Trebuie mai intai sa ma vindec ca sa merg la intalniri din nou?
Hai sa incep cu o poveste…
Aveau doar un an de casatorie cand Paula si Robert (nu sunt numele lor reale) au gandit sa divorteze. Robert se intreba unde a gresit. El a privit in urma in ultimii cativa ani, amintindu-si de decesul devastator al primei sale casatorii si cum a cunoscut-o pe Paula la scurt timp dupa. Si ea era divortata si au gasit confort (si distragere) unul in celalalt. Acum, se intreaba daca a trecut prea devreme peste divort si daca s-a vindecat vreodata in mod corespunzator de ultima sa relatie inainte de a se scufunda in urmatoarea.
Robert isi pune intrebarea critica: „Trebuie sa te vindeci complet inainte de a putea incepe o noua relatie?”
Jelirea si vindecarea
In primul rand, sa intram mai adanc in intrebare. Ce intelegem prin vindecare? Se vindeca cineva vreodata „complet”? Cum poti sti cand esti gata sa incepi din nou?
Durerea este o constelatie de emotii pe care le traiesti atunci cand pierzi pe cineva cu care ai avut atasamente emotionale. Sentimentele pe care le ai cand suferi de doliu sunt normale, dar de cele mai multe ori sunt neplacute. Oamenii tind sa-si doreasca sa plece. Ceea ce trebuie sa-ti dai seama este ca aceste sentimente au un scop. Tristetea te ajuta sa te indepartezi de ceilalti si sa privesti in interior. Iti ofera timp sa te evaluezi si sa te impaci cu propriile esecuri si greseli. Iti ofera timp sa te gandesti la viitorul pe care ti-l doresti si sa faci incet pasi inainte.
Exista si alte sentimente cand te intristezi. Furia este o emotie puternica care te ajuta sa faci schimbari, dar de multe ori devine o sursa de legatura care poate cauza probleme. Oamenii indurerati se pot alatura unul altuia intr-o relatie bazata pe furia lor fata de fostii lor parteneri si se pot lega rapid datorita acelor sentimente. Aceste relatii pot creste rapid si se pot simti ca fiind foarte puternice, dar au nevoie de mult mai mult decat furia impartasita ca baza.
William Worden, in cartea sa „Consilierea durerii si terapia durerii” discuta despre recuperare ca un proces in patru pasi. In primul rand, trebuie sa acceptati realitatea pierderii si sa incepeti sa vedeti oportunitatile pentru un nou viitor. In al doilea rand, trebuie sa simtiti sentimentele de pierdere. Acesta este pasul cel mai evitat, dar este necesar. In al treilea rand, trebuie sa te adaptezi la realitatea vietii fara celalalt. Al patrulea pas este renuntarea la partenerul pierdut si gasirea unor relatii noi, semnificative. Aceste noi relatii ar putea fi romantice sau ar putea fi altceva.
Un gand de final
Cat timp iti ia? Oamenii incearca sa stabileasca un interval de timp pentru acest proces, dar este greu sa masori lucrurile in acest fel. S-ar putea sa nu te simti niciodata „complet vindecat”. Daca astepti asta, s-ar putea sa nu mergi niciodata inainte. De unde stii ca esti suficient de vindecat? Cand esti cu adevarat gata pentru o noua relatie? Cand sentimentele de tristete si pierdere incep sa nu mai apara cand esti singur cu gandurile tale, iar imaginatia ta incepe sa accepte gandurile unui viitor mai stralucitor… e posibil sa incepi sa ajungi la vindecare.
Succes!
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania