Din fericire, exista si alti termeni care pot fi folositi pentru a defini cuvantul ”angajament”, cum ar fi promisiune, juramant, asigurare, fagaduiala, legamant.
Cu toate acestea, nu definitia reala a cuvantului este cea care ne-a condus pe multi dintre noi in directia opusa unei invitatii de a ne asuma un angajament sau de a incheia un acord pentru a impartasi viata cu o alta persoana pentru totdeauna.
Reticenta de a face acest tip de acord, aparent permanent, care are consecinte pe termen lung („pana cand moartea ne desparte”), este complet de inteles in lumina mizei. Luandu-ne un angajament, ne deschidem la posibilitati literalmente de neconceput, serioase , de a fi langa celalalt atat la bine, cat si la rau. Pare o responsabilitate mult prea mare, nu?
In primul rand, multi dintre noi am avut experiente personale diferite, in relatii de tot felul, dar mai ales in relatii apropiate, mergand chiar pana in copilarie, in care poate au existat abuzuri, pierderi, dezamagiri sau tradari care ne-au facut sa nu mai avem curaj sa intram pe acel teritoriu din nou. La urma urmei, daca nu avem motive intemeiate sa avem incredere ca de data aceasta lucrurile vor evolua diferit, ar parea o prostie sa optam sa ne punem din nou in aceasta pozitie si sa riscam.
Pana cand nu avem incredere ca am invatat lectiile pe care ni le-au dat experientele noastre anterioare si nu am abordat ranile din trecutul nostru, este probabil ca istoria sa se repete.
In timp ce intelegerea conventionala a angajamentului sugereaza ceva permanent si irevocabil, am dori sa oferim o abordare usor diferita a termenului care ofera mai mult spatiu de relaxare, fara a compromite sensul esential al cuvantului.
In timp ce ideile pe care le-am dezvoltat si le avem despre angajament au de-a face cu timpul si longevitatea, termenul are intr-adevar mai mult de-a face cu calitatea, decat cu cantitatea timpului nostru impreuna.
Angajamentele sunt luate ”in afara timpului”. Intrebarea pe care o punem de angajare intr-o relatie nu se refera atat la faptul daca ramanem sau nu impreuna, indiferent de ce se intampla, cat mai mult la tipul de relatie pe care amandoi suntem de acord sa-l cream impreuna. Care este scopul nostru comun in a ne uni? Care este viziunea noastra pentru viitor? Ce experiente putem co-crea pe care nu le putem realiza singuri? Ce vedem unul la altul care ne face sa ne dorim sa ne petrecem viata impreuna? Si ce va fi nevoie de la fiecare dintre noi pentru a duce la indeplinire aceste aspiratii?
Angajamentul poate fi vazut ca un proces de abordare a provocarilor si oportunitatilor pe care relatiile le ofera.
Acesta detine angajamentul nostru sacru de a indeplini ceea ce vedem ca fiind scopul fundamental al conexiunii noastre. Orice intentii sau obiective pe care doua persoane doresc sa le experimenteze pot fi incluse in acest angajament. Aceste obiective pot fi specifice si personale ca intimitatea si descoperirea de sine sau universale ca angajamentul pentru o cauza nobila, sau pentru onorarea comuna a unei traditii spirituale sau orice altceva. Cu totii avem autoritatea de a determina natura continutului angajamentului nostru. Cand ne amintim ca nimeni in afara de noi insine nu are autoritatea de a ne forta intr-un angajament, nu se mai simte atat de limitativ.
Angajamentele adevarate nu pot fi atribuite sau prescrise de catre altul, ci trebuie sa provina din adancul inimii noastre.
Cand aceasta este sursa angajamentului care uneste doi oameni impreuna, ei nu se vor simti fortati sa ramana impreuna, ci se vor simti binecuvantati in darul parteneriatului lor.
Si vor fi momente dificile. Chiar si cele mai bune relatii au momentele de greutati, suferinta si indoiala. A fi angajati in relatie nu impiedica aparitia acestor experiente, dar ne aminteste ca intentia noastra comuna de baza este mai mare decat suferinta temporara pe care o putem experimenta din cand in cand. Ne serveste pentru a ne reaminti ca aceste obstacole de pe drum sunt oportunitati de a dezvolta practici care vor intari calitatile care ne vor ajuta in a deveni fiinte umane mai complexe si mai iubitoare.
Pe parcursul multor relatii, indoielile si dificultatile ne pot determina sa ne intrebam daca merita cu adevarat sa continuam sa stam acolo. Este posibil sa te angajezi si sa te confrunti simultan cu aceasta intrebare. La urma urmei, nu orice relatie este menita sa fie permanenta. Angajamentul nu inseamna ca acum trebuie sa dormi in patul pe care l-ai cumparat (ca sa zic asa) pentru tot restul vietii, dar inseamna ca amandoi impartasiti un acord pentru a onora principiile contractului, indiferent de forma pe care o ia relatia ta. Cand angajamentul relatiei noastre este sigilat, motivatia si siguranta de a depune munca necesara pentru a onora angajamentul nostru comun creste in ambii parteneri.
Drept urmare, abilitatea si eficacitatea noastra in gestionarea acestor provocari creste proportional.
Adevarata putere in angajament apare din disponibilitatea noastra de a ne asuma responsabilitatea pentru a face continuu si in mod repetat alegerea de a-l onora.
In acest proces ne aliniem si ne mobilizam energiile impreuna. La fel ca electricitatea, angajamentul este un camp de forta care poate fi folosit pentru a obtine orice rezultat. In esenta sa, nu este nici pozitiv, nici negativ.
Dupa cum spunea un citat, „Nu exista pranz gratuit”. Parteneriatele de succes nu sunt ”ieftine” sau gratuite, vin cu anumite costuri. Au nevoie de curaj, responsabilitate, imaginatie si integritate. Foarte putini dintre noi intram in aceste relatii pe deplin dezvoltati in aceste domenii. Dar cu viziune, un spirit de aventura, dorinta de a va juca, un partener dispus sa isi asume si existenta sprijinului atunci cand aveti nevoie, posibilitatile sunt nelimitate!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania