Separarea in cuplu iti poate cauza multa durere, iar povara emotionala provocata de aceasta are la baza mai multi factori:
- Durata relatiei
- Planurile de viitor ale fiecarui partener
- Gradul de angajament al relatiei
- Fericirea din relatie inainte de separare
- Dorinta unuia dintre parteneri de a ramane in relatie
- Motivele pentru care relatia s-a terminat: infidelitate, abuz sau alte probleme
Oamenii spun adeseori despre ei ca sunt cu inima zdrobita atunci cand trec printr-o separare in cuplu, iar procesul de suferinta este foarte similar cu cel resimtit in urma altor pierderi.
Durata timpului necesar pentru a trece peste o separare in cuplu poate varia foarte mult; cand o relatie pe termen scurt ia sfarsit, o persoana isi poate reveni dupa o zi sau doua, dar cand este vorba de o relatie pe termen-lung, suferinta dispare dupa luni sau chiar ani.
Pentru ca multe cupluri locuiesc impreuna pe termen-lung, de multe ori, o separare poate fi asemanata cu un divort si poate provoca o framantare interioara din cauza prieteniilor comune, a bunurilor impartasite si, ocazional, a problemelor de custodie.
Alteori, cuplurile se despart si se impaca, se despart dar inca mai fac sex sau raman prieteni pentru un timp dupa ce s-au separat. Totusi, cercetariile sugereaza ca, chiar daca unii oameni considera ca o impacare este un lucru bun, cuplurile care fac asta in mod constant sunt mai putin satisfacute de relatia in care se afla.