Ce facem cand apare plictiseala in cuplu?
Esther Perel spune ca avem nevoie de doua lucruri in relatie: stabilitate si dorinta
Din pacate, stabilitatea, de multe ori, omoara dorinta. Dar ce creeaza dorinta? Riscuri.
La inceputul relatiei ne luam foarte multe riscuri. Daca vom fi dezamagiti? Daca vom fi parasiti si vom ramane cu inima franta? Cat de mult imi place aceasta persoana? Este persoana potrivita? Imi pierd timpul?
Insa, perioada aceasta de dorinta, asumare a riscurilor, dureaza cam 1-2 ani. Apoi, urmeaza confortul si stabilitatea relatiei.
In timp ce stabilitatea este importanta si imperativa pentru succesul unei relatii, nu este neaparat extrem de entuziasmanta. Avem o casa de care trebuie sa avem grija si niste facturi de platit. Nu este neaparat partea cea mai senzuala a unei relatii.
Este normal sa apara plictiseala intr-o relatie de cuplu de lunga durata?
Este perfect normal sa ne plictisim la un moment dat in relatie. Si nu este vina nimanui.
Muncim din greu sa gasim persoana potrivita, persoana care ne completeaza, si sa traim fericiti pana la adanci batraneti, intr-o stare de uniune cu acea persoana, bineinteles.
De ce relatiile devin plictisitoare si de ce ne pierdem interesul?
La inceputul relatiei depunem extrem de mult efort in planificarea activitatilor, pentru a-l cunoaste pe celalalt partener, pentru a-l impresiona, ne facem surprize unul altuia, incercam experiente noi. Mergem la cina si vorbim ore in sir pentru ca avem atat de multe de impartasit si de invatat unul despre altul. Avem discutii extrem de interesante despre orice subiect si incercam sa vedem esenta unul in celalalt.
Apoi, se intampla viata. Intram in rutina zilnica, poate facem cativa copii, apoi viata ocupata ne face sa punem intr-un con de umbra relatia noastra importanta. Serile de intalnire devin doar o cina fugitiva si un film, daca nu adormim intre timp.
Atunci cand mentionam cuvantul “intalnire” sau “date”, majoritatea oamenilor isi imagineaza doua persoane singure, care ies in cautarea partenerului potrivit. Insa, aceasta mentalitate este gresita!
Ar trebui sa nu incetam niciodata sa iesim la o seara de “date” cu partenerul/sotul/iubitul nostru.
Principalul motiv pentru care relatiile devin plictisitoare si intra in rutina este pentru ca partenerii nu mai ies la intalniri unul cu celalalt. Este atat de simplu.
Cat dureaza pana cand o relatie devine plictisitoare?
Cu totii am auzit de acei 7 ani si un pic. Timpul estimat pana cand fericirea dintr-o relatie incepe sa se diminueze.
Insa, fiecare cuplu este diferit si chiar conteaza cum si ce faci pentru a mentine entuziasmul in relatia ta. Daca te angajezi sa eviti rutina si mereu esti dispus sa faci un efort pentru a dinamiza lucrurile in relatia ta, vei vedea ca vei evita plictiseala in relatie.
Bineinteles, relatiile de cuplu au si ele suisuri si coborasuri, sunt momente cand relatia este mai interesanta si momente cand nu. Sunt momente cand poate, amandoi va concentrati pe alte lucruri importante in viata voastra si nu mai acordati atat de mult interes relatiei, dar pot fi momente cand sunteti foarte implicati amandoi si cand lucrurile sunt extrem de dinamizate.
Intr-adevar, viata ne poate lua prin surprindere, iar relatiile noastre pot deveni, de multe ori, plictisitoare, ceea ce este absolut normal. Insa, daca esti constient ca a intervenit plictiseala, nu risti sa iti abandonezi relatia, deoarece stii ce se intampla si cum sa procedezi.
Ce facem atunci cand ne pierdem acel sentiment de indragosteala?
Planuim un date, bineinteles! Planuim un “date” surpriza pentru partenerul nostru in fiecare luna!
De preferat, un date interactiv. Faceti ceva nou impreuna, incercati lucruri noi, ca atunci cand mergeti la cina sa mancati sa aveti despre ce discuta si sa puteti impartasi experienta prin care tocmai ati trecut.
Cand este ultima data cand ai avut o discutie interesanta cu partenerul tau? O discutie care nu a implicat copiii in ea ?
Cand impartasiti o experienta noua, este inevitabil sa nu aveti un subiect nou si interesant de discutie.
Totodata, puteti sa piperati discutiile in cuplu cu diferite intrebari, care nu au legatura neaparat cu experienta prin care ati trecut. Spre exemplu, iti poti intreba partenerul de viata: “Daca ai avea o super putere, care ar fi aceea?” sau “Daca aceasta ar fi ultima data cand m-ai mai vedea, ce ti-ar placea ca eu sa stiu?”
Cea mai buna parte din planuirea unor date-uri pentru partenerul tau este eliminarea vechii discutii “Ce ti-ai dori sa facem in seara asta?”, iar el iti va raspunde “Nu stiu, tu ce vrei sa facem?”, iar tu ii raspunzi “Nu stiu, ce vrei tu sa facem?, iar dupa un debate de 45 de minute veti ajunge sa nu faceti nimic si sa stati in pat, uitandu-va pe Netflix.
Acesta este secretul unei intalniri surpiza. Pe langa faptul ca va pipera relatia, va va pune in ipostaza de a face mereu ceva inedit. Doar spune-i partenerului tau cand sa fie gata, cu ce sa se imbrace, iar in modul acesta nu mai exista niciun debate si nicio rezistenta. Doar faptul ca veti face ceva nou impreuna si ceva diferit va ajuta la cresterea conexiunii si la aparitiei romantismului.
O data pe luna, vei putea sa ii faci acest cadou al aventurii si surprizei, iar, pentru a dinamiza si mai mult relatia, ai putea sa ii propui partenerului tau, ca o data pe luna, acesta sa faca acelasi lucru pentru tine.
Tony Robins spunea ca daca faci ceea ce faceai la inceputul relatiei, nu va exista un final al acesteia.
Creeaza-ti relatia visurilor tale, prin a fi intentional, adauga noutate si dinamism. Vei fi fericit ca ai facut-o!
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.