Te-ai intrebat vreodata daca suntem atrasi de cei similari sau opusi cu noi? Partenerul tau nu trebuie sa gandeasca intotdeauna ca tine … si asta este un lucru bun.
Opusurile se atrag doar daca aveti de-a face cu magneti.
Cu oamenii si relatiile, devine complicat. Aceasta zicala veche de „contrariile atrag” dateaza cel putin din anii 1800 si este tradusa in multe limbi diferite, impartasite in multe culturi. Dar la fel este si zicala: „pasarile se aduna impreuna”. Teoria a fost studiata ani de zile, iar stiinta moderna continua explorarea, urmarind sa identifice care este adevarul atunci cand vine vorba de interactiunea umana.
La televizor, am privit-o pe frumoasa Belle indragostindu-se de Bestie. Am plans in timp ce Cenusareasa defavorizata a fost luata de de catre printul bogat si titrat. Ne-am bucurat cand sirena Ariel a cautat modalitati de a scapa de aripioare si de a se casatori cu printul Eric. Lucy si Ricky, Bella si Edward … televiziunea este plina de portrete de oameni care nu se aseamana unul cu celalalt.
Oare oamenii cu personalitati, credinte si trasaturi fizice opuse sunt de fapt atrasi impreuna ca poli opusi ai unui magnet? De ce se atrag contrariile – daca nu se atrag deloc?
Desi peste 80% dintre oameni cred ca persoanalitatile opuse se atrag, nu este neaparat adevarat. De fapt, nu „contrariile” ne atrag spre partenerii nostri romantici, ci anumite trasaturi de personalitate, similitudini si chiar indicii biologice.
Indiferent daca va intalniti sau va ganditi la o relatie serioasa, uneori va puteti intreba cat de compatibil sunteti cu persoana care sta vizavi de voi. Ar trebui sa aveti mai multe lucruri in comun?
Iata ce spun studiile!
Bunatatea este un magnet
Sunt sigura ca ati auzit zicala ca „baietii draguti raman la urma”, dar, conform stiintei, acest lucru nu este intotdeauna corect.
Un studiu din 2014 realizat la Universitatea Huazhong din China a constatat ca a avea o atitudine pozitiva (a fi sincer, amabil) a sporit atractivitatea. In timpul studiului, un grup de barbati a fost impartit in grupuri si li s-au aratat fetele femeilor fara descriptori. Unui alt grup i s-au aratat aceleasi fete, dar i s-a spus si despre personalitatea lor (de exemplu, amabila, superficiala etc.)
Descoperirile au indicat ca standardele de frumusete pentru al doilea grup de barbati au fost influentate de descriptorii pozitivi, indiferent de personalitatea lor. Deci, s-ar putea ca cei care sunt reci sau nemilosi sa nu fie atrasi de parteneri draguti pentru ca sunt opusi, ci pentru ca noi, ca oameni, suntem atrasi de bunatate.
Un studiu din 2010 a avut rezultate similare cu tipurile de corp. In timpul experimentului, barbatii au fost separati in doua grupuri separate. Unui grup i s-au oferit doar imagini cu corpuri feminine, dar nu au existat alte informatii identificate. Al doilea set de barbati au primit informatii pozitive despre personalitate pentru unele dintre fotografiile pe care le-au vazut si negative pentru altele.
Primul grup a prezentat o imagine foarte succinta asupra tipurilor de corp care au fost considerate atractive. Perceptia celui de-al doilea grup a fost largita de informatiile despre cine era mai draguta si cine nu, determinandu-i sa identifice o varietate mai mare de tipuri de corpuri ca fiind atragatoare.
De ce diferentele sunt bune
Majoritatea cuplurilor sunt mai diferite decat similare si asta este ceva de sarbatorit. Bineinteles, multe cupluri au valori de baza pe care le impartasesc, dar exista inevitabil domenii in care sunt diferite. Este posibil ca aceste diferente sa va fi atras unul la altul la inceput. De exemplu, poate ti-a placut felul in care partenerul tau se aprinde cand vorbeste despre jazz, desi nu-l cunosti pe Miles Davis si John Coltrane. Poate preferati inainte caldura confortabila a casei, dar ati inceput sa va intalniti cu un entuziast de aer liber, deoarece v-a impresionat cu cunostintele sale despre natura.
Cand opusele se ciocnesc
Aceste diferente ajuta contrariile sa se atraga, dar totusi, va puteti confrunta cu probleme de relatie daca incercati sa schimbati aceste diferente mai tarziu.
Ganditi-va la exemplele de mai sus.
Ce s-ar intampla daca incepeti o relatie cu ideea ca puteti sa iubiti drumetiile, dar apoi va dati seama ca nu este absolut deloc pentru voi si incepeti sa ii strigati iubitei/iubitului cate-n luna si in stele, legat de aceste iesiri? Cel mai probabil ar aparea acolo un conflict, care ar trebui gestionat cu mult tact.
In cartea „8 Intalniri”, Dr. John Gottman spune ca darul unui parteneriat stabil si solid este abilitatea de a vedea lumea prin ochii iubitului tau si de a aprecia frumusetea pe care o gaseste.
Sarbatoreste totul
Invata sa intelegi si sa accepti modalitatile prin care esti diferit, pentru ca este cheia pentru a crea o conexiune durabila.
Cand puteti sarbatori ceea ce va face diferiti, iubirea durabila poate fi realizabila!
Asadar, ce diferente sarbatoriti astazi unul la celalalt?
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.