Potrivit Dr. Gottman, intr-o relatie, ambii parteneri sunt disponibili din punct de vedere emotional doar 9% din timp. Acest lucru lasa 91% din relatie prada lipsei de comunicare. Repararea greselilor si a interactiunilor negative este cheia succesului cuplurilor fericite. Iata de ce:
Specialistii afirma ca, in esenta, fiecare cuplu este configurat pentru esec. Este imposibil sa fii disponibil partenerului tau din punct de vedere emotional 100% din timp. De aceea repararea greselilor joaca un rol esential in viata cuplurilor durabile.
Chiar si o mama care nu a reusit sa fie receptiva si disponibila 50% din timp poate face ca un copil sa devina un adult sanatos care sa aiba relatii sanatoase.
Modul in care un copil se descurca cu esecurile si schimbarile zilnice este direct legat de gradul in care parintii creaza un mediu propice unei legaturi sigure de atasament si de felul in care acestia isi repara greselile.
La fel se intampla si in relatiile noastre romantice. Diferenta dintre „cuplurile fericite” si „cuplurile nefericite” nu este ca in relatiile fericite nu se fac greseli. Cu totii facem. Modul in care partenerii procedeaza in repararea greselilor si interactiunilor negative este ceea ce separa „Maestrii” de „Perdanti”.
Repararea greselilor si interactiunilor negative este cheia succesului in acest plan
Chiar si intr-o casnicie buna (citeste aici mai multe despre un secret al casniciei fericite):
- Cuplurile au momente urate de cearta
- Partenerii isi spun lucruri josnice unul altuia
- Sunt critici si defensivi
- Devin asemenea unui „perete de piatra”
Cuplurile fericite fac aceleasi lucruri pe care le fac si cuplurile nefericite, dar la un moment dat, au o conversatie in urma careia isi revin.
Diferenta dintre „Maestrii” si „Perdanti” este ca primii repara greselile in mod eficient. Aceste cupluri sunt dispuse sa-si recunoasca propria responsabilitate in cadrul conflictului, astfel incat pot incepe procesul de reparare a greselilor.
Isi dau seama ca relatia este mai importanta decat problema. Scopul repararii este sa inteleaga ce a mers prost si cum sa faca ca urmatoarea conversatie sa fie mai constructiva.
Poate fi eficienta repararea greselilor si a interactiunilor negative?
Dr. Gottman a studiat incercarile de a repara interactiunile negative si greselile, punand intrebarea: „Cum incearca oamenii sa faca lucrurile mai bine?”
Exemplele de incercari includ:
„Stii, eu nu cred ca vreunul dintre noi il asculta acum cu adevarat pe celalalt. Poate ca ar trebui sa o luam de la inceput.”
„Am nevoie de o pauza. Putem vorbi despre asta in 20 de minute?”
„Imi pare rau. Imi doresc sa nu fi spus asta”.
Dupa ce a studiat mai mult de 3000 de cupluri, Dr. Gottman a constatat ca modul in care s-a incercat repararea unei greseli nu a prezis neaparat si eficienta incercarii. Unii oameni incearca sa faca aceasta sa repare ce au gresit intr-un mod cald si afectuos, iar partenerul pur si simplu nu remarca. Alte cupluri au incercat sa repare intr-un mod mai putin afectuos si au avut mai mult succes.
Intr-o cercetare, Dr. Gottman a studiat un cuplu vorbind despre natura muncii lor. Sotul nu stia exact cand vine acasa pentru cina.
Ea a raspuns: „Ei bine, copiilor li se face foame si nu doresc sa inceapa cina fara tine, vor deveni astfel nervosi si va trebui sa ma descurc cu ei”.
El a spus: „De ce nu le dai o gustare?”
Sotia s-a uitat la el intr-un mod care lasa sa se inteleaga: „Bineinteles ca le dau o gustare!”
Cand ea i-a aruncat acea privire, el si-a dat seama ca trebuie sa repare greseala, asa ca a zambit.
A fost incercarea lui de a repara printr-un zambet mare si stupid.
Apoi ea a inceput sa rada. A fost eficient. A schimbat modul in care cei doi se scufundau in spirala negativa.
Prietenia este vitala pentru repararea situatiilor critice
Dr. Gottman a observat fiziologia partenerului care primeste incercarea de a repara si a descoperit arma secreta a cuplurilor conectate din punct de vedere emotional. Adevarata diferenta dintre cuplurile care si-au reparat greselile cu succes si cele care nu au reusit acest lucru a fost climatul emotional dintre parteneri.
Cu alte cuvinte, incercarea de reparare va avea reusita daca ati fost buni prieteni, mai ales in ultima vreme. Asigurati-va depozite in Contul Bancar Emotional facand lucruri frumoase si apreciindu-va partenerul.
Daca sunteti intelegatori unul cu celalalt, relatia va sta mai bine in picioare, in ciuda furtunilor inevitabile care vor veni. Daca sunteti lipsiti de respect, nepoliticosi si distanti unul fata de celalalt, atunci incercarile de a repara vor esua.
A fi prieten conteaza cel mai mult in incercarea de a repara greselile, atunci cand lucrurile nu merg bine. Repararea momentelor „delicate” nu trebuie sa fie ceva complicat, care implica multe discutii. Orice tehnica reala poate functiona in cazul in care un cuplu are o fundatie solida. Concentrati-va pe urmatoarele 3 principii:
Principiul 1. Perfectionati-va hartile iubirii
Explorati intreaga lume emotionala a partenerului vostru. Invatati sa il cunoasteti punandu-i intrebari si amintindu-va raspunsurile. Actualizati hartile iubirii, deoarece lucrurile se schimba odata cu trecerea timpului.
Principiul 2. Afectiune si admiratie
Spuneti-i partenerului vostru cat de mult il iubiti si cat de mult va pasa de el. Lasati-l sa stie ca sunteti mandru de el, faceti-i complimente si multumiti-i pentru toate lucrurile pe care le face pentru voi.
Principiul 3. Nu va intoarceti spatele unul altuia
Raspundeti invitatiei partenerului de a va conecta emotional si de a va acorda atentie reciproc. Tineti-va de mana. Raspundeti la intrebari. Cereti parerea. Radeti la glumele lui. Stabiliti un contact vizual. (sursa foto: freepik.com)
Salveaza-ti casnicia prin terapie pentru relatia de cuplu
Nadia Gorduza – Medic psihoterapeut, Certified Gottman Couple Therapist & Trainer
Citeste aici despre terapia virtuala si atacurile de panica:
TERAPIILE VIRTUALE – UN MIJLOC SIGUR, RAPID SI EFICIENT DE A TRATA CELE MAI DIFERITE BOLI
ATACURILE DE PANICA: CE SUNT SI CUM SE TRATEAZA
Citeste aici despre cuplu si relatii fericite si durabile:
SISTEMELE PENTRU COMANDA EMOTIILOR: CUM CONSTRUIM RELATII POZITIVE
CUPLU FERICIT: ARATAND COMPASIUNE PARTENERULUI ITI POTI IMBUNATATI RELATIA
CE PUTEM INVATA DESPRE IUBIRE SI SEX DE LA PORCII SPINOSI
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.