Daca ai intrebari despre modul in care sexul afecteaza sanatatea mintala, ai ajuns la locul potrivit.
Te-ai intrebat vreodata daca bipolarul iti intensifica cu adevarat viata sexuala? Poate depresia sa omoare dorinta sexuala? Este stresul cel mai mare dusman al relatiilor sexuale?
Hai sa povestim!
Miscarea online tot mai intalnita despre pozitivitatea sexului si a corpului (BoPO), o mai mare acceptare pentru identitatile LGBTQ +, precum si o industrie in plina dezvoltare a sanatatii sexuale, introduc o noua abordare asupra sanatatii sexuale si mintale. Exista un grad mai mare de confort in a vorbi despre sanatatea sexuala, ceea ce ajuta la normalizarea subiectului, la adaugarea de noi povesti si la scaderea stigmatizarii. Si toate acestea imbunatatesc sanatatea mintala generala.
Dar exista inca obstacole, mai ales daca – si cand – anxietatea, tulburarea obsesiv-compulsiva, depresia sau orice alta afectiune de sanatate mintala decide sa duca la prabusire relatiile din dormitor. Un studiu amplu, pre-pandemic, pe mii de barbati si femei cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani, publicat in iunie 2020 in JAMA (Jurnalul Asociatiei Medicale Americane) a aratat dovezi convingatoare ca exista mai putina activitate sexuala in prezent decat exista ingeneratiile anterioare.
Autorii studiului speculeaza ca scaderea activitatii sexuale poate fi legata de cresterea ratelor de anxietate si depresie. Dar mai exista ceva care poate concura pentru atentia noastra – ecranele telefoanelor mobile.
Stiai ca termenul phubbing a fost inventat pentru a descrie actul de a-l ignora pe partener in favoarea telefonului?
Ceea ce este clar este ca sanatatea sexuala si bolile mintale pot interfera si chiar se pot perpetua reciproc. Ce este mai putin clar este cum sau de ce.
Sa aruncam o privire mai profunda asupra modului in care opt dintre cele mai frecvente tulburari mintale pot afecta viata sexuala – si cum sa preiei controlul.
Sex si anxietate: cum sunt conectate?
Ai auzit vreodata de neconcordanta excitarii? Atunci cand mintea si corpul nu sunt sincronizate in timpul sexului – corpul este trezit atunci cand mintea nu este, sau invers – si se intampla foarte des acest lucru, atat pentru barbati, cat si pentru femeile care sufera de anxietate.
Anxietatea este unul dintre cei mai mari factori care contribuie la disfunctia erectila la barbati. Vedem o multime de barbati tineri cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani care vin cu disfunctii erectile. Cercetarile au aratat ca anxietatea – in special la inceputul vietii sexuale a unei persoane, atunci cand constiinta de sine si stresul asupra performantei sunt probleme mari – este probabil cea mai mare si cea mai frecventa cauza a disfunctiilor erectile la barbatii tineri. Dar cercetatorii argumenteaza ca nu este cu adevarat o tulburare erectila; este anxietatea care interfereaza cu focalizarea erectila.
Femeile care se lupta cu anxietatea se confrunta, de asemenea si cu disfunctii sexuale: pot avea dificultati in a se excita sau a avea orgasm, sau chiar sa aiba dureri fizice in timpul actului sexual. Din punct de vedere fiziologic, anxietatea poate anula senzatiile de placere la femeile anxioase. De fapt, cercetari recente arata ca cel mai frecvent tip de durere sexuala – tulburarea durerii prin penetrare vaginala- este de 10 ori mai frecventa la femeile cu diagnostice anterioare de tulburare de anxietate.
Cum sa faci fata
Cand vine vorba de intimitate, terapeutii sexuali recomanda o tehnica numita concentrare senzoriala care te ajuta sa iti scoti din cap gandurile negative si sa te reconectezi cu sentimentele tale senzuale si sexuale. Concentreaza-te pe moment si pe experienta!
Ideea este sa nu te gandesti prea mult la ceea ce se intampla si sa experimentezi doar ceea ce se intampla. Daca ai un partener, a vorbi deschis despre viata sexuala, desi poate fi dificil la inceput, te poate ajuta sa rezolvi o parte din anxietate.
Sex si depresie: cum sunt conectate
Si tulburarea depresiva majora poate provoca, de asemenea, o serie de probleme sexuale, inclusiv impotenta si disfunctia erectila la barbati si durerea sexuala si pierderea dorintei la femei. De fapt, un diagnostic de depresie creste de trei ori riscul unei femei pentru cea mai comuna forma de dispareunie cronica sau durere in timpul sexului.
In linii mari, depresia iti impiedica dorinta de a face sex indiferent daca esti sau nu intr-o relatie.
Femeile sunt mai predispuse sa aiba simptome de depresie, determinandu-le sa se simta nesigure in ceea ce priveste corpul lor, sa se simta mai putin de dorit, sa aiba indoieli cu privire la increderea lor sexuala si sa fie nesigure in ceea ce priveste participarea la activitati sexuale.
Cand vine vorba de sex, femeile care se confrunta cu depresie pot, de asemenea, sa aiba libido scazut, excitare scazuta sau sa aiba dureri sexuale nedorite. Din pacate, daca a fost prescris un antidepresiv, acesta poate agrava disfunctia sexuala, deoarece majoritatea femeilor nu pot avea niciun interes pentru activitati sexuale sau pot avea probleme cu atingerea orgasmului.
Cum sa faci fata
Daca te lupti cu depresia, discuta cu medicul tau despre efectele secundare ale medicamentului antidepresiv pe care il iei, si pentru a descoperi medicamente care au mai putine efecte secundare sexuale.
Oricum ar fi, mentinerea unor obiceiuri de viata sanatoase poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei (in plus fata de orice tratament curent cu medicamente pe care il urmezi). Cercetari recente vorbesc despre exercitiile fizice ca avand un efect antidepresiv miraculos.
Totodata, psihoterapia este de mare ajutor in gestionarea depresiei si un terapeut va poate ajuta sa depasiti aceasta perioada a vietii dumneavoastra.
Sex si PTSD: cum sunt conectate?
Din studii, stim ca persoanele cu experiente traumatice in copilarie tind sa aiba o viata sexuala mai putin satisfacatoare la maturitate – uneori cuplata cu consecinte psihologice de lunga durata.
Acele „blues post-sex” sau disforia postcoitala, tind sa apara la persoanele care traiesc cu tulburare de stres post-traumatic (PTSD). Cele cateva studii pe care le avem pe disforie postcoitala arata o corelatie intre a avea antecedente de abuz fizic, emotional si sexual si o incidenta mai mare a tulburarii, atat la barbati, cat si la femei. Ideea generala este ca sexul – chiar si sexul uimitor si placut cu un partener iubitor – poate fi o experienta declansatoare pentru tine din cauza traumelor din trecut. Studiile au aratat ca pana si experimentarea orgasmelor se poate simti ingrozitor din punct de vedere psihologic daca ai trecut printr-o trauma.
Daca cineva a fost abuzat sexual, reinstituie in mod constant trauma. Cercetatorii o numesc revenirea la locul crimei sexuale.
PTSD poate interfera cu viata sexuala a cuiva provocand hipersexualitate sau un comportament sexual scapat de control. S-ar putea ca individul sa creada ca este intotdeauna excitat, dar de fapt poate fi vorba de indemnuri traumatice, nu indemnuri sexuale. Pe de alta parte, PTSD poate determina, de asemenea, unii oameni sa nu aiba deloc dorinte sexuale.
Cum sa faci fata
Ai auzit de un concept numit „ingrijire post-sex”? Inseamna ca un cuplu sa se aline, sa vorbeasca si sa aiba grija unul de celalalt dupa sex, asigurandu-se ca ambii parteneri se simt in largul lor – mai ales dupa o experienta sexuala intensa.
Ingrijirea ulterioara este ca un ritual conceput pentru a ajuta ambele persoane sa evite orice efect psihologic negativ al intalnirii lor sexuale, sa evite blues-ul post-sexual si sa ajute la ameliorarea rusinii sexuale subiacente.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.