Intotdeauna e bine sa observi si sa inveti prin ce se distinge un cuplu fericit, cu o relatie echilibrata, de unul nefericit, astfel incat sa poti indrepta karma relatiei voastre de iubire catre un taram al implinirii.
Ai nevoie sa te concentrezi pe schimbarile pozitive si sa le cultivi, astfel incat cele negative sa nu mai conteze sau sa isi piarda din importanta.
Un studiu realizat pe mai multe cupluri care au participat la un workshop despre imbunatatirea relatiilor a aratat ca evolutia nu s-a petrecut peste noapte. Insa, cuplurile mai fericite, cu o relatie echilibrata, si-au dedicat mai mult timp relatiei lor decat o faceau de obicei.
A fost nevoie de doar 6 ore in plus pe care sa le investeasca in relatia lor in fiecare saptamana. Timpul a fost impartit in functie de problemele pe care le aveau si pe care voiau sa se concentreze fiecare, dar cateva elemente s-au facut totusi remarcate.
Nadia Gorduza – Medic Psihoterapeut, Certified Gottman Couple Terapist & Trainer
Iata cele 6 zone in care sa investiti mai mult timp pentru o relatie echilibrata, buna, mai solida si mai frumoasa.
Despartirile – momentele din zi in care partenerii se ocupa de treburile individuale
Cuplurile care se bucura de o relatie echilibrata si fericita fac eforturi sa invete despre ce se mai intampla in viata partenerului lor, in fiecare zi.
Indiferent daca se duc la dentist sau au planuri pentru pranz, inainte sa isi ia la revedere in fiecare dimineata, fiecare partener afla ce are celalalt de gand sa faca in ziua respectiva.
Scopul este sa pui intrebari si sa afli despre lucruri mai mici sau mai mari pe care jumatatea ta le are in plan pentru acea zi.
Timp alocat: 10 minute pe saptamana (2 minute in fiecare zi lucratoare).
Revederile din cursul zilei
La sfarsitul zilei, cand va revedeti, aveti cu siguranta nevoie de un sarut si o imbratisare. Secretul este sa le prelungiti cel putin 6 secunde, astfel incat revederea sa fie ceva pe care sa o astepti cu interes.
Dupa sarut, oferiti-va cel putin alte 20 de minute pentru o discutie care sa va ajute sa va eliberati de stresul acumulat peste zi, in timpul in care ati stat despartiti.
Aceasta intimitate nonsexuala creeaza loc pentru empatie si incurajeaza intelegerea reciproca: ascultandu-i problemele partenerului, il ajuti sa scape de stres, sa se simta mai bine.
Timp alocat: o ora si 40 de minute pe saptamana (20 de minute in fiecare zi lucratoare).
Apreciere si Admiratie pentru o relatie echilibrata
Transmite afectiune si apreciere cat mai sincer catre partenerul tau. Cand mai observi cate un lucru mic, care iti place la partenerul tau, noteaza-l intr-un jurnal, ca mai apoi sa il poti elabora si spune partenerului.
Pe langa faptul ca il face sa se simta apreciat, acest obicei iti ghideaza mintea catre observarea trasaturilor pozitive ale jumatatii tale. Poti incerca ceva de genul: „Multumesc ca ai spalat vasele aseara si m-ai lasat sa-mi termin proiectul pentru munca. Esti asa grijuliu/e si bun/a cu mine”.
Timp alocat: 35 de minute pe saptamana (5 minute in fiecare zi a saptamanii).
INTELIGENTA EMOTIONALA ESTE CHEIA UNUI CUPLU DURABIL
Afectiune
Este foarte important sa va exprimati afectiunea fizica atunci cand sunteti impreuna, pentru ca aceasta apropiere va face sa va simtiti mai legati unul de celalalt.
Imbratisati-va mereu inainte de culcare. Cateva minute in bratele celuilalt sau un simplu sarut de noapte buna este tot ce va trebuie.
Aceste momente in care va oferiti afectiune permit eliberarea micilori bule de stres acumulate pe parcursul zilei. Imaginati-va doar ca acel sarut de noapte buna este brodat cu tandrete si iertare pentru partenerul vostru.
Timp alocat: 35 de minute pe saptamana (5 minute in fiecare zi a saptamanii).
Intalnirea
Timpul pe care vi-l rezervati doar pentru voi doi va ajuta sa va relaxati si sa impartasiti momente de romantism, pentru o conexiune mai profunda si o relatie echilibrata.
Pe parcursul intalnirii, puteti pune intrebari care sa lase loc de raspunsuri mai generoase si sa va concentrati pe sprijin reciproc.
De exemplu, poti sa-l/o intrebi: „Te mai gandesti sa redecoram sufrageria?” sau „Mi-ar placea sa mergem intr-o vacanta, tu ce loc ai alege?” sau „Cum s-a mai purtat seful cu tine saptamana asta?”
Timp alocat: o intalnire de 2 ore pe saptamana.
Retrospectiva saptamanii
Acelasi studiu asupra cuplurilor participante la workshop a aratat ca este de ajuns o ora pe saptamana pentru discutii despre problemele in cuplu, pentru ca partenerii sa reuseasca sa gestioneze mai bine conflictele din relatie. Cu aceasta ocazie, cei doi au libertatea sa isi exprime temerile si ingrijorarile cu iubire, fara a se simti neglijati sau pusi la zid.
Ar fi bine ca acest ritual sa primeasca un loc fix in orar, in fiecare saptamana la aceeasi ora, ca o programare. Momentul devine foarte important datorita puterilor sale de a transforma lucrurile in bine, chiar daca nu este foarte distractiv.
Metoda: Puteti incepe cu lucrurile care au mers bine in relatie de la ultima intalnire de acest fel. Dupa aceea, oferiti-va reciproc 5 aprecieri pe care inca nu le-ati exprimat, cat mai specific si cu exemple. Apoi, vorbiti despre problemele care s-au ivit intre timp in relatia voastra. Veti fi mult mai eficienti daca vorbiti pe rand.
Cand iti vine randul sa vorbesti fii diplomat/a și bland/a, ca partenerul/a sa nu se supere din prima. Cand joci rolul ascultatorului, incearca sa intelegi cu adevarat ce are celalalt de spus, fara sa te grabesti sa judeci. Daca se intampla sa intri in defensiva sau incepi sa te simti coplesit, ia o pauza terapeutica de 20 de minute, iar apoi reluati-va conversatia.
Timp alocat: o ora pe saptamana.
Timp total pentru relatia voastra: 6 ore pe saptamana! Sase ore este un timp destul de mic. Oricat de neimportante iti par aceste 6 ore, te vor ajuta enorm sa ai o relatie echilibrata si sa-ti tii relatia pe drumul cel bun.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.