Despre beneficiile monogamiei
Intrebarea cu care se confrunta din ce in ce mai mult oamenii moderni este: daca nu suntem inclinati in mod natural spre monogamie, de ce fortam problema? Ce castigam? Care sunt de fapt beneficiile monogamiei?
Este ciudat faptul ca atat de multa lume a adoptat acest obicei, el fiind in tensiune cu natura umana. Clarificarea asupra modului in care s-a intamplat acest lucru este cheia pentru a afla daca ar trebui sa continuam asa. Aici nu stim raspunsurile cu certitudine stiintifica, dar biologul si psihologul evolutionist David P. Barash ofera numeroase motive pentru care culturile ar fi putut „evolua” pentru a sustine monogamia, aceste motive dublandu-se cand vine vorba de a o pastra.
Unul dintre aceste motive se bazeaza doar pe matematica: barbatii si femeile sunt aproximativ egali ca numar, astfel daca un barbat monopolizeaza mai multe femei, societatea va trebui sa se ocupe cumva de barbatii in „exces”. In caz contrar, rezultatul este concurenta violenta asupra haremurilor. In contrast, monogamia asigura faptul ca partenerele sunt disponibile pentru aproape toti barbatii. De altfel, acesta este probabil argumentul cel mai convingator in ceea ce priveste motivul pentru care o societate care recunoaste casatoria homosexuala nu trebuie sa recunoasca poligamia.
Parenting-ul comun este un alt motiv pentru care s-ar fi putut dezvolta monogamia, mai ales ca „puii” umani sunt atat de neajutorati in primii ani de viata. Dovezile sunt clare, atat din punct de vedere cultural, cat si in cadrul societatilor moderne, astfel incat copiii umani beneficiaza de ajutorul adultilor, alaturi de mamele lor.
Termenul de adulti nu se refera intotdeauna la tati. „Alloparenting”-ul, oferit de bunici si de alti adulti din comunitate, uneori chiar barbati care nu au legatura (desi acest lucru poate aduce un risc sporit de abuz sau infanticid), ajuta si el. Implicarea tatalui ii ajuta pe copii sa supravietuiasca si sa reuseasca, iar monogamia ajuta aceasta investitie, barbatii cunoscand care sunt copiii lor si fiecare mama avand acces deplin la resursele si atentia tatalui copiilor ei.