De cate ori te-ai intrebat daca este ceva in neregula cu tine, de ce iti alegi mereu un partener gresit si te gasesti in relatii toxice? Chiar daca relatiile toxice par un mister nerezolvabil, ele nu sunt chiar atat de complicate cum par.
Da, exista un tipar de baza pentru alegerea relatiilor toxice, dar ca sa putem sparge acest tipar trebuie sa privim imaginea de ansamblu.
De exemplu, ai putea sa te trezesti intr-o relatie toxica pentru ca te-ai grabit sa intri in relatie si te-ai angajat prea repede in relatie, inainte sa cunosti persoana respectiva suficient de bine, ignorand semnalele de alarma si ramanand intr-un cerc vicios.
Dar din nou, trebuie sa privesti imaginea de ansamblu. Aceste simple motive nu te vor ajuta sa intelegi intensitatea problemei.
In acest articol, o sa aruncam o privire la motivele ascunse, dar si la solutiile pentru aceasta problema frustranta si persistenta.
Exista doua motive principale pentru care ajungem in relatii toxice in mod repetat:
- conceptele noastre gresite despre cum trebuie sa fie o relatie
- problemele noastre emotionale nerezolvate
Ambele probleme reies dintr-o aversiune culturala profunda si anume, cum sa ne stapanim emotiile…pentru ca nu stim cum sa o facem. Dar mai multe despre asta, mai incolo.
Mai intai sa vedem de ce conceptele gresite asupra modului cum ar trebui sa fie o relatie ne pot arunca in bratele persoanei gresite.
Despre conceptul gresit al relatiilor, prima cauza a relatiilor toxice:
Gandeste-te pentru o secunda, cum evolueaza o relatie toxica? De la inceput pana la final.
Modelul nostru este urmatorul si poate fi observat patternul in cadrul tuturor relatiilor toxice:
Prima data apare pasiunea.
De obicei, relatiile se bazeaza pe fizic. Odata ce se bazeaza pe fiziologie, atractia sexuala apare si avem suficiente elemente pentru a incepe o interactiune romantica.
Cu putine cunostinte despre cum se comporta cealalta persoana intr-o relatie, ajungem in faza a doua a relatiilor toxice:
Faza lunii de miere.
Acum, nu spun ca atractia si faza lunii de miere sunt toxice ele in sine. Nu, ele pot fi perfect normale, dar o sa iti dai seama cum acestea fac loc toxicitatii pentru a-si face aparitia neobservata…
In faza lunii de miere obiceiul este sa nu bagam in seama toxicitatea sau micile probleme aparente. Acest lucru se intampla deoarece vrem sa ascundem trasaturile noastre de personalitate pe care le consideram problematice astfel incat partenerul sa nu isi dea seama. Acest lucru se intampla si in cazul partenerului, deoarece si el isi ascunde anumite trasaturi pe care le considera problematice.
Dar este bine! Incepem sa ne „indragostim”, nu-i asa? Este normal sa ascundem trasaturile noastre neplacute. Asa functioneaza iubirea.
Gresit!
Toata conditionarea noastra sociala este gresita in ceea ce priveste acest aspect, deoarece, in contrast cu ceea ce crezi, iubirea este rationala. Sigur, este in principal emotionala, dar daca uitam de partea rationala, totul este pierdut.
Facem loc comportamentului toxic. Ignoram semnalele de alarma… si toate pentru iubire.
Dar asta face parte din urmatoarea faza. Faza lunii de miere, a idolatrizarii si a omisiunii nu este sustenabila. Si asa, toxicitatea incepe sa se extinda. Aici vedem urmatoarea faza…
Faza in care ne dam jos mastile
Aici, dupa un timp petrecut impreuna, intervine siguranta si dam drumul toxicitatii.
Exista destula incredere, investim destul in relatie pentru a nu mai ascunde aceste aspecte negative ale noastre.
Ca exemplu, asta se intampla cel mai des dupa ce cuplurile se casatoresc si nu au destule experiente cu cealalta persoana pentru a stii daca pot trai impreuna. Se poate intampla si mai devreme, fara a fi neaparat casatoriti.
Este important sa retinem ca aceasta este etapa cand partenerul toxic testeaza limitele.
In final se ajunge la separare.
Deja stii ce inseamna asta: conflict, deteriorare si eventual separare.
Dar ce are asta a face cu tine si norocul tau de a ajunge mereu intr-o relatie toxica?
Faptul ca acest model este gresit si nu te poti baza pe el.
Acest model este acceptat social ca fiind „normal” si credem ca lucrurile trebuie sa se desfasoare in acest mod. Trebuie sa respingi acest tip de model, iar in locul sau sa folosesti un model care se bazeaza pe sinceritate si transparenta.
In loc sa te grabesti sa dai totul intr-o relatie dupa ce “s-a aprins beculetul” (atractie fizica, faza lunii de miere, apoi angajament crescut), ar trebui sa o iei incet si sa cunosti cealalta persoana- cat de bine si de onest posibil.
Ce poti face pentru schimbarea conceptului gresit asupra relatiilor?
Nu te grabi niciodata!
Niciodata sa nu urmezi aceleasi „cerinte” pentru o relatie.
Daca faza “lunii de miere” este de ajuns pentru cei mai multi, cere mai mult atat de la tine, cat si de la relatie. Nu iti lua nici un angajament pana cand nu stii daca faza “lunii de miere” este gata si iubirea inca exista. Extinde perioada in care sa va cunoasteti mai bine sa te convingi ca este ceea ce tu iti doresti. Asta nu presupune ca trebuie sa eviti sentimentele.. Nu, deloc… bucura-te de ceea ce simti, traieste dragostea la maxim, dar nu lasa dragostea sa te raneasca. Aceea nu e dragoste, e doar modul in care tu te minti ca ar fi dragoste si ramai blocat intr-o relatie toxica.
Aminteste-ti ca nu e niciodata prea tarziu sa termini o relatie toxica!!
Nu ignora niciodata semnalele de alarma!
Sau ca sa formulam mai bine, aminteste-ti ca iubirea este rationala.
Daca simti vreodata ca esti nevoit/a sa justifici un comportament de neacceptat, o reactie agresiva sau o atitudine nepasatoare… ai in fata ta un semnal de alarma. Nu te minti ca nu este asa. Daca ratezi semnalele de alarma si te trezesti intr-o relatie toxica, fa un pas inapoi si termina aceasta relatie.
Elimina ambiguitatea
Noi credeam ca ceilalti vor fi onesti si nu discutam niciodata despre acest aspect.
La fel este si cu iubirea. Poate ca onestitatea este acolo, dar daca iubirea nu este prezenta, putem sa ne pricopsim cu un partener abuziv.
Temelia unei relatii sanatoase este realizata din dragoste si onestitate.
Iubirea poate disparea din nevoia de a manipula partenerul. De aceea trebuie sa fii mereu vigilent. Cand lipsa de onestitate se instaleaza, incepe cu lucruri marunte peste care poate treci cu vederea. E perioada cand ne dam mastile jos. Si unde credeti ca duce acest lucru? La o relatie toxica si la esec..
Fa in asa fel incat onestitatea sa devina un lucru la fel de important ca iubirea
Fii tu schimbarea. Si onest si plin de dragoste.
Fii explicit, vorbeste despre importanta onestitatii intr-o relatie si ca vrei ca si partenerul sa vada acest lucru.
Aproape toate relatiile toxice se bazeaza pe lipsa de sinceritate, asa ca daca vei actiona asupra radacinii toxicitatii, aceasta nu va mai inflori.
Si am ajuns la esenta problemei – conflictele tale emotionale nerezolvate, a doua cauza a relatiilor toxice
Poate parea foarte greu de inteles, dar uneori, chiar tu poti fi parte din problema. Nu, nu este vina ta, ci, mai mult o multitudine de actiuni care sunt indreptate spre o directie gresita.
Voi explica:
Chiar daca pare ca acest conflict interior ne afecteaza doar pe noi, acesta poate afecta foarte bine si o parte din realitatea externa.
Subiectul este mult prea complex pentru a fi discutat aici, depinde in mare parte de experienta personala.
Putem in schimb sa discutam despre tiparul comportamentului care poate duce la relatii toxice.
Nimanui nu ii place sa vorbeasca despre asta, deoarece responsabilitatea este ceva ce preferam sa evitam, dar daca vrei o relatie sanatoasa, trebuie neaparat sa abordezi acest lucru.
Daca vorbim despre cum conflictele emotionale nerezolvate pot fi traduse in relatii toxice, cel mai bun mod de a vorbi despre asta sunt exemplele din viata reala.
Gandeste-te la asta:
Daca ai avea stima de sine scazuta?
Daca ai avea stima de sine scazuta, ai putea tolera si neglija comportamentele toxice mult mai usor. Vocea interioara ar spune „nu este atat de rau” sau „merit asta”…
Dar daca ai fi nesigur pe tine?
Ei bine, asta mai mult ca sigur te-ar impinge in directia unui manipulator.
Cineva care ar putea cu usurinta sa se joace cu insecuritatile tale, sa te foloseasca, fara sa fie nici un pic de iubire la mijloc…
Ce faci daca ai confundat drama cu emotia?
Da, ai ramane blocat cu o persoana care iubeste la fel de mult drama. Iar asta nu ar fi un caz de victima-agresor. Ati fi amandoi, mai mult sau mai putin responsabili de toxicitate.
La fel cum am mentionat si mai devreme, asta depinde de experientele proprii.
Concluzionand, relatiile toxice sunt construite de ambii parteneri, fie constient, fie inconstient. Urmeaza pasii de mai sus, analizeaza si daca te regasesti intr-una din situatiile enumerate, termina cat poti de repede relatia toxica in care te afli.
Chiar daca in unele relatii toxice totul pare pierdut, nu este!
Contacteaza un specialist! Niciodata nu este prea tarziu sa-ti salvezi relatia! Specialistii Id Therapy sunt aici pentru tine!
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.