Prietenia în cuplu este motorul relației! Aceasta este unul dintre elementele fundamentale ale unei relații romantice, conform conceptului “Casa relațiilor” dezvoltat de Dr. John Gottman. Primele trei niveluri ale casei sunt constituite de “sistemul de prietenie”, reprezentând temelia relației.
De ce să fii prietenă cu partenerul tău?
Pentru a înțelege importanța prieteniei în cuplu, trebuie să ne întoarcem la începutul relației. Majoritatea cuplurilor încep puternic în această sferă. La început, partenerii petrec ore întregi vorbind la telefon, trimitându-și mesaje pe tot parcursul zilei și împărtășindu-și povești până târziu în noapte.
Ei devin conștienți de trecutul celuilalt, de prezent și de speranțele lor pentru viitor. Învață despre ciudățeniile, dorințele și nebuniile celuilalt. Pe măsură ce relația se maturizează, cuplurile încep să se implice mai mult în conversații practice decât în discuții despre ei înșiși. “Poți să iei tu copiii de la școală?” “Nu uita să plătim factura de internet!” “Scoate carnea din congelator!”
Cu toate că suntem în tumultul vieții împreună, trebuie să facem mereu loc pentru povești. Continuăm să creștem și să evoluăm ca indivizi și dorim să ne asigurăm că nu lăsăm în urmă partenerul.
Cum putem iniția discuții în cuplu?
Putem începe prin a ne obișnui să punem întrebări deschise.
- Cum a fost să fii copil unic în familia ta?
- Ce părere ai despre promovarea ta?
- Ce te-a preocupat în ultima vreme?
Întrebările deschise vor dezvălui o poveste care ne va spune multe despre ceea ce îl preocupă pe partenerul nostru, fie că este vorba de un vis sau de o provocare.
Dragostea și admirația sunt, de asemenea, aspecte esențiale într-o relație de cuplu. Gândiți-vă la cel mai bun prieten al tău. Acesta are calități pe care le admiri și te simți mândră de realizările sale. Te lauzi cu el în fața altora și îl încurajezi atunci când se simte nesigur pe sine.
De obicei, la începutul unei relații romantice, facem același lucru și cu partenerul nostru. Tot ce face el este uimitor! Cu toate acestea, pe măsură ce “luna de miere” se apropie de final, ne concentrăm asupra comportamentelor și trăsăturilor de personalitate care ne deranjează și încetăm să recunoaștem tot ceea ce ne place la partener.
În timp, acest lucru poate duce la dispreț. Conform cercetărilor Dr. Gottman, disprețul este un factor predictiv al divorțului.
Cum poți arăta admirație și dragoste?
- Oferă complimente specifice partenerului tău (de exemplu, “Arăți grozav în acea cămașă verde. Ochii tăi strălucesc.”)
- Evidențierea calităților și trăsăturilor lor (de exemplu, “Ești foarte rezilient și faci ca situațiile stresante să pară o briză de la mare.”)
- Mulțumirea într-un mod semnificativ (de exemplu, “Îți mulțumesc că m-ai făcut să râd după o zi atât de lungă.”)
- Distracția și flexibilitatea sunt, de asemenea, elemente importante într-o relație de cuplu.
- Aducerea jocului în relație și sprijinirea intereselor partenerului nostru sunt aspecte care ne pot ajuta să rămânem uniți. Cuplurile care pot râde și se distrează împreună, rămân împreună.
- Flexibilitatea este esențială și necesită implicarea în activități care, poate, nu ne pasă atât de mult, dar sunt importante pentru partenerul nostru. Este vorba despre ieșirea din zona noastră de confort în numele conexiunii cu partenerul nostru.
Din păcate, distracția este primul lucru care dispare atunci când viața de cuplu devine aglomerată de factori stresanți. Ca în orice alt aspect, este nevoie de intenție.
Când ai făcut ultima oară ceva spontan cu partenerul vostru?
Sau când ați încercat ceva nou în dormitor ultima oară?
În ce context ați râs împreună ultima dată?
A avea o prietenie puternică se corelează cu o perspectivă pozitivă asupra relației, cu o gestionare eficientă a conflictelor și cu un sentiment puternic de “noi“.
Activități care promovează distracția în cuplu
- Planificarea unei cine împreună și invitarea prietenilor acasă
- Mergerea la un centru spa și bucurarea de timp petrecut împreună într-o cadă cu hidromasaj sau în saună
- Povestirea celor mai jenante sau distractive episoade din viața voastră
- Conexiunea regulată este, de asemenea, esențială pentru întărirea relației. Rezervarea unui masaj de cuplu sau planificarea unei călătorii într-o țară exotică este distractiv, dar aceste lucruri nu pot fi făcute zilnic. Conexiunea este susținută de mici interacțiuni zilnice care ne apropie. Căutăm sprijin în partener, oferim sprijin și încercăm să planificăm plimbări regulate împreună, mese regulate și ieșiri la întâlniri.
Încrederea și loialitatea sunt fundamentale în prieteniile pe termen lung și în relațiile romantice. Avem încredere că prietenul nostru are cel mai bun interes și că investește în prietenie. Putem conta pe el atunci când avem probleme.
Același lucru este valabil și în relațiile romantice. Pentru a cultiva prietenia în relația noastră, trebuie să ne asigurăm că ne comportăm într-un mod care inspiră încredere și că demonstrăm angajamentul nostru în mod constant.
Concluzie
Încrederea nu se construiește peste noapte sau cu gesturi spectaculoase. Construim încrederea în fiecare zi. Atunci când alegem relația în detrimentul locului de muncă, a familiei de origine, a prietenilor și a hobby-urilor, în mod regulat, construim încredere și arătăm angajament față de partenerul nostru.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.