Atunci cand un cuplu incearca sa conceapa un copil, pot aparea extrem de multe provocari cu care se confrunta, provocari care pot sa dezechilibreze relatia de cuplu si ii pot face pe parteneri sa aiba conflicte constante.
Tensiunea care vine odata cu conceperea unui copil poate sa provina fie din cauze financiare, fie din neintelegeri cu privire la tratament, fie din cauza epuizarii psihice la care partenerii sunt supusi sau din cauza unor modalitati diferite de gestionare a situatiei.
Cu toate acestea, daca relatia de cuplu este una solida, partenerii pot apela la cateva strategii eficiente pentru a reusi sa ramana echilibrati si sa ramana concentrati pe gasirea solutiilor in aceasta perioada dificila.
In timp ce anumite studii au aratat ca atat femeile, cat si barbatii aflati in fata infertilitatii simt insatisfactie in relatia de cuplu, alte studii au aratat ca aceasta perioada dificila poate sa ii apropie mai mult pe cei doi parteneri.
Cercetarile arata ca lupta si nevoia de sprijin reciproc poate sa duca la o conexiune mult mai puternica cu partenerul.
Daca si tu te afli in acest moment dificil al vietii tale si nu reusesti sa il gestionezi eficient, iti voi da cateva strategii pe care le poti lua in considerare:
Iata 8 strategii pentru a gestiona stresul care apare odata cu infertilitatea
Comunicati
Vorbiti unul cu celalalt. Impartasiti-va fricile. Nu te ingrijora ca partenerul va pleca si te va parasi, ci spune-i lui acest lucru si incearcati sa discutati despre ingrijorarile reciproce pe care le aveti.
Desi poate fi destul de greu sa vorbesti cu partenerul despre aceasta frica intima, te vei simti mult mai linistit cand partenerul te va asigura ca nu o sa plece si ca sunteti impreuna in aceasta lupta.
Daca mecansimul de coping principal al partenerului este sa evite discutia despre infertilitate, ar putea fi o mica problema. Si poate fi si o sursa de tensiune, daca celalalt vorbeste doar despre asta.
Este necesar sa gasiti un echilibru si sa faceti un compromis pentru binele amandurora.
Incearcati sa va conectati unul cu celalalt prin moduri care nu au legatura cu infertilitatea
Vorbind de echilibru, este important ca subiectul infertilitatii sa nu va acapareze toate discutiile. Fa un efort sa va conectati in alte moduri. Incearcati sa faceti lucruri impreuna care nu au legatura cu infertilitatea sau cu tratamentul de fertilizare. Nu neglija viata sexuala! Fa-o din nou despre intimitate, iubire si conexiune cu partenerul. Fiti spontani.
Acceptati diferentele in perceperea experientei
Fiecare se adapteaza situatiei in moduri diferite. Nu poti sa iti dai seama cat de mult este implicata sau cat de mult ii pasa unei persoane doar din actiunile si din ceea ce exprima in exterior.
Nu toata lumea isi exprima emotiile. Incearca sa intelegi si sa empatizezi cu partenerul tau. Incearca sa iti dai seama ca si el trece prin acelasi conflict interior ca tine, doar ca modalitatea de exprimare a acestui conflict este diferita.
Cautati suport social
Nu incerca sa gestionezi infertilitatea de unul singur.
Rusinea ii poate face pe multi sa se izoleze social si sa devina extrem de nefericiti.
Cercetarile au aratat ca acele cupluri care erau inconjurate de oameni dragi cu care puteau sa impartaseasca provocarile prin care treceau, erau mult mai optimiste si mai motivate in tot procesul de fertilizare.
De asemenea, cercetarile arata ca, in special pentru femei, suportul social a reprezentat cheia gestionarii stresului infertilitatii.
Asezati-va si faceti un plan impreuna
Cercetarile au descoperit ca daca stati impreuna si puneti la cap un plan de actiune va poate ajuta sa va imbunatatiti satisfactia maritala, in special pentru barbati. Este bine sa va faceti un plan pe termen scurt si un plan pe termen lung. Planurile pot fi flexibile, nu trebuie sa le faceti rigide.
Este foarte bine sa discutati despre ce veti face daca aveti nevoie de fertilizare in vitro sau de inseminare artificiala, e bine sa va ganditi de la inceput ce optiuni aveti, ce optiune vreti sa luati in considerare, sa va calculati bugetul si sa va dati seama ce isi doreste fiecare.
Compromis
De multe ori este bine sa eviti gandirea de tip alb-negru.
Unul dintre voi isi doreste sa vorbeasca cu cei din jur despre problemele de infertilitate in timp ce celalalt isi doreste sa pastreze secret? Decideti impreuna asupra unui grup restrans de oameni carora le puteti spune dificultatile prin care treceti.
Unul dintre voi vrea sa mearga inainte cu procedurile in timp ce celalalt isi doreste sa se opreasca?
Faceti un compromis si luati o scurta pauza, timp in care va puteti gandi amandoi la urmatorii pasi.
Considerati psihoterapia de cuplu
Uneori, poate ai nevoie de ajutorul unui consilier care te poate ajuta cum sa comunici si cum sa ajungi cu partenerul la un acord mutual. Poate ai crede ca terapia de cuplu este pentru cuplurile care au probleme cu tradarea, sunt in prag de divort sau separare, insa e bine sa stii ca un psihoterapeut de cuplu te poate ajuta si in ceea ce priveste comunicarea sau problemele cu stresul infertilitatii.
Infertilitatea nu dureaza pentru totdeauna
Poate vei avea sau poate nu vei avea copii intr-o zi. Dar nu te vei lupta cu conceperea la nesfarsit.
Cercetarile au aratat ca sentimentele de depresie si anxietate ajung la un punct maxim la 3 ani dupa diagnosticul de infertilitate. Cu toate acestea, 6 ani dupa diagnostic, cuplurile se simt mai puternice si simptomele de depresie si anxietate incep sa dispara usor.
Relatia ta de cuplu poate sa supravietuiasca acestei incercari!
Cu timpul, cu o consiliere adecvata si cu o strategie eficienta, anii in care incercati sa concepeti un bebelus pot sa va apropie foarte mult unul de celalalt si va pot face relatia extrem de puternica.
Exista speranta si dupa diagnosticul de infertilitate!
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania