Te certi cu partenerul tau din cauza banilor? Stresul zilnic nu va lasa sa va bucurati unul de celalalt? Responsabilitatea de a creste copiii nu va da timp si pentru a rezolva problemele de cuplu, iar ele devin din ce in ce mai presante, se inmultesc? Nu-i nimic! Nu esti singurul!
Relatiile ofera beneficii minunate pentru bunastarea, satisfactia vietii si managementul stresului, dar nicio relatie nu este lipsita de provocari.
Problemele care apar in viata de cuplu pot reprezenta un dezechilibru asupra unei casnicii, care fie ii poate ajuta sa-si consolideze legatura, fie le va accentua problemele, in functie de modul in care gestioneaza provocarile cu care se confrunta.
A gestiona problemele intr-o casnicie intr-un mod sanatos poate fi foarte dificil, mai ales ca stresorii intr-o casatorie pot proveni din multe surse diferite. Insa, vestea buna este ca a gestiona stresul marital NU este imposibil!
Iata care sunt cele mai frecvente surse de stres marital!
Probleme cu banii
Stresul de a lupta pentru bani constituie una dintre cele mai dese probleme cu care se confrunta cuplurile. In general, cand cuplurile se angajeaza in conflicte referitoare la bani, disputa lor este, de fapt, simbolica pentru alte dezechilibre nerezolvate – lupte de putere, valori si nevoi diferite sau alte probleme care inconjoara banii.
In perioadele economice dificile, stresul financiar poate provoca, de fapt, mai mult stres general, mai mult conflict pentru lucrurile care nu au legatura cu banii si, de asemenea, conflicte centrate pe bani. (De exemplu, atunci cand un partener este extrem de stresat in privinta banilor, este posibil sa fie mai putin rabdator si mai stresat in general; atunci pot aparea conflicte cu celalalt partener despre lucruri fara legatura cu banii, fara sa-si dea seama care este, de fapt, motivul!)
Probleme cu copiii
Aparitia copiilor este o alta potentiala sursa de stres marital. Copiii sunt minunati si pot aduce sentimente minunate si semnificative in viata noastra. Cu toate acestea, a avea copii poate aduce stres suplimentar intr-o casatorie, deoarece ingrijirea copiilor necesita mai multa responsabilitate, precum si o schimbare a rolurilor, ofera mai multe surse de dezacord intre parteneri si incordare si reduce timpul disponibil pentru a pastra conexiunea in cuplu.
Stresul zilnic
Stresorii zilnici pot agrava problemele care exista deja intr-o casatorie. Atunci cand un partener a avut o zi stresanta, este posibil sa aiba mai putina energie pentru relatia de cuplu, sa fie mai obosit si mai putin rabdator, sa isi doreasca sa stea linistit, decat sa discute probleme care tin de relatia de cuplu.
Cand ambii parteneri au avut o zi dificila, aceasta este, desigur, o combinatie destul de fatala. La fel ca in cazul stresului financiar, stresul general zilnic poate testa rabdarea si optimismul, lasand cuplurile cu mai putina energie pentru conexiunea emotionala intre cei doi parteneri.
Programele incarcate
Problemele intr-un cuplu pot rezulta si din programele excesiv de aglomerate ale partenerilor. In primul rand, cuplurile care sunt foarte ocupate s-ar putea sa se simta stresate, in general, mai ales daca nu au grija de ele insele cu un somn calitativ si o alimentatie buna.
In plus, partenerii pot deveni mai putin conectati unul cu celalalt, deoarece au mai putin timp pentru a-l petrece impreuna si stau mai mult timp separati, fiecare cu propriul program de la job.
In cele din urma, daca nu colaboreaza in echipa , s-ar putea sa se lupte pentru cine are grija de responsabilitatile casnice si sociale.
Din nou, in timp ce programele incarcate nu conduc automat la probleme in mariaj, acestea prezinta o provocare care trebuie rezolvata.
Comunicare deficitara
Poate ca cel mai mare predictor al problemelor in cuplu este o comunicare deficitara sau o comunicare negativa care afecteaza atitudini si dinamici in cadrul relatiei.
Comunicarea deficitara este atat de daunatoare, incat cercetatorul John Gottman si echipa sa au reusit sa prezica cu un grad foarte mare de certitudine care sunt cuplurile recent casatorite care vor divorta mai tarziu, pe baza observarii dinamicii comunicarii lor pentru doar cateva minute.
Comunicarea sanatoasa este esentiala; comunicarea nesanatoasa poate duce la probleme majore in cuplu.
Obiceiuri proaste
Uneori, cuplurile intampina probleme de mariaj care ar putea fi rezolvate daca cei doi si-ar putea observa obiceiurile si le-ar putea schimba.
Oamenii nu iau intotdeauna o decizie constienta atunci cand reactioneaza la niste lucruri marunte, de a nu fi critici sau de a nu lasa dezordine pentru ca celalalt doreste sa fie curat, de exemplu.
Oamenii sunt ocupati sau distrasi, iar cu cat stresul creste, merg pe pilot automat. Apoi se gasesc urmand aceleasi tipare pe care nu le-au constientizat.
Partenerii pot ajunge sa intre in tipare de conexiune negative, pot cadea in obiceiuri care nu sunt pe plac celuilalt partener si le pot perpetua din pura obisnuinta.
Din fericire, aceste probleme de casatorie pot fi rezolvate. Chiar daca un singur partener incearca in mod constient sa se schimbe, orice mica schimbare personala poate aduce o schimbare in dinamica relatiei, ceea ce poate aduce rezultate pozitive.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.