Purtandu-te cu compasiune, cu tandrete si caldura fata de partenerul tau, te vei simti tu in primul rand mai bine, chiar daca partenerul nu observa.
O noua cercetare a demonstrat faptul ca sotul si sotia pot beneficia amandoi de pe urma acestei tehnici simple: actul de compasiune fata de celalalt.
Cercetarea a examinat 175 de tineri casatoriti, care au fost impreuna de aproximativ 7 luni.
Profesorul Harry Reis, primul autor al studiului publicat in revista „Emotion” (Reis et al., 2017), spune: „Studiul nostru a fost conceput pentru a testa ipoteza propusa de Tenzin Gyatso, actualul Dalai Lama.
Aceasta preocupare plina de tandrete pentru bunastarea altora imbunatateste starea afectiva proprie”.
Pentru acest studiu, cuplurile au tinut un jurnal timp de doua saptamani, inregistrand momentele in care s-au purtat cu compasiune fata de partenerii lor.
Autorul studiului descrie „actele de compasiune” astfel:
„…grija oferita in mod liber, axata pe intelegerea si acceptarea reala a nevoilor si dorintelor celuilalt, exprimata prin deschidere, caldura si dorinta de a pune obiectivele partenerului inaintea propriilor obiective”.
Oamenii au inclus in jurnal lucruri, ca de exemplu:
- Care exprima caldura, tandrete.
- Care-i arata partenerului ca este valoros.
- Schimbarea de planuri pentru a se potrivi cu cele ale partenerului.
Rezultatele au aratat faptul ca partenerii au beneficiat de actele de compasiune, insa numai in cazul in care acestia le-au remarcat.
Cu toate acestea, efectuarea actului de compasiune a fost benefica pentru partenerul care l-a facut, chiar daca cealalta persoana a remarcat sau nu acest lucru.
In mod clar, un destinatar al unui act de compasiune are nevoie sa-l observe, sa-l remarce pentru a beneficia din punct de vedere emotional de pe urma lui.
Insa, recunoasterea nu este foarte importanta pentru cel care ofera compasiune. Acesta se simte mai bine, chiar daca partenerul nu observa actele de tandrete oferite.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
![Nadia Gorduza psihoterapeut specializat in metoda Gottman](https://www.idtherapy.ro/wp-content/uploads/2020/02/nadia-goruza.jpg)
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.