Conflictul sau tacerea in relatia de cuplu? Conflictul constant, lipsa cronica de respect si tradarile serioase devin foarte frecvente atunci cand vorbim despre relatiile nereusite. Este usor de inteles ca relatiile esueaza atunci cand conflictul este permanent.
Totusi, aceste cupluri au un avantaj fata de acele cupluri care evita conflictele. Cel putin isi vorbesc, chiar daca se cearta, pentru ca daca un cuplu nu se cearta inseamna ca nu comunica.
Unii parteneri evita conflictul pentru ca ei cred ca pastreaza astfel pacea. Isi spun ca orice i-ar deranja nu merita sa fie discutat. Nu e mare lucru. Cercetarile Dr. Gottman au aratat ca, pentru cei care evita conflictul, aceasta abordare este suficient de buna. Acestia cred ca functioneaza.
Totusi, aceste cupluri sunt expuse riscului de a se indeparta, avand o interdependenta zero in timp si, astfel, de a ramane cu o relatie formata din doua vieti paralele, fara sa se conecteze vreodata, mai ales atunci cand copiii pleaca de acasa. Problemele nediscutate se adauga una dupa alta pana cand tensiunea va atinge un punct critic.
In cele din urma, partenerii explodeaza sau, mai rau, termina relatia. Ei incearca sa vorbeasca, dar, in acest moment, este adesea prea tarziu. Nu mai au combustibil in rezervor pentru a se lupta pentru relatia lor. Au terminat si atat. Poate la un moment dat unul sau ambii parteneri s-au luptat. Au incercat sa se inteleaga mai bine. Au lucrat la asta.