfasietor, dar poate fi, de asemenea, un imbold pentru a continua atunci cand detineti urmatoarele trasaturi:
10 obiceiuri ale oamenilor foarte rezilienti
- Dezvolta curaj si asteapta respingere si contracarari. Doar infruntandu-le poti evolua!
- Sterge din tine dorinta de confort si paseste in durerea de evolutie. Fii dispus sa mergi la marginea durerii tale emotionale, astfel incat sa poti fi pe deplin prezent cu ceea ce se afla dincolo de bariera.
- Fii dispus sa amani satisfactia imediata pe termen scurt pentru indeplinirea obiectivelor pe termen lung.
- Gandeste-te la tine ca la o banda elastica care se indoaie si se intinde pana la un anumit punct inainte de a se lungi mai sus decat credeai.
- Consulta experienta ta anterioara. Reflecteaza asupra obstacolelor trecute pe care le-ai depasit. Indica lectiile invatate si resursele personale si subliniaza modurile in care ai devenit mai puternic prin loviturile grele din trecut.
- Identifica indoielile de sine care ti-au ingreunat stilul de lucru sau te-au paralizat de la cresterea deplina.
- Stai departe de roller coaster. Gestioneaza suisurile si coborasurile vietii tale tratand suisurile si coborasurile in mod egal. Sarbatoreste reusitele, dar nu le lua mai in serios decat nereusitele si nu lua decaderile mai in serios decat ascensiunile.
- Nu te indoi de tine. Aceasta atitudine adauga doar un plus esecului.
- Practica vorbirea de sine pozitiva si optimismul. Evita criticile negative. In loc sa te critici dupa o cadere, incurajeaza-te pentru a te intoarce la sine.
- Prinde-te cand cazi. Dupa o situatie de descurajare, motivatia ta revine mai repede atunci cand te privesti cu compasiune. In loc sa te lovesti cu piciorul cand esti jos, fii de partea ta, ureaza-ti de bine si fii majoreta ta de incurajare pe masura ce progresezi cu obiectivele tale.
Cum sa sustinem rezilienta
Odata ce ai aceste obiceiuri in buzunarul tau, restul depinde de tine. Incepi sa accepti esecul ca pe o piatra esentiala a succesului, iti dai voie sa faci greselile necesare pentru a ajunge acolo unde vrei sa ajungi. Cu cat accepti mai mult esecul, cu atat ai mai multe oportunitati de a accepta succesul si de a te intoarce mai sus decat cazi. Si de fiecare data cand esuezi – in loc sa renunti – fa ceea ce fiecare persoana rezilienta pune in aplicare: ia prosopul pe care doresti sa-l arunci, sterge-ti sudoarea de pe frunte si planifica urmatoarea miscare inainte.
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.