Conflictul sau tacerea in relatia de cuplu? Conflictul constant, lipsa cronica de respect si tradarile serioase devin foarte frecvente atunci cand vorbim despre relatiile nereusite. Este usor de inteles ca relatiile esueaza atunci cand conflictul este permanent.
Totusi, aceste cupluri au un avantaj fata de acele cupluri care evita conflictele. Cel putin isi vorbesc, chiar daca se cearta, pentru ca daca un cuplu nu se cearta inseamna ca nu comunica.
Unii parteneri evita conflictul pentru ca ei cred ca pastreaza astfel pacea. Isi spun ca orice i-ar deranja nu merita sa fie discutat. Nu e mare lucru. Cercetarile Dr. Gottman au aratat ca, pentru cei care evita conflictul, aceasta abordare este suficient de buna. Acestia cred ca functioneaza.
Totusi, aceste cupluri sunt expuse riscului de a se indeparta, avand o interdependenta zero in timp si, astfel, de a ramane cu o relatie formata din doua vieti paralele, fara sa se conecteze vreodata, mai ales atunci cand copiii pleaca de acasa. Problemele nediscutate se adauga una dupa alta pana cand tensiunea va atinge un punct critic.
In cele din urma, partenerii explodeaza sau, mai rau, termina relatia. Ei incearca sa vorbeasca, dar, in acest moment, este adesea prea tarziu. Nu mai au combustibil in rezervor pentru a se lupta pentru relatia lor. Au terminat si atat. Poate la un moment dat unul sau ambii parteneri s-au luptat. Au incercat sa se inteleaga mai bine. Au lucrat la asta.
Dr. Nadia Gorduza – Medic Psihoterapeut, Certified Gottman Couple Therapist & Trainer
Cu toate acestea, imbunatatirile nu au reusit sa se mentina, nimic nu a functionat si nevoile nu au fost indeplinite, astfel incat unul sau ambii parteneri au decis ca este mai bine sa se retraga emotional din relatie si sa nu mai lupte pentru ea.
Uneori, tacerea in relatia de cuplu este o alegere deliberata. Nimeni nu striga si nu foloseste un limbaj lipsit de respect. Cu toate acestea, cei care prefera tacerea aud la sfarsit mesajul: “Ai incetat sa mai contezi. Nu meriti timpul sau atentia mea”. Cum sa spargeti tacerea in relatia voastra? Incepeti prin a recunoaste acest lucru.
SALVEAZA-TI CASNICIA PRIN TERAPIA DE CUPLU – METODA GOTTMAN! (VIDEO)
Cateva fraze pentru a sparge tacerea in relatia voastra
- Hei, nu am vorbit cu adevarat in ultima vreme. Am simtit “X” si nu am stiut cum sa o aduc in discutie.
- Putem verifica? Stiu ca am disparut si nu am mai vorbit. Nici macar nu sunt sigur ca pot explica totul, dar as vrea sa incerc, daca vrei sa ma asculti, in timp ce eu incerc sa clarific totul.
- Nu sunt sigur ce se intampla aici, dar simt ca nu am vorbit cu adevarat in momentul X. Ai timp sa vorbim diseara?
- Mi-e dor de tine. Nu mai vorbim cu adevarat si nu stiu de ce. Nu am cerut asta pentru ca mi-e teama sa nu spui ca este vina mea, dar mi-e dor de tine. Mi-e dor de noi.
Partenerii nu mai vorbesc pentru ca se tem de ce s-ar putea intampla dupa inceperea conversatiei. “Ce se intampla daca incepem sa vorbim si nu putem rezolva problema? Ce se intampla daca ii cer partenerului sa-mi spuna ce-l deranjeaza si nu pot sa gasesc raspunsul? Ce se intampla daca ii spun partenerului ce ma deranjează si nu ii pasa?”
Aceste temeri reprezinta motivul pentru care oamenii raman tacuti. Spune-i partenerului ce ai pe inima.
Exprimati-va temerile si evitati tacerea in relatia de cuplu
Daca esti ingrijorat de ce ar putea spune partenerul tau, gandeste-te sau fa acest lucru, fii transparent in legatura cu asta. Spune-i partenerului ce doresti sa gandeasca sau sa stie:
- Stiu ca nu sunt cel mai bun vorbitor, dar tacerea nu poate fi buna. Sunt nelinistit deoarece nu doresc sa ajungem la cearta. Chiar nu vreau sa ma cert cu tine. Vreau sa rezolvam asta impreuna.
- Stiu ca incercam in continuare. Stiu ca dam gres in continuare, dar tacerea inseamna sa renuntam si nu vreau sa facem asta.
- Stiu ca nu am mai vorbit. Adevarul este ca sunt speriat pentru ca sunt disperat sa ne conectam. Ma simt ca si cum am fi in parti opuse si vreau sa simt ca suntem din nou o echipa. Vreau sa ne dam seama impreuna cum sa rezolvam acest lucru, chiar daca nici unul dintre noi nu stie cum sa inceapa.
- Hei, nu vreau sa te simti atacat aici. Stiu ca sunt si eu de vina, dar aceasta conversatie trebuie sa inceapa de undeva. Relatia noastra este prea importanta pentru mine sa nu incerc asta, aici merge …
- M-am surprins deunazi spunandu-i unui prieten despre cat de grozav ai fost cu X. Mi-am dat seama ca nu ti-am spus niciodata asta. De fapt, nu-mi amintesc ultima data cand am avut o conversatie care a mers mai departe decat listele noastre de “to do”. Putem incerca sa ne gasim timp doar pentru a comunica?
Acum, odata ce ati rupt tacerea in relatia voastra si ati deschis usa pentru a va conecta, urmatorul pas este sa mergeti impreuna spre asta.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.