Asa cum infertilitatea cauzeaza stres emotional individului, ea poate afecta si relatia de cuplu.
A incerca sa faci un copil poate fi extrem de epuizant, poate sa creeze conflict si tensiune in cuplu, dar totodata poate sa faca cuplul mult mai puternic. Toate in acelasi timp!
In continuare iti voi prezenta cele mai comune provocari cu care se confrunta un cuplu care incearca sa faca un copil, urmate de cateva sugestii pe care le poti pune in aplicare pentru a putea gestiona aceasta perioada dificila din relatia voastra.
Iata care sunt cele mai comune provocari cu care se confrunta cuplul cand vine vorba de infertilitate:
Stresul sexual cand incerci sa concepi un copil
Viata ta sexuala poate fi prima victima a stresului atunci cand incerci sa concepi.
Daca la inceput a striga catre partener “Hai sa facem un copil” poate fi extrem de excitant, dupa luni intregi de incercari, poate deveni ultimul lucru pe care ai vrea sa-l auzi.
Stresul sexual poate fi si mai comun la cuplurile care au un program stabilit cu exactitate in functie de perioadele fertile. Cercetarile au descoperit o crestere in ceea ce priveste disfunctiile sexuale-atat pentru femei, cat si pentru barbati- cand este utilizat un orar pentru relatiile sexuale.
Si, pentru ca sexul este o modalitate de apropiere de partener, stresul in viata intima poate sa duca la tensiune in intreaga relatie de cuplu.
Dezacorduri intre parteneri asupra momentului de a cere ajutor
Cand este momentul oportun sa ceri ajutor? Ei bine, din punctul de vedere al medicului tau, aceasta este o intrebare destul de dificila.
Daca ai incercat timp de un an sa faci un copil, fara niciun rezultat, este posibil sa ai nevoie de un consult. Daca ai peste 35 de ani, ajutorul cerut trebuie sa aiba loc dupa 6 luni de incercari nereusite. Daca insa, ai simptome sau factori de risc pentru infertilitate, ar trebui sa discuti cu medicul tau cat mai rapid.
Anumite cupluri nu au nicio problema in a cere ajutor imediat cum vor sa faca un copil.
Insa, ce se intampla daca un partener doreste sa apeleze la ajutor specializat, iar celalalt nici nu vrea sa auda de acest lucru? Atunci incepe conflictul.
Dezacorduri in ceea ce priveste confesarea catre alte persoane despre problema cu care va confruntati
Cu exceptia cazurilor in care o femeie sau un barbat vrea sa aiba de unul singur un copil cu ajutorul unui donator, infertilitatea este o problema a cuplului.
A vorbi cu alte persoane despre problema cu care va confruntati este o decizie pe care ar trebui sa o luati amandoi. Daca va puneti de acord in ceea ce priveste persoanele carora le povestiti despre problema voastra, totul este perfect. Daca nu, lucrurile pot sa devina complicate.
Poate partenerul nu vrea sa vorbeasca despre aceste lucruri, infertilitatea fiind un subiect extrem de intim si sensibil. Cel care doreste sa vorbeasca despre acest subiect cu ceilalti se poate simti izolat si fara suport social daca nu o face. Iar aceste dezacorduri pot duce la mai multa tensiune in cuplu si la o capacitate mai mica de a gestiona situatia.
Frica de a nu fi parasit de partener
“Imi este frica sa nu plece pentru ca sunt cel/cea infertil/a”. Este o frica extrem de comuna pe care, de cele mai multe ori, partenerul nu are curajul sa o exprime celuilalt.
Daca relatia ta de cuplu este una solida, atunci nu ai avea de ce sa iti faci griji. Infertilitatea nu va va desparti. Care este cea mai buna metoda de a gestiona aceasta frica? Vorbeste cu partenerul si pune-i exact ce simti.
Cercetarile au aratat ca persoanele care isi asuma toata vina si responsabilitatea asupra infertilitatii au un nivel mult mai crescut de stres.
Conflict despre cine trece prin momente mai groaznice
Cui ii este mai greu? Celui care trece prin toate procedurile de fertilizare? Cine duce mai greu aceasta situatie? Cel care este testat continuu cu proceduri invazive de fertilizare sau cel care merge de unul singur intr-o clinica si se masturbeaza la cerere?
Pentru multe cupluri, acestea reprezinta surse destul de mari de stres si tensiune.
Neintelegerea modalitatilor celuilalt de gestionare a situatiei
Fiecare gestioneaza stresul in modul sau unic. Studiile au aratat ca oamenii reactioneaza extrem de diferit atunci cand vine vorba de stresul infertilitatii. Iar aceste diferente pot duce de multe ori la neintelegeri si conflicte.
Spre exemplu, un partener il poate acuza pe celalalt ca nu este destul de interesat si ca nu ii pasa, daca stilul sau de a gestiona situatia este mai relaxat. Pe de alta parte, un partener il poate acuza pe celalalt ca este mult prea exagerat in reactii si ca se agita mult peste normal.
Studiile au aratat ca femeile sunt mult mai predispuse in a experimenta stres marital decat barbatii, oricare ar fi cauza infertilitatii. Acest lucru nu inseamna ca barbatilor nu le pasa, doar ca nivelul stresului este mai mic.
Probleme financiare
Conflictele despre bani nu sunt unice doar cuplurilor infertile. Insa, atunci cand vine vorba de infertilitate, toate procedurile pot costa extrem de mult si pot aparea tensiuni extrem de mari in cuplu. Teste de fertilitate, tratamente, drumul pana la clinici de fertilizare, concedii foarte multe pentru proceduri- toate acestea pot sa coste o avere.
Multe cupluri pot fi puse in situatia de a imprumuta bani pentru proceduri, ceea ce va creea o nesiguranta financiara in familie si tensiune.
Diferente de opinie in ceea ce priveste avansarea la o noua etapa a procesului
Unele cupluri pot avea conflicte in ceea ce priveste alegerea tratamentului. Aceste discutii pot proveni fie din cauza costurilor diferite ale tratamentelor, dar pot surveni si din cauza disconfortului creat de anumite tratamente.
Cuplurile pot avea diferente de opinie in ceea ce priveste perioada de incepere a tratamentului, daca sa faca o pauza, daca sa mai incerce. Unele cupluri pot fi atat de epuizate incat unul dintre parteneri poate vrea sa stopeze procesul de fertilizare si incepe sa se gandeasca la adoptie, in timp ce celalalt partener nici nu ar vrea sa auda despre asta.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania