Probabil ai observat si tu o conexiune intre doi parteneri care dureaza de foarte multi ani si ti-ai pus de multe ori intrebarea daca nu cumva cei doi par a semana din punct de vedere fizic.
Dupa mult timp petrecut impreuna, partenerii incep sa imprumute unul de la celalalt diverse gesturi, expresii faciale sau expresii verbale. Insa, partea ciudata este ca unii parteneri par de parca ar fi frate si sora.
Iata care poate fi explicatia acestui lucru ciudat!
Anumite cercetari au studiat acest fenomen si rezultatele au aratat ca, de fapt, tindem sa ne alegem parteneri care seamana in ceea ce priveste trasaturile cu noi, dar si cu parintele nostru de sex opus. Cei mai semnificativi factori care intervin in aceasta asociere sunt culoarea parului, a ochilor si varsta parintilor. Ar putea parea ciudat, insa cercetarile arata ca daca parintii aveau varsta inaintata atunci cand te-ai nascut, vei cauta un partener care este mai in varsta decat tine.
Psihologul social Robert Zanjons a comparat fotografiile de la nunta anumitor cupluri cu fotografiile lor dupa 25 de ani. Studiul sau a aratat ca desi in ziua nuntii cei doi parteneri nu aveau similaritati faciale, 25 de ani mai tarziu acestia aratau surprinzator de similar. Un alt lucru extrem de interesant descoperit in studiul psihologului a facut referire la satisfactia maritala. Cu cat partenerii erau mai satisfacuti in relatia lor de cuplu, cu atat similaritatile erau mai accentuate.
Pe de alta parte, anumite cercetari sustin ideea impartasirii experientelor similare. In timpul vietii petrecute alaturi de partener, un cuplu experimenteaza aceleasi evenimente pozitive, cat si negative. Toate experientele prin care cuplurile trec impreuna in decursul anilor de casnicie le va afecta modalitatea de exprimare, limbajul trupului si dispozitia emotionala. Ar putea suna ciudat, insa sunt anumite cercetari care arata ca istoria poate fi scrisa pe fata unei persoane si s-a descoperit ca anumite cupluri au chiar si aceleasi riduri in aceleasi locuri.
Psihologia evolutionista sustine ideea conform careia noi suntem atrasi de parteneri sau de potentiali parteneri care au similaritati faciale cu ale noastre. Astfel, persoanele cu fenotip asemanator tind sa fie atrase unele de altele. Aici este vorba si de transmiterea genelor. Cu cat doi parteneri seamana mai mult, cu atat sansele sunt mai mari sa semene si copilul si sa isi transmita cu succes genele mai departe prin acesta.
O alta teorie este cea a sistemului imunitar. Sistemul imunitar reflecta stilul nostru de viata, incluzand obiceiuri, exercitii fizice si rutinele zilnice. Un grup de cercetatori a concluzionat ca partenerii care erau casatoriti de mult timp, aveau si acelasi tip de sistem imunitar.
Teoria oglindirii spune ca atunci cand doi parteneri au o relatie extrem de profunda, de cele mai multe ori acestia se vad in oglinda unul pe celalalt. Adica, cei doi parteneri isi oglindesc unul in celalalt obiceiurile si limbajul corpului. Acest lucru arata ca exista confort emotional si incredere in relatia lor. Cercetatorii au aratat ca atunci cand unul dintre cei doi parteneri a renuntat la un obicei, de cele mai multe ori l-a urmat si celalalt, luand aceeasi decizie.
Chiar daca poate nu impartasesti similaritati fizice cu partenerul tau, exista foarte multe dovezi stiintifice care arata ca impartasesti, cu siguranta, multe similaritati spirituale si emotionale, precum nivel educational, nivel socio-economic, inclinatii religioase, trasaturi de personalitate si chiar valori si principii de baza.
Daca esti una dintre acele persoane care considera ca opusii se atrag, ei bine, cercetarile arata ca, de fapt, asemanarile se atrag!
Specialistii considera ca atunci cand ne casatorim cu o persoana care seamana cu noi din multe puncte de vedere, exista un element de predictibilitate in relatia de cuplu. Relatia de cuplu pare mai putin infricosatoare la inceput, mai putin amenintatoare si vei simti familiaritatea cu acea persoana de la inceput. Iar specialistii spun ca familiaritatea este ceva ce ne atrage pe fiecare dintre noi!
Argumentul cel mai simplu oferit de specialisti ca motiv pentru care tindem sa ne alegem parteneri care seamana cu noi tine, surprinzator, de pozitia geografica. Da, este o “esantionare” pe baza de convenienta. Este mult mai probabil sa intalnesti pe cineva din acelasi cerc social pentru ca mergeti in aceleasi locuri, frecventati aceleasi cercuri si locuiti in aceeasi zona. Prin faptul ca va invartiti in aceleasi locuri inseamna ca aveti si lucruri in comun si semanati in anumite privinte.
Cercetatorul Ben Domingue a studiat mult timp similaritatile genetice dintre parteneri si prieteni. Acesta afirma ca similaritatile genetice sunt motivul pentru care oamenii tind sa fie in medii similare sau sunt corelate cu alte lucruri care sunt motive ca oamenii sa se afle in aceleasi medii. Odata aflat in acel mediu, acela este locul in care iti vei gasi partenerul.
Interesant este ca, datorita evolutiei tehnologice si a schimbarilor petrecute in societate in ultimii ani, cercetatorii se tem de aplatizarea acestor trasaturi comune ale celor doi parteneri. De ce? Pentru ca , spre exemplu, intalnirile online au inceput sa schimbe regulile acestui joc. Domingue afirma ca in momentul de fata ne aflam in fata unor cupluri cu cea mai mare diversitate existenta pana acum. Chiar daca anumite cercetari arata ca, de fapt, site-urile de dating online permit chiar mai mult sa “filtrezi” potentialul partener in functie de propriile preferinte si asemanari, statisticile arata ca diversitatea in cuplu in ceea ce priveste religia, etnia si omogenitatea partenerilor a screscut substantial din anul 1980.
Cu toate acestea, ca o remarca finala, este foarte greu de prezis cum vor evolua lucrurile si daca teoriile care sustin similaritatea partenerilor vor deveni fade in viitor, deoarece fenomenul care sta la baza gasirii unui partener potrivit este atractia, iar atractia este un fenomen complex, care cuprinde mult prea multi factori si joaca un rol mult prea mare pentru a putea fi predictibil.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.