Ce putem face cu „gelozia de nestapanit” care apare in relatia de cuplu?
Fiecare persoana are zone de vulnerabilitate care dureaza in timp. Pentru a avea o relatie de succes, aceste vulnerabilitati trebuie intelese si onorate.
Acest lucru ne face sa vedem gelozia in mod diferit. In loc sa fie ceva ce trebuie evitat intr-o relatie, gelozia poate deveni o oportunitate de conectare. Din vulnerabilitate poate lua nastere dragostea, apartenenta, bucuria, curajul, empatia si creativitatea. Este sursa de speranta, responsabilitate si autenticitate.
Cand intelegem de ce suntem gelosi, putem sa gestionam situatia intr-un mod binevoitor si constructiv. Recunoasterea si imbratisarea vulnerabilitatilor partenerului, precum si a propriilor vulnerabilitati va va consolida relatia de cuplu.
Intelegeti care sunt factorii declansatori
Intr-o relatie, gelozia poate fi legata mai mult de propriile vulnerabilitati, decat de cele ale partenerului. De exemplu, este posibil sa fiti predispusi la gelozie daca ati avut experiente dureroase in trecut. Este important sa discutati cu partenerul despre aceste experiente, astfel incat sa puteti fi atenti amandoi la factorii declansatori si sa ii respectati.
Gelozia poate fi declansata de o subestimare a propriei persoane. Daca nu va simtiti atragatori si increzatori in voi, va poate fi greu sa credeti ca partenerul va iubeste si va apreciaza. Alteori, gelozia poate fi cauzata de asteptari nerealiste despre relatie. Nu este sanatos ca partenerii sa-si petreaca impreuna 100% din timpul lor. Este nevoie de un echilibru intre intimitate si independenta pentru a va sustine relatia.
Amintiti-va ca sentimentele nu sunt fapte. Va imaginati lucruri care nu sunt reale? Chiar se intampla cu adevarat? Daca raspunsul este negativ, renuntati la gandurile negative. Recunoasteti-le inainte de a le indeparta in mod constient.
Sentimentele de gelozie pot deveni problematice daca va afecteaza comportamentul si sentimentele fata de relatie ca si intreg. Iata cateva semne de comportamente geloase nesanatoase:
- Verificati telefonul sau e-mailul partenerului fara permisiunea acestuia
- Va jigniti partenerul
- Presupuneti ca partenerul nu este atras de voi
- Va terorizati partenerul intrebandu-l unde se afla pe tot parcursul zilei
- Va acuzati partenerul ca minte, fara insa a avea probe
Daca recunoasteti oricare dintre aceste comportamente in relatia voastra, incercati sa intelegeti vulnerabilitatile din spatele lor. Daca aveti nevoie de ajutor suplimentar pentru a face acest lucru, apelati la un specialist.
Cum sa folositi cu adevarat gelozia
Intr-o relatie, gelozia poate fi o reactie foarte reala si rezonabila la actiunile partenerului. Amintiti-va ca intr-o relatie suficient de buna, oamenii au asteptari mari referitoare la modul in care sunt tratati. Se asteapta sa fie tratati cu bunatate, iubire, afectiune si respect. Se asteapta ca partenerul lor sa fie loial si cinstit.
Daca raspunsul la intrebarea „Asa este ?” este da, atunci este important sa ii spuneti partenerului cum va simtiti, inainte ca gelozia sa se transforme in resentimente. Folositi mai mult „eu” si evitati sa spuneti lucruri precum „tu intotdeauna” sau „tu niciodata”. Vorbiti despre sentimentele voastre si evitati afirmatiile despre caracterul partenerului. Spuneti-i acestuia ce aveti nevoie.
De exemplu, „ma simt nelinistit/a atunci cand nu stiu unde esti sau cu cine esti. Am nevoie de un mesaj de la tine in care sa-mi spui aceste lucruri”.
Cu cat vorbiti mai mult, cu atat va fi mai sanatoasa relatia voastra. Exista o anumita relatie a partenerului care va face sa va simtiti inconfortabil? Intelegeti ca ati inceput sa va interiorizati sau ca recent comportamentul partenerului s-a schimbat?
Este nevoie ca amandoi sa fiti deschisi si sa ii spuneti dinainte partenerului despre relatiile voastre de prietenie sau de munca. Transparenta va va ajuta sa va simtiti in siguranta. Daca nu sunteti siguri cu privire la limite, o regula buna este sa va intrebati: „Cum m-as simti daca l-as auzi pe partenerul meu ca are o astfel de conversatie cu altcineva?”Daca acest lucru v-ar face sa suferiti, atunci inseamna ca s-a trecut peste o limita.
Aratati-va unul altuia cat de mult va pretuiti reciproc, punandu-va relatia inaintea muncii, colegilor si prietenilor. De fiecare data cand facetii asta, construiti o relatie de incredere. Daca intelegeti ce va ghideaza sentimentele si va respectati reciproc vulnerabilitatile, va puteti folosi cu adevarat de gelozie.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.