Te simti neglijat atunci cand partenerul este tot timpul cu telefonul in mana? Se intampla ca timpul pe care il petreceti impreuna sa fie intrerupt de e-mailuri, jocuri pe telefon sau mesaje?
Acum ceva timp am realizat un lucru pe care mi-am propus sa il schimb din rutina mea. Eram mult prea conectata de telefonul meu mobil. Oriunde si oricand, chiar si atunci cand aveam discutii sau petreceam timp cu partenerul meu. Insa, mi-am dat seama ca eram prea distrasa, prea stresata si mult prea deconectata de la momentul petrecut cu acesta. Pe de alta parte, prin aceeasi situatie trecea chiar si partenerul meu.
Oricat de mult ne-am propus sa petrecem timp de calitate impreuna si sa ne conectam emotional, de fiecare data simteam ca ceva nu functioneaza, ca ceva nu facem bine si ca ceva trebuie schimbat.
Pana cand mi-am dat seama care era, de fapt, problema.
Intr-un studiu realizat in anul 2014, cercetatorul Shalini Misra a monitorizat conversatiile a 100 de cupluri aflate intr-o cafenea si a identificat ”Efectul Iphone”- doar prezenta unui smartphone, chiar daca nu este folosit, ramanand un obiect in background- poate degrada conversatiile intime intre parteneri, facandu-i pe acestia mult mai putin implicati in conversatie si mult mai putin predispusi in a-si exprima sentimentele, emotiile si sa se inteleaga reciproc.
John Gottman spunea ca momentele nestructurate pe care partenerii le petrec unul in preajma celuilalt ce ofera multe oportunitati de observatii, glume si ii invita pe parteneri la avea conversatii profunde sunt cele ce au cel mai mare potential in a construi conexiunea in relatia de cuplu si apropierea dintre parteneri. Orice interactiune spontana minora este o oportunitate ca partenerii sa isi reincarce rezervorul de emotii pozitive ce il vor utiliza atunci cand intampina dificultati.
Ei bine, exact aceste momente nestructurate si interactiuni spontane sunt distruse de smartphone. Ele nu prea mai exista, deoarece sunt acaparate de utilizarea telefonului mobil.
Care este importanta momentelor din cuplu minore, nestructurate, neplanificate si spontane, de care povesteste John Gottman?
Cu totii avem nevoie de aceste momente. Cele mai bune momente din relatia mea de cuplu au avut loc atunci cand nu au fost planificate, nu au fost structurate si pareau a fi lucruri mici, nesemnificative.
Mi-am dat seama ca nu mi-ar placea sa fiu prezenta, dar absenta. Relatia de cuplu nu va fi mai fericita daca, in loc sa ma bucur de moment, ma gandesc ce ar trebui sa postez pe Instagram sau ce mai este nou pe Facebook sau daca ma implic in conversatii stand cu telefonul in mana si scrolland pe Instagram in timp ce arunc o intrebare superficiala sau jucandu-ma un joc.
Imi intreb partenerul de viata cum i-a fost ziua pentru ca vreau sa postez pe Facebook? Nu. Pentru ca vreau sa ii aflu nevoile si grijile.
Vreau sa imi ascult partenerul, sa il fac sa se simta ascultat si inteles, vreau sa petrecem timp impreuna care are o semnificatie mai mare decat a naviga impreuna pe Facebook.
Lasand telefonul mobil sa iti acapareze relatia de cuplu nu vei face decat sa indepartezi partenerul de tine si sa va deteriorati conexiunea pe care o aveti.
Atunci cand partenerul alege sa utilizeze smartphone-ul, in loc sa petreaca timp cu noi, ne simtim dati la o parte si este frustrant. Daca in timpul unei mese in familie, conversatii sau in timpul unui moment romantic partenerul primeste un e-mail sau un mesaj, gandul automat ce intervine este: Ceea ce face el acum este mai important decat sunt eu, este mult mai interesat de telefon decat de mine sau in cazuri mai extreme, nu merit atentia partenerului, de aceea nu ma baga in seama si prefera telefonul.
Astfel de momente de respingeri pot afecta literalmente sanatatea psihologica. Respingerile, chiar si cele mici, tind sa fie extrem de dureroase, deoarece creierul raspunde la fel ca in cazul durerilor fizice. Chiar si mini-respingeri, cum ar fi un partener care se intoarce la telefon in mijlocul unei conversatii, pot provoca o scadere a starii de spirit si a stimei de sine si un val de furie si resentimente. De-a lungul timpului, aceste rani mici se pot inrautati si pot spori conflictele, pot scadea satisfactia in relatie si pot duce la scaderea calitatii vietii si la cresterea simptomelor depresive.
Iata 5 modalitati prin care poti sa rezolvi conflictul legat de utilizarea telefonului mobil!
Evalueaza intensitatea problemei.
Odata ce tu si partenerul ati stabilit cat este de grava problema utilizarii telefonului, va fi mult mai usor sa va dati seama ce aveti de facut pentru a putea repara.
Stabiliti limite de utilizare.
Tehnologia este de multe ori necesara si nu poate fi exculsa, fiind parte din job-ul multor persoane. Este important sa va faceti cunoscute responsabilitatile job-ului, obligatii sociale si toate celalalte lucruri ce necesita utilizarea telefonului.
Stabiliti asteptari echitabile.
Discuta cu partenerul de viata modalitati prin care puteti gasi un mai bun echilibru intre obligatii, cerinte si minimizarea interferentelor (exp telefonului mobil) ce au loc in relatia ta de cuplu.
Creati zone libere de la tehnologie.
Incearca sa va puneti de acord pe anumite zone din casa (dormitorul) si un anumit timp in care veti fi amandoi fara telefon, tableta sau laptop, reusind sa petreceti timp de calitate impreuna.
Definiti exceptiile.
Asigura-te ca vei acoperi potentialele exceptii sau viitoarele probleme ce pot aparea (precum o sarcina cruciala pe care unul dintre voi a uitat sa o realizeze si nu mai poate fi amanata) si cum puteti sa le integrati fara a va strica momentul petrecut alaturi de partener.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.