Multi dintre noi nu mergem la intalniri cu scopul de a stabili ceva pe termen lung, de a gasi un partener de viata.
Eu numesc asta ca fiind cautarea unui partener ”pentru bal”.
Cum arata un partener ideal pentru a merge la bal?
Este cineva care arata minunat in imagini, iti ofera o noapte plina de distractie si te face sa arati „misto” in fata prietenilor tai. Multi dintre noi am terminat liceul in urma cu mai bine de un deceniu si totusi folosim in continuare aceeasi rubrica pentru a evalua potentiali parteneri.
Chiar vrei sa te casatoresti cu Prom Date? Sa iti faci griji daca partenerul te va ajuta sa ai grija de parintii in varsta? Sau sa te ingrijorezi daca va participa la sedintele cu parintii ale copilului tau? Sau daca va avea grija de tine atunci cand, poate, racesti si ai nevoie de o supa calda?
Probabil ca acestea nu sunt intrebarile pe care ti le pui cand intalnesti pe cineva. Raspunsurile nu influenteaza prea mult daca doresti sa saruti persoana respectiva sau sa iesi din nou cu ea. (Si cine vrea sa se gandeasca la raceli si sedinte cu parintii la o prima intalnire !?)
Dar cand suntem in cautarea unui partener pe termen lung, ne dorim pe cineva care sa fie acolo pentru noi in timpul perioadelor bune si mai putin bune. Vrem pe cineva pe care te poti baza oricand. Cineva cu care sa iei decizii. Vrei un partener de viata.
Exista multi oameni cu care poti impartasi o incercare, o experienta, dar mult mai putini cu care poti construi o viata plina de satisfactii impreuna. Cand te gandesti la cu cine sa te casatoresti, nu te intreba: cum ar arata o poveste de dragoste cu aceasta persoana? In schimb, intreaba-te: Pot sa imi construiesc o viata cu aceasta persoana? Aceasta este distinctia fundamentala.
Nu mai ai saptesprezece ani. Daca intr-adevar cauti o relatie pe termen lung cu un partener angajat pe deplin in relatie si in familie, trebuie sa nu mai cauti si sa nu te mai indrepti cu privirea catre o intalnire pentru a merge la un bal si sa incepi sa cauti un partener de viata.
Ce gresim, de fapt?
In calitate de psihoterapeut, m-am intalnit cu sute de oameni si am inceput usor, usor a afla ce cauta, de fapt, oamenii intr-un partener. Toate descoperirile pe care le-am facut in cabinet de-a lungul anilor sunt in concordanta cu cercetarile din literatura de specialitate.
Ii putem multumi lui John Gottman pentru multe dintre aceste informatii despre stiinta relatiei. A petrecut multi ani studiind relatii romantice. El si colegul sau Robert Levenson au adus cupluri intr-un laborator de cercetare observationala numit de catre mass-media „Laboratorul Iubirii”. Acolo a inregistrat cupluri discutand despre relatia lor. El le-a cerut cuplurilor sa impartaseasca povestea lor despre cum s-au intalnit si apoi sa povesteasca o cearta recenta. El chiar a invitat cuplurile sa petreaca un weekend intr-un apartament pe care il amenajase cu camere de filmat pentru a observa modul in care interactionau in momentele de zi cu zi. De asemenea le erau monitorizati zilnic parametrii fiziologici din urina, sange, ekg, transpiratie, pentru a vedea reactia la stres a fiecarui partener in momentul unui conflict sau reactia organismului in momentele de interactiuni pozitive.
La cativa ani dupa ce au participat la studiul din Love Lab, Gottman a urmarit cuplurile pentru a verifica statusul relatiilor lor. Au rezultat, astfel, doua tabere: „Master”, cuplurile care erau inca fericite casatorite; si „Disaster”, cupluri care fie s-au despartit, fie au ramas impreuna nefericiti. El a studiat casetele originale ale acestor doua tipuri de cupluri pentru a afla ce tipare au separat maestrii de cei dezastruosi.
Cand ne uitam la descoperirile lui Gottman si la munca altor oameni de stiinta in ceea ce priveste relatiile, putem vedea clar care calitati contribuie la succesul relatiei pe termen lung.
Ce conteaza mai putin decat credem noi
Nu numai ca subevaluam calitatile care conteaza pentru relatiile pe termen lung, dar le supraevaluam pe cele irelevante. Oamenii tind sa se fixeze asupra anumitor caracteristici superficiale si ignora factorii mult mai importanti care sunt corelati cu fericirea relatiei pe termen lung (mai mult asupra celor dintr-un moment).
Calitatile superficiale, cum ar fi aspectul si banii, conteaza mai putin pentru succesul relatiei pe termen lung decat ar crede oamenii, de fapt, deoarece pofta se estompeaza si oamenii se adapteaza la circumstantele lor. Acelasi lucru este valabil si pentru personalitati similare si hobby-uri similare.
Ce conteaza mai mult decat credem
Cand lucrez cu clientii, ii aud rar spunand ca primul lor obiectiv este sa gaseasca pe cineva care sa fie stabil din punct de vedere emotional. Sau bun la luarea deciziilor grele. Uneori vor mentiona bunatatea, dar, de obicei, de abia dupa ce mi-au spus inaltimea minima si maxima. Si totusi, toate acestea sunt exemple de calitati pe care oamenii de stiinta le-au descoperit ca, contribuie mult mai mult la succesul relatiei pe termen lung decat trasaturi superficiale sau interese comune.
Acest lucru nu inseamna ca oamenii nu stiu ca aceste lucruri conteaza; mai degraba, ei tind sa subestimeze valoarea acestor atribute atunci cand decid cu cine sa se intalneasca. (Unul dintre motive este ca aceste calitati pot fi greu de masurat si de vazut la prima vedere. Pot fi idenitificate numai dupa ce petreci mai mult timp cu cineva. Acest lucru explica, de asemenea, de ce aplicatiile de intalniri se concentreaza pe trasaturile mai usor de masurat, mai putin importante decat crezi).
Daca doresti sa gasesti un partener de viata, cauta pe cineva cu urmatoarele trasaturi: loialitate, bunatate, stabilitate emotionala si o mentalitate axata catre evolutie. Vrei o persoana cu care sa poti creste, sa iei decizii grele si sa te certi constructiv?
Dupa cum ati vazut, lucrurile care conteaza mai putin decat credem pentru succesul relatiei pe termen lung tind sa fie trasaturi superficiale usor de identificat atunci cand intalniti prima data pe cineva. Iar lucrurile care conteaza mai mult se dezvaluie, de obicei, numai atunci cand esti intr-o relatie deja sau ai participat la cel putin cateva intalniri. De aceea, trebuie sa va schimbati intentionat abordarea pentru a va concentra asupra a ceea ce conteaza cu adevarat.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania