Uneori poate ai nevoie doar de cateva sfaturi practice pentru a te reechilibra si pentru a gestiona mai bine problemele legate de sanatatea ta mintala. Nu pune presiune pe tine!
Totodata, uneori este nevoie si de preventie in ceea ce priveste dezechilibrele emotionale, deoarece nu este bine sa asteptam pana cand izbucneste criza! De multe ori, este important ce facem pentru a evita o criza de sanatate mintala.
Asadar, incearca aceste simple sfaturi pentru a iti mentine echilibrul sau pentru a te reechilibra!
Apreciaza-te:
Rasfata-te cu bunatate si respect si evita pe cat posibil autocritica. Fa-ti timp pentru hobby-urile si proiectele preferate sau largeste-ti orizonturile. Fa zilnic cuvinte incrucisate, planteaza o gradina, ia lectii de dans, invata sa canti la un instrument sau devino fluent intr-o alta limba. Orice iti face placere! Insa, apeleaza la un hobby, iti va fi de mare ajutor!
Ai grija de corpul tau:
A te ingriji fizic iti poate imbunatati sanatatea mintala. Asigura-te ca:
Consumi mese nutritive
Eviti fumatul – consultati aici un articol daca vrei sa te lasi de fumat
Bea multa apa
Exercitii fizice, care ajuta la scaderea depresiei si anxietatii si la imbunatatirea dispozitiei
Dormi suficient. Cercetatorii considera ca lipsa somnului contribuie la o rata ridicata de depresie la studentii.
Inconjoara-te de oameni cu intentii bune:
Oamenii cu conexiuni familiale sau sociale puternice sunt, in general, mai sanatosi decat cei care nu au o retea de sprijin. Fa-ti planuri cu membrii familiei si prietenii care iti sunt mereu alaturi sau cauta activitati unde poti intalni oameni noi, cum ar fi un club de carte, un curs sau un grup de sprijin.
Ofera-ti:
Ofera-ti timp si energie pentru a ajuta pe altcineva. Te vei simti foarte bine cand faci ceva tangibil pentru a ajuta pe cineva care are nevoie de ajutor – si este o modalitate excelenta de a cunoaste oameni noi. Pentru idei, cauta un loc unde poti face voluntariat, inscrie-te intr-o asociatie, sau ocupa-te de strangere de donatii pentru cei nevoiasi. Orice iti este mai confortabil si la indemana!
Afla cum sa faci fata stresului:
Ne place sau nu, stresul face parte din viata. Exerseaza abilitati de coping: Incearca strategii de gestionare a stresului de un minut pe zi, apeleaza la exercitii de respiratie, fa yoga, fa miscare, fa o plimbare in natura, joaca-te cu animalul de companie sau incearca sa scrii intr-un jurnalul. De asemenea, nu uita sa zambesti si sa vezi umorul din viata. Cercetarile arata ca rasul poate stimula sistemul imunitar, reduce durerea, relaxa corpul si reduce stresul.
Linisteste-ti mintea:
Incearca sa meditezi, sa faci mindfulness. Exercitiile de relaxare si rugaciunea iti pot imbunatati starea sufleteasca si perspectiva asupra vietii. De fapt, cercetarile arata ca meditatia poate ajuta sa te simti mai calm si sa imbunatatesti efectele terapiei.
Stabileste-ti obiective realiste:
Decide ce doresti sa realizezi din punct de vedere academic, profesional si personal si scrie-ti pasii de care ai nevoie pentru a-ti atinge obiectivele. Scopul poate fi unul maret, dar fii realist si nu depasii programul de munca zilnica. Te vei bucura de un sentiment extraordinar de realizare si valoare de sine pe masura ce progresezi catre obiectivul pe care ti l-ai propus.
Combate monotonia:
Desi rutinele noastre ne fac mai eficienti si ne sporesc sentimentele de securitate si siguranta, o mica schimbare de ritm poate insufleti un program obositor. Modifica-ti traseul de jogging, planifica o excursie intr-un weekend, fa o plimbare intr-un parc diferit fata de cel in care obisnuiesti sa mergi, atarna pe perete cateva poze noi sau incearca un restaurant nou.
Evita alcoolul si alte droguri:
Mentine consumul de alcool la minimum si evita alte droguri. Uneori oamenii folosesc alcool si alte droguri pentru a se „automedica”, dar in realitate, alcoolul si drogurile nu fac decat sa agraveze problemele. Pentru mai multe informatii, citeste articolul referitor la dependenta de alcool.
Obtine ajutor atunci cand ai nevoie de el:
Cautarea ajutorului este un semn de forta si curaj – nu o slabiciune. Si este important sa ne amintim ca tratamentul este mereu eficient, chiar daca exista mituri contra acestui lucru. Persoanele care primesc ingrijiri de sanatate mintala adecvate se pot recupera de la boli mintale si dependenta si pot duce o viata plina de satisfactii.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
* Adaptat de la Asociatia Nationala pentru Sanatate Mintala / Consiliul National pentru Sanatate Comportamentala Comunitara
https://uhs.umich.edu/tenthings