In toate relatiile exista certuri, insa diferenta dintre un cuplu fericit si un cuplu nefericit este modul in care se desfasoara aceste certuri.
De altfel, conform Dr. John Gottman, expert in relatii, cel mai puternic factor care poate prezice daca o relatie va functiona sau nu este modul in care cuplurile gestioneaza conflictele de zi cu zi (Gottman, John Mordechai, and Nan Silver. The Seven Principles for Making Marriage Work. New York: Crown, 1999 Print).
Asadar, pentru a avea o relatie fericita trebuie sa adoptam strategii sanatoase de gestionare a momentelor critice.
Dr. Nadia Gorduza – Medic Psihoterapeut, Certified Gottman Couple Therapist & Trainer
Contrar aparentelor, nu compatibilitatea este cheia succesului, ci modul in care ne raportam la micile incompatibilitati din cuplu. Iata, asadar, 10 tactici pe care cuplurile fericite le adopta cu succes.
1. Nu evita conflictul, ci incearca sa rezolvi problema
Adeseori este mult mai usor sa fugi de conflicte, mai ales daca esti genul de persoana care evita sa se certe.
Insa gandeste-te ca aici nu este vorba despre tine sau despre cat de dispus esti sa infruntati problema, ci despre nevoile relatiei voastre, care trebuie puse mai presus de nevoile individuale.
Ambii parteneri trebuie sa fie dispusi sa discute despre problemele din relatia lor, deoarece fuga de conflict nu va face decat sa inrautateasca aceste probleme.
2. In cuplu, trebuie atacata problema, nu persoana
Aminteste-ti ca formezi o echipa alaturi de partenerul tau si ca trebuie sa ii oferi sprijin intotdeauna, chiar si atunci cand nu este de fata.
Nu iti varsa frustrarea pe partener, ci incearca sa alegi intotdeauna relatia in locul satisfactiei de a avea dreptate.
3. Pentru a va fi bine in cuplu, practicati ascultarea activa
Incearca sa te pui in locul celeilalte persoane: chiar daca nu esti de aceeasi parere, arata-i ca ii respecti punctul de vedere.
Ascultarea activa presupune devotarea intregii tale fiinte celeilalte persoane, intorcandu-ti corpul in directia sa si mentinand contactul vizual.
Eventual, poti inchide televizorul si sa tii telefonul la departare, pentru a evita orice stimul care te-ar putea distrage.
Practicand ascultarea activa, ii vei demonstra partenerului ca vrei cu adevarat sa auzi ce are acesta de spus si barierele defensive dintre voi se vor dilua incetul cu incetul.
4. Asigura-te ca toate faptele iti sunt cunoscute
Nimic nu face mai mult rau relatiei decat sa tragi concluzii inainte de a cunoaste toate faptele. Nu-ti pierde timpul si energia atacand o problema care nu exista, ci asigura-te ca lucrurile stau intr-adevar asa cum crezi.
Cu alte cuvinte, verifica faptele de doua ori inainte de a initia o discutie.
5. Gandeste-te la toate optiunile
Raporteaza-te la problema relatiei ca si cum ar fi o chestiune de la job, adica in mod obiectiv.
Scrie o lista cu optiuni, pentru a evita sa te ghidezi doar dupa emotiile de moment si pentru a ramane focusat pe identificarea solutiilor.
Nu uita sa completezi aceasta lista alaturi de partener, astfel incat sa identificati impreuna optiunile si solutiile.
6. In cuplu, trebuie sa privesti partea plina a paharului
Intr-o cearta este usor sa vezi doar partea negativa a lucrurilor. Alege, in schimb, sa vezi si partile pozitive.
Pune-ti intrebari de genul „Ce pot invata din aceasta situatie?” sau „Cum ne ajuta acest conflict sa crestem?” si nu uita ca fiecare provocare este o noua oportunitate.
Articol tradus si adaptat de pe site-ul oficial al Institutului Gottman.
Sursa foto: Syda Productions / Shutterstock.com
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
![Nadia Gorduza psihoterapeut specializat in metoda Gottman](https://www.idtherapy.ro/wp-content/uploads/2020/02/nadia-goruza.jpg)
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.