Va intrebati daca este prea tarziu pentru relatia voastra ca sa apelati la terapia de cuplu?
Hai sa aruncam o privire la ceea ce conteaza cel mai mult atunci cand dorim sa ne salvam mariajul!
O modalitate eficienta prin care putem lucra la relatia noastra de cuplu este sa apelam la un psihoterapeut specializat in terapia de cuplu. Natura impartiala a acestui tip de consiliere ajuta partenerii sa isi rezolve problemele si ofera o perspectiva externa, obiectiva.
Multe relatii pot fi salvate, in diferite stadii de degradare, dar exista cateva semne care ar putea sugera ca poate in relatia voastra este prea tarziu pentru terapia de cuplu.
Daca te-ai simtit frustrat/a de aceleasi probleme din relatie pentru o perioada indelungata de timp, esti complet deconecatat de partenerul tau si nu esti dispus sa te angajezi 100% intr-un proces destul de greu terapeutic, atunci acesta ar putea fi unul din semnele care ne arata ca poate e prea tarziu pentru terapie de cuplu si ca poti sabota fara sa iti dai seama procesul terapiei de cuplu. De asemenea, daca in relatia voastra exista violenta fizica, atunci nu terapia de cuplu este cea care va poate ajuta. Sau daca a aparut tradarea si in momentul in care luati in calcul terapia de cuplu, relatia extraconjugala nu este incheiata inca, atunci nu e cazul sa veniti la terapie de cuplu. Relatia de cuplu este clientul in terapie, nu partenerii. Asadar e cazul sa incheiati relatia extraconjugala pentru a da sanse relatiei de cuplu de baza sa se refaca.
Daca unul dintre aceste semne sau toate se aplica in relatia ta, poate fi prea tarziu pentru a merge la terapia de cuplu. Cu toate acestea, daca mariajul tau este pe punctul de a se prabusi, poate fi util sa consulti un terapeut specializat in terapia de cuplu, indiferent de cele mentionate mai sus, daca chiar esti motivat cu adevarat sa faci o schimbare in bine in relatia ta!
Acesta va poate ajuta sa negociati conditiile cele mai bune pentru ambele parti implicate in relatie. Va poate ajuta chiar sa va dati seama daca mai exista speranta in salvarea relatiei. Un tert impartial poate oferi intotdeauna o noua perspectiva asupra relatiei tale.
Acest articol exploreaza lucrurile care conteaza cel mai mult atunci cand incerci sa salvezi o relatie inainte sa fie prea tarziu.
Iata cei mai importanti factori!
Motivatie
Terapia de cuplu nu este utila daca o persoana din relatie nu este interesata sau nu doreste sa rezolve problema de cuplu. Din pacate, terapia de cuplu devine consiliere in divort pentru unele cupluri, deoarece acestea deja si-au pierdut motivatia si au luat decizia divortului, chiar, poate, inconstient.
Daca oricare dintre voi arata o lipsa de motivatie pentru a participa la consiliere, este mult mai putin probabil ca terapia sa fie eficienta.
Rolul unui specialist poate fi crucial in aceste momente. El trebuie sa actioneze cu obiectivitate atunci cand o persoana si-a luat deja hotararea in ceea ce priveste relatia, dar cealalta inca mai spera ca lucrurile se vor schimba. Daca nu esti sigur de decizia ta in ceea ce priveste relatia, cateva sedinte de terapie individuala ar putea fi o optiune inainte de a stabili daca vrei sa intri in terapia de cuplu sau nu.
Sincronizare
La Institutul Gottman, un grup de experti in mariaj au constatat ca majoritatea cuplurilor asteapta chiar si sase ani inainte de a cauta ajutor specializat pentru problemele conjugale. Din pacate, din aceasta cauza, cuplurile ajung la cel putin 50% sanse de divort in primii sapte ani petrecuti impreuna. Aceasta statistica spune totul: sa astepti prea mult pentru a aborda problemele minore din relatia ta te poate duce pe calea spre divort.
Cu cat vei consulta mai devreme un psihoterapeut specializat in terapia de cuplu, cu atat aveti sanse mai mari sa va puteti rezolva problemele din cuplu.
In schimb, cu cat astepti mai mult, cu atat va fi mai greu sa rezolvi problemele. Deci, desi s-ar putea sa simti ca este deja prea tarziu, luarea unei decizii acum (in ambele sensuri) este cel mai bun mod de actiune.
Comunicare
Sa-ti musti limba si sa inghiti durerea in tine nu este intotdeauna cea mai buna optiune. Michele Weiner Davis, autorul cartii „The Divorce Remedy”, insista asupra faptului ca evitarea conflictului in relatiile intime poate face mai mult rau pe masura ce resentimentele se acumuleaza in timp.
Nu va puteti astepta la o relatie de succes daca nu ii oferiti partenerului posibilitatea de a-si schimba sau imbunatati comportamentul. Unul dintre secretele pastrarii in viata a unei casnicii este sa inveti cum sa alegi care batalie merita aleasa.
Invatati sa faceti distinctia intre problemele mediocre, cum ar fi ce emisiune TV doriti sa vedeti seara si cele importante, cum ar fi daca sa aveti copii.
Asteptari
Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre consilierea in cuplu este ca schimbarile nu se vor intampla peste noapte. S-ar putea chiar sa treaca ani de zile pentru a vedea o schimbare semnificativa in relatia ta. Cu toate acestea, cu persistenta si daruire, exista intotdeauna speranta. Terapia necesita timp, ceea ce inseamna ca ambii parteneri trebuie sa aiba rabdare.
Cat de dispusi sunteti sa depuneti un efort sustinut pe termen lung? Sunteti amandoi in cautarea unei solutii rapide sau sunteti cu adevarat dedicati unul altuia si relatiei?
Puneti-va aceste intrebari pentru a incerca sa va evaluati asteptarile si cele ale partenerului. A merge la consiliere cu asteptari nerealiste inseamna ca probabil veti ajunge sa renuntati.
Fiti deschisi la idei noi
Cu ajutorul unui terapeut, cuplurile motivate pentru schimbare pot invata diferite abordari ale solutionarii conflictelor in cuplu si cum pot incepe sa functioneze ca o singura unitate. De exemplu, cuplurile nu stiu adesea ca propriul comportament este cel care cauzeaza o anumita problema mai degraba decat factori externi.
Instrumentele prezentate de terapeuti va vor permite sa explorati obstacolele dintr-o alta perspectiva facand ca ambii parteneri sa se simta auziti.
Daca nu sunteti dispusi sa fiti deschisi spre noi modalitati de a rezolva problemele vechi din cuplu, atunci poate fi prea tarziu pentru terapia de cuplu.
Increderea in partener
A avea incredere unul in altul este baza pentru orice relatie de succes. Ingredientul cheie aici este construirea increderii prin dialog deschis. Daca unul sau ambii parteneri nu sunt dispusi sa fie deschisi si sinceri in timpul sedintelor de terapie de cuplu, atunci sansele ca ea sa functioneze sunt foarte mici. Daca unul sau amandoi ati tradat increderea celuilalt in trecut, lipsa de dorinta a unui partener de a impartasi suferintele interioare ar putea deschide acele rani vechi.
Respect
Dr John Gottman a constatat ca exista patru factori cheie ai unei casatorii care pot prezice daca aceasta se va termina sau nu in divort: critica, dispretul, defensivitatea si pierderea respectului. Aceste semne incep sa se arate atunci cand partenerii incep sa petreaca mai mult timp separat decat petrec impreuna. Acesta este de obicei un indicator al faptului ca nivelul de respect pentru sentimentele celuilalt a inceput sa scada.
Cand ambii parteneri au ajuns in punctul de rupere unul de celalalt si au inceput sa manifeste un comportament batjocoritor unul fata de celalalt, cum ar fi atacul verbal si fizic, atunci terapia poate fi ineficienta pentru a-i ajuta sa rezolve problemele mai ales daca nu sunt dispusi la schimbari radicale sub „bagheta calauzitoare” a psihoterapeutului de culu specializat in terapia de cuplu Gottman.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.