Simți că nu mai ești îndrăgostită de partenerul tău? Că fluturii în stomac nu au apărut de ani întregi? Că etapele iubirii au trecut de voi?
Ei bine, atunci trebuie să afli despre etapele iubirii. Iar dacă sunteți deja de ceva timp împreună, este normal să nu mai simți acei fluturi în stomac, ,,ca la început”.
Citește în continuare dacă vrei să afli care sunt etapele iubirii, în care se află relația ta și ce poți face să ajungi unde îți dorești.
Îndrăgosteala
Aceasta este prima dintre etapele iubirii. Îndrăgosteala este pasul care ne face să vrem să fim în relație cu cineva.
De la senzații fizice (care includ tremurat, roșeața în obraji sau chiar acel ,,gol în stomac”) până la efecte psihice, această etapă este una dintre cele mai puternice.
Acest fenomen se întâmplă doar pentru persoana pe care o considerăm noi potrivită: ne place atingerea sa, mirosul său și observăm mai multe detalii despre omul respectiv decât la alte persoane.
,,Îndrăgosteala” se mai numește și ,,the honeymoon phase”, adică faza lunii de miere și reprezintă primele luni ale relației. În timpul respectiv, noii parteneri nu observă defectele celuilalt, și totul pare perfect.
De asemenea, această primă etapă a iubirii este însoțită de decizii proaste, care ne pot face să trecem cu vederea anumite semnale din partea celeilalte persoane.
Nu te îngrijora dacă nu mai ai aceste senzații atunci când îți vezi soțul, după mai mulți ani de căsnicie. Cel mai probabil etapele iubirii la care vă aflați sunt mai avansate.
Construirea încrederii
Cea de-a doua dintre etapele iubirii este construirea încrederii. Aceasta se consideră a fi după pruml an sau chiar în primii 2 ani de relație.
Întrebările pe care ți le pui frecvent sunt: ,,Pot să mă bazez pe partenerul meu?”, sau ,,Vei fi alături de mine când am nevoie?”
Acum este momentul care decide viitorul relației. Apar sentimente de frustrare, eventual și niște certuri.
Este momentul să decizi: te vezi lângă persoana aceasta?
Este extrem de important și cum vă certați, cum anume vă comunicați nemulțumirile sau pe ce ton. Poate simți că persoana de lângă tine nu te respectă așa cum ți-ai dori, sau că are anumite tipare comportamentale pe care nu le poate schimba. Etapa ,,Construirea încrederii” este momentul în care tu trebuie să faci o decizie.
Așadar, poți să spui că ai luat decizii importante legat de relație, sau că te-ai lăsat purtată de val și ai ajuns unde nu îți doreai?
Dar nu îți face griji, dacă relația ta este bună, înseamnă ca valul v-a purtat în următoarea etapă. În această etapă apare și faza ATTUNE, despre care am discutat în acest articol.
Bineînțeles, atunci când discutăm despre etapele iubirii, există anumite procese prin care trecem și acțiuni diferite pe care le putem face, în funcție de etapa în care ne aflăm în relație.
ATTUNE este un proces format din câțiva pași, care presupune recunoașterea greșelilor, îndreptarea spre partenerul nostru și sentimentele acestuia și empatie. Adptând acest proces, putem să împlinim cea de-a doua dintre etapele iubirii și să construim o fundație rezistentă pentru relație.
Loialitate și durată
Ultima, dar nu cea din urmă: loialitatea și durata unei relații. După ce trece mai mult timp în relație, apar anumite probleme:
Nu mai sunt scântei între voi.
Nu petreceti timp așa cum făceați mai demult.
Aveți alte priorități, precum copii sau un job solicitant.
Ei bine, află că etapa 3 a iubirii este tocmai despre cum treci peste aceste momente dificile în relație. Cum faci iubirea să dureze ani sau chiar decenii?
De obicei, cuplurile care se află în această fază încearcă să creeze rutine speciale, așa cum sunt întâlnirile romantice sau pur și simplu obiceiuri drăguțe, prin care să își arate iubirea.
Odată intrați în această etapă, este nevoie de efort și atenție contninuă ca să mențineți o relație fericită. Nu toate cuplurile sunt conștiente de acest lucru, și ajung la monotonie, lucru care face relația să sufere.
Gând de final despre etapele iubirii
Etapele iubirii sunt toate importante în măsură egală. Bineînțeles, unele s-ar putea să ceară mai puțină muncă decât altele. Totuși, o relație sănătoasă și fericită trece prin toate și le depășește prin efort și iubire.
Dacă te afli într-un moment de impas în relația ta, încearcă să implementezi câteva dintre sfaturile din acest articol, sau consultă un specialist.
ID Therapy oferă terapie de cuplu prin metoda Gottman sau chiar ședințe de psihoterapie de cuplu. Alături de Nadia Gorduza și ceilalți specialiști ID Therapy, relația ta are șanse mai mari decât oricând să fie ceea ce îți dorești.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.