Despartirea in cuplu nu este deloc un lucru usor, mai ales daca relatia a fost una serioasa si de durata. Motivele pentru o despartire sunt multe, iar efectele pe care aceasta le poate avea asupra unei persoane duc uneori la perioade dificile de tranzitie si pot necesita ajutorul unui psihoterapeut.
Ce este despartirea?
Cuplurile implicate intr-o relatie romantica isi iau deseori angajamente, ca mutatul impreuna, petrecerea unor momente impreuna si renuntarea la intalniri romantice cu alti oameni. Despartirea va aparea, in multe cazuri, cand unul dintre parteneri nu-si mai doreste sa onoreze aceste angajamente.
Uneori, ambii parteneri isi pot dori terminarea unei relatii. Poate fi suparator si dureros cand celalalt nu-si doreste ca relatia sa ia sfarsit. Unul dintre parteneri poate alege sa puna capat relatiei printr-o disparitie subita si renuntarea la orice contact cu cealalta persoana. Aceasta metoda este foarte traumatizanta si stresanta, pentru ca relatia ramane intr-un statut incert, iar cel lasat in urma nu are parte de o incheiere propriu-zisa.
In functie de cum simte fiecare dintre cei implicati, o despartire poate fi considerata un lucru pozitiv sau negativ.
Terminarea unei relatii se poate face si fara griji sau suparari, acesta fiind cazul relatiilor ocazionale, mai usor de incheiat si de lasat in urma.