A fi carantinati de zile, sapatamani si chiar luni, din cauza coronavirusului poate sa aiba un impact destul de negativ asupra functionalitatii noastre zilnice, incluzand functionalitatea relatiilor noastre.
Cresterea dramatica a timpului petrecut impreuna, sentimentele de a fi captivi si frica de necunoscut, pot sta la baza fustrarilor, conflictelor si ciocnirilor intre parteneri.
Ceea ce face situatia incredibil de complicata este faptul ca este natural sa avem nevoie de diferite nivele de autonomie si apropiere.
Vestea buna este ca suntem echipati cu un raspuns puternic in fata pericolelor necunoscute. Sa intelegem ca tensiunea este inevitabila este foarte bine, deoarece putem face pasi catre scaderea reactivitatii si putem sa eliminam mai usor conflictele din relatie in aceasta perioada incerta.
Iata 7 modalitati prin care putem fi un partener de carantina mai bun!
Stabilirea unor reguli de baza
Este important sa discutam cu partenerul nostru cateva reguli. In primul rand, este necesar sa stabilim cum impartim si cum utilizam spatiul comun. Spre exemplu, daca partenerului nostru ii place sa isi bea cafeaua si sa isi verifice mesajele de unul singur, ar fi important sa il lasam sa faca acest lucru. Daca partenerul isi stabileste conferinte cu colegii seara, nu te frustra ca nu faceti lucruri impreuna, gaseste-ti activitati pe langa el.
Putem sa dezvoltam un plan al zilei. Spre exemplu, putem stabili de comun acord cum va decurge ziua noastra, putem stabili ore specifice de masa, de munca, de petrecut timp separat si timp petrecut impreuna.
Stabilirea unei rutine mai rigide in aceste timpuri nebuloase, va poate ajuta sa va simtiti mai calmi, in control si mai putin iritabili. Totodata, stabilirea unui program strict va poate creste productivitatea.
Practicarea rabdarii
Nivelul stresului este mai crescut in aceasta perioada. Practicarea rabdarii poate fi si ea mult mai dificil de realizat, dar si mult mai importanta.
Atunci cand observam ca se aprinde un conflict cu partenerul, putem utiliza fraze precum: “Sunt de acord cu tine”, “Inteleg”, “Putem sa trecem prin asta impreuna”, “Iti respect spatiul si intimitatea, te rog sa le respecti si tu pe ale mele”.
Totodata, acordarea spatiului personal poate sa ajute foarte mult in calmarea situatiei si in eliberarea frustrarii. Suntem fiinte sociale, intr-adevar, dar cand suntem frustrati si ne simtim coplesiti, avem nevoie sa stam singuri pentru o vreme.
Evitati erorile de comunicare comune
De multe ori, conflictele in aceasta perioada se pot datora si sentimentului de plictiseala. Insa, cand apare un conflict, asigura-te ca eviti erorile de comunicare, care includ ridicarea vocii, sa te plangi prea mult in loc sa adopti o strategie de rezolvare a problemei, utilizarea generalizarilor (tu intotdeauna), aducerea injuriilor sau pur si simplu, lipsa ascultarii active.
Cand nu stii cum sa reactionezi, apeleaza la empatie. Empatie inseamna sa te pui in pantofii celuilalt, pentru a-i vedea perspectiva.
Incearca sa fii mai tacut, in general
A respecta spatiul personal al celuilalt inseamna nu doar a nu ii invada intimitatea, dar si a incerca sa adopti o atitudine mai linistita si mai lipsita de zgomot. In aceasta perioada, in care majoritatea lucram de acasa, este important sa ne lasam partenerul in pace pentru a reusi sa fie productiv (mai ales cand productivitatea este mult mai scazuta acum).
Incearca sa promovezi pozitivitatea in casa
Este foarte usor sa ne lasam dusi de val si sa intram intr-o gaura neagra a negativitatii. Insa, este foarte important sa crestem pozitivitatea, pentru a nu imprastia o atitudine negativa in casa. Poti sa cresti pozitivitatea prin mici gesturi, mici mangaieri ale partenerului, vorbe frumoase si mici mangaieri. Incearca sa ii reamintesti partenerului cateva momente frumoase din trecut, cand lucrurile erau bune si cand va simteati fericiti.
Fii de ajutor in casa
Chiar daca stam in casa, acest lucru nu inseamna ca lucrurile sunt perfecte, la locul lor si nu mai este nevoie sa facem nimic. Din contra, cu cat petrecm mai mult timp in casa, cu atat vor fi mai multe lucruri de facut si aranjat si reimprospatat. Va trebui sa gatim frecvent, sa spalam vasele, sa ducem gunoiul mai des, sa dam cu aspiratorul, sa spalam hainele. Uneori, treburile casnice pot fi atat o sursa de realizare a unei activitati cu partenerul, dar si o sursa de conflicte: De ce nu ai dus gunoiul, de ce doar eu fac curat, de ce doar eu spal vasele?
Este important sa gasim o modalitate prin care evitam aceste conflicte, iar o varianta eficienta ar fi realizarea unui program si stabilirea atributiilor fiecaruia. Ajungeti la un comun acord, stabiliti cine duce gunoiul, cine spala vasele, cine gateste si realizati un program de curatenie pe zile. Fiti organizati! Uneori, conflictele apar si din lipsa organizarii si din neconstientizarea unor atributii pe care le are fiecare.
Pe de alta parte, realizarea activitatilor in casa poate fi o sursa importanta de deconectare de la stirile constante despre contextul pandemic si va pot ajuta sa va relaxati!
Petreceti timp impreuna
Pe langa stabilirea unui program de respectare a intimitatii fiecaruia, stabiliti si un program de petrecere a timpului impreuna. Poate fi vorba de cateva ore la sfarsitul zilei sau de timpul petrecut la masa. Daca tendinta automata este de autoizolare de partener, fa eforturi si petrece timp cu acesta, gasiti o activitate impreuna, uitati-va la un film sau gatiti impreuna. Toate aceste lucruri pot avea un impact pozitiv asupra voastra, atat in ceea ce priveste functionalitatea relatiei, cat si in ceea ce priveste echilibrul vostru emotional.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania