Despartirea in cuplu nu este deloc un lucru usor, mai ales daca relatia a fost una serioasa si de durata. Motivele pentru o despartire sunt multe, iar efectele pe care aceasta le poate avea asupra unei persoane duc uneori la perioade dificile de tranzitie si pot necesita ajutorul unui psihoterapeut.
Ce este despartirea?
Cuplurile implicate intr-o relatie romantica isi iau deseori angajamente, ca mutatul impreuna, petrecerea unor momente impreuna si renuntarea la intalniri romantice cu alti oameni. Despartirea va aparea, in multe cazuri, cand unul dintre parteneri nu-si mai doreste sa onoreze aceste angajamente.
Uneori, ambii parteneri isi pot dori terminarea unei relatii. Poate fi suparator si dureros cand celalalt nu-si doreste ca relatia sa ia sfarsit. Unul dintre parteneri poate alege sa puna capat relatiei printr-o disparitie subita si renuntarea la orice contact cu cealalta persoana. Aceasta metoda este foarte traumatizanta si stresanta, pentru ca relatia ramane intr-un statut incert, iar cel lasat in urma nu are parte de o incheiere propriu-zisa.
In functie de cum simte fiecare dintre cei implicati, o despartire poate fi considerata un lucru pozitiv sau negativ.
Terminarea unei relatii se poate face si fara griji sau suparari, acesta fiind cazul relatiilor ocazionale, mai usor de incheiat si de lasat in urma.
Posibile cauze ale despartirilor in cuplu
Despartirile se produc din multe motive. In unele cazuri, este clar ca o relatie nu functioneaza. Semnele unei relatii problematice pot include abuz emotional sau fizic, o aventura a partenerului sau pur si simplu o stare de nemultumire generala.
Alt motiv pentru care cuplurile aleg sa se departa este faptul ca isi doresc si pretuiesc lucruri diferite in viata. Este posibil ca valorile sa fi fost diferite de la inceput sau poate s-au schimbat pe parcursul relatiei, pe masura ce fiecare s-a mai dezvoltat si a mai crescut. In alte cazuri, unul dintre parteneri a descoperit ca are sentimente pentru altcinceva sau pur si simplu si-a pierdut interesul si atractia fata de cealalta persoana. Poate fi dificil sa iti pastrezi onestitatea fata de cel cu care te vezi in ceea ce priveste astfel de situatii, de teama ca ai putea sa-l ranesti.
Uneori, este pur si simplu vorba de incompatibilitate, indiferent de sentimentele pe care si le poarta sau de placerea pe care o simt atunci cand petrec timp impreuna. Cand o relatie nu are succes si cei implicati sunt nefericiti sau se simt incomod, mai mult decat se simt fericiti atunci cand petrec timp impreuna, pot decide ca cel mai bun lucru pentru amandoi este sa se desparta.
Initierea unei despartiri in cuplu
Retragerea emotionala dintr-o relatie, atunci cand persoana respectiva este gata sa mearga mai departe in viata, poate parea un lucru mai usor decat initierea unei conversatii dureroase despre despartire.
Totusi, pentru ca aceasta strategie poate duce la mai multa confuzie si durere pe termen lung, o discutie despre despartire cat mai devreme posibil poate fi o alegere mai inteleapta.
Inainte de inceperea conversatiei, poate fi util sa te gandesti la motivele pentru care despartirea este in beneficiul amandurora, astfel incat argumentele sa poata fi spuse clar si onest celeilalte persoane.
Posibilitatea ca partenerul sa reactioneze negativ poate fi unul dintre motivele pentru care cineva amana initierea unei despartiri.
Cum sa faci fata unei despartiri
Un studiu din Statele Unite a descoperit ca o discutie despre despartire si despre motivele pentru care aceasta s-a intamplat poate avea efecte utile si ii poate ajuta pe cei implicati sa depaseasca momentul.
Relatiile sunt o parte importanta a vietii, de aceea este la fel de important sa le intelegem valoarea, dar si durerea si supararea ce se ivesc la pierderea lor, pentru a fi capabili sa mergem mai departe. Poate fi util si in beneficiul procesului de recuperare daca ne concentram pe ingrijirea de sine: o dieta corespunzatoare, un somn suficient, un program activ, evitarea excesului de substante sau alcool si acceptarea sprijinului si ingrijirii oferite de familie si prieteni, astfel incat sa ne imbunatatim perspectivele.
Desi despartirea in cuplu te poate face sa te simti vinovat sau nelalocul tau, te poate ajuta si sa te gandesti la dezvoltarea personala sau lucrurile pe care le-ai invatat in timpul petrecut cu cealalta persoana, fie ele pozitive sau negative. Daca o relatie n-a avut succes, iti poate fi de ajutor sa intelegi de ce, astfel incat sa stii cum sa procedezi in relatiile viitoare.
Chiar si o despartire dureroasa poate duce la o crestere pozitiva. O perioada de singuratate post-despartire poate fi buna pentru dezvoltarea si descoperirea de sine. Prioritatile, valorile si scopurile se poate sa se fi schimbat si noi interese sa isi fi facut aparitia. Desi s-ar putea sa ti se para dificil sa te bucuri de o activitate pe care obisnuiai sa o impartasesti cu fostul/a partener/a, trebuie sa stii ca interesele inca mai pot fi impartasite si dupa sfarsitul relatiei.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.