Cele mai multe cazuri de tulburari sexuale sunt tratabile, de aceea este important ca pacientul sa isi impartaseasca preocuparile cu partenerul si cu medicul specialist.
Termenul de tulburari sexuale descrie incapacitatea unei persoane de a experimenta pe deplin sanatos si intr-un mod placut starile si stadiile fizice sau etapele pe care corpul le-ar intalni in mod normal, in timpul activitatii sexuale.
O tulburare sexuala se refera la o problema care apare in timpul oricarei faze a ciclului raspunsului sexual. Ciclul raspunsului sexual are patru faze: excitare, platou, orgasm si rezolutie.
Cercetarile sugereaza ca disfunctiile sexuale sunt comune (43% dintre femei si 31% dintre barbati au raportat un anumit grad de tulburare sexuala).
Subiectul este, in general, evitat, pentru ca sexualitatea este considerata o tema intima, delicata, greu de impartasit.
Cele mai multe cazuri de tulburare sexuala sunt tratabile, de aceea este important ca pacientul sa isi impartaseasca preocuparile cu partenerul si cu medicul specialist.
Tipurile de tulburari sexuale
– aversiunea sexuala
-tulburarea de excitare sexuala la femei
-tulburarea de erectie
-anorgasmia
-tulburarea de orgasm la barbati
-ejacularea precoce
-vaginismul
-dispareunia
-parafiliile (sadism, masochism, voyeurism, scatofilie, fetisism, pedofilie, zoofilie, coprofilie, necrofilie, asfixiofilie, gerontofilie, clismafilie)
Tulburari sexuale – Cauze
Disfunctiile sexuale la femei si barbati pot avea :
• o baza fiziologica in organism;
• o baza psihologica, ca rezultat al unui blocaj, sau sa fie rezultatul ambelor
• o problema cu tehnica folosita.
“Solutiile incercate” in cazul tulburarilor sexuale
Cele mai dese “solutii incercate”, in cazul tulburarilor sexuale asa cum sunt ele numite in Terapia Strategica sunt urmatoarele:
1. Pacientul cauta senzatii sau reactii deliberate (in cazul anorgasmiei, de exemplu)
2. Pacientul evita senzatii sau reactii (in cazul ejacularii precoce sau durerii la penetrare)
Daca mintea constienta incearca sa controleze reactii involuntare se ajunge la efectul invers, paradoxal, care hraneste un cerc vicios pentru ca nu poti simti in mod voluntar ceea ce este involuntar sau reflex.
Ceea ce se petrece este faptul ca pacientul care sufera de o tulburare sexuala sau alta cu cat incearca mai mult sa se relaxeze, cu atat devine mai rigid si impiedica orice fel de senzatii autentice si astfel cercul vicios se declanseaza.
O solutie eficienta in cazul tulburarilor sexuale: Terapia Strategica
Principiile fundamentale ale acestui tip de terapie sunt:
• Terapeutul trebuie sa fie in sincronie cu pacientul si nu invers, sa se adapteze lui
• Se urmaresc maximum de rezultate in minimum de timp posibil, cat mai rapid posibil
• Se foloseste un bagaj tehnic care include dialog, persuasiuni, sugestionare, tehnici lingvistice, logica neobisnuita, non determinista, paradoxala si se jongleaza cu principiile contradictiei
• Terapia trebuie sa ajute pacientul care sufera de tulburari sexuale sa isi schimbe comportamentul, nu cognitia
• Manevrele si interventiile se comunica in mod diferit in functie de persoana, se aleg variantele optime si se schimba pe parcursul interactiunii daca este nevoie
• In special in cazul tulburarilor sexuale, care sunt in sine un subiect delicat pentru toti pacientii, terapeutul are o voce joasa, de sustinere, pentru a contracara reticentele si a incuraja dezinhibitiile
Principiul fundamental, datorita caruia terapiile stratetice sunt si atat de eficiente nu doar in tratarea tulburarilor sexuale este acela ca schimbarea este inainte de toate actiune (actionezi si apoi gandesti).
Schimbam prin cunoastere si nu cunoastem prin schimbare. Acest pilon de gandire creeaza diferenta in acest tip de terapie.
Pentru solutii concrete si rapide accesati www.idtherapy.ro
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.