Cum interpreteaza narcisistii evenimentele de zi cu zi din relatiile lor de cuplu?
E posibil sa va asteptati ca narcisistii sa vada interactiunile lor zilnice din cuplu ca fiind foarte pozitive. Acest lucru i-ar ajuta sa-si mentina opinia ca relatiile lor – si, prin extensie, ei insisi – sunt minunate.
Pe de alta parte, narcisistii invinovatesc adesea alte persoane pentru conflicte si probleme, astfel incat ar putea fi deosebit de negativi in modul in care interpreteaza actiunile partenerilor lor.
Noile cercetari realizate de Katrin Rentzsch si colegii tocmai publicate in revista Social Psychological and Personality Science au cerut cuplurilor sa tina evidenta felului in care se simt zilnic in legatura cu interactiunile cu partenerii lor si au examinat legatura dintre narcisism si perceptiile respective.
Natura duala a narcisismului
Comportamentul narcisistilor poate parea adesea contradictoriu si inconsistent. Pe de o parte, sunt foarte pozitivi cu ei insisi si sunt adesea energici si sociabili. Pe de alta parte, tind sa aiba relatii problematice cu ceilalti, pot fi agresivi si dau vina pe alti oameni atunci cand lucrurile merg prost.
Un cadru util pentru a intelege aceasta natura duala a narcisismului este admiratia narcisista si conceptul de rivalitate. Conform acestei teorii, narcisismul consta din doua elemente:
1. Admiratie narcisista: o tendinta de a crede ca este special si talentat si o dorinta de a-i fermeca pe ceilalti.
2. Rivalitate narcisista: o tendinta de a crede ca alte persoane sunt inferioare, ducand deseori la interactiuni neplacute cu ceilalti.
Atat admiratia, cat si rivalitatea narcisista sunt cai pe care narcisistii le pot aborda pentru a se simti grozav cu ei insisi. Ei pot crede ca sunt minunati, deoarece poseda o gramada de calitati dezirabile si toata lumea admira aceste calitati. Sau pot crede ca sunt minunati, deoarece sunt mai buni decat ceilalti oameni, care sunt in mare parte niste pierzatori.
Cercetatorii au folosit acest cadru pentru a intelege modul in care indivizii narcisici isi vad partenerii romantici.
Persoanele cu niveluri ridicate de rivalitate narcisista tind sa-si perceapa partenerii relativ negativ, in timp ce persoanele cu niveluri ridicate de admiratie narcisista tind sa-si perceapa partenerii destul de pozitiv.
Cand vine vorba de interactiunile de zi cu zi cu partenerul, unele evenimente ar putea fi chiar interpretate ca o amenintare la adresa relatiei, cum ar fi o conversatie prietenoasa pe care partenerul o are cu un chelner fiind interpretata ca flirtanta.
Alte cercetari au aratat ca persoanele care se afla intr-o rivalitate narcisica, in special, tind sa aiba mai putina incredere in alte persoane si sa ii vada pe altii ca fiind mai agresivi si mai putin respectuosi, ceea ce ii va determina sa faca interpretari mai putin pozitive asupra actiunilor partenerilor lor.
Interactiunile zilnice cu partenerii romantici
In studiul lor, Rentzsch si colegii sai le-au cerut celor 180 de cupluri din studiu (cu o varsta medie de 28 de ani) sa completeze chestionare zilnice timp de doua saptamani despre evenimentele din relatia lor. La sfarsitul fiecarei zile, li s-a cerut sa descrie o situatie oarecare care implica ambii parteneri si care a avut loc in acea seara. De asemenea, cercetatorii au evaluat masura in care situatia continea mai multi factori, inclusiv:
Adversitate: „amenintare, critica, acuzatie”
Romantism: „romantism, sexualitate, dragoste”
Pozitivitate: „Lucruri pozitive, placute, frumoase”
Negativitate: „Lucruri negative, lucruri neplacute, sentimente rele”
Intelect: „Lucruri intelectuale, estetice, profunde”
Socializare: „Comunicare, interactiune, relatii sociale”
Participantii la studiu au evaluat, de asemenea, cat de multumiti s-au simtit in general de relatia lor in acea zi.
Rezultatele au aratat ca, in general, admiratia narcisista a fost asociata cu mai multa pozitivitate si rivalitatea cu mai multe interactiuni negative in relatie. Cei care au o admiratie narcisista au avut tendinta de a fi mai multumiti de relatiile lor si acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca au evaluat interactiunile lor cu partenerii lor mai stimulatoare intelectual, romantice si, in general, mai pozitive.
Pe de alta parte, cei cu rivalitate narcisista au avut mai putine satisfactii zilnice in relatie, in mare parte pentru ca au perceput interactiunile lor cu partenerul ca avand nivele mai mari de amenintare, critica si acuzatii. Cei cu rivalitate mai mare au simtit, de asemenea, ca interactiunile lor erau mai putin sociale si acest lucru a contribuit, de asemenea, la a fi mai putin multumiti de relatia lor.
Cum si cand se intalnesc aceste doua parti ale narcisismului (admiratia si rivalitatea)?
Aceste descoperiri pot parea confuz de interpretat, deoarece admiratia si rivalitatea sunt doua parti ale aceleiasi caracteristici ale personalitatii.
Unii cercetatori au sugerat ca admiratia narcisista este modul implicit de functionare, atata timp cat totul merge bine si narcisistul primeste validarea dorita de la altii.
Dar cand lucrurile merg prost si ceilalti ii trateaza prost sau nu ii respecta, incepe rivalitatea narcisista.
De fapt, alte cercetari arata ca, in timp ce unii indivizi narcisici obtin un scor ridicat atat din punct de vedere al rivalitatii, cat si al admiratiei, altii obtin un scor extrem de mare doar la admiratie. Acest lucru sugereaza ca nu toti narcisistii au dezvoltata pe deplin aceasta latura intunecata. Si, aceste cercetari arata ca practic nu exista oameni care sa obtina un scor ridicat in rivalitate, avand in acelasi timp un nivel scazut de admiratie narcisica si ca rivalitatea primeaza 100%. Aceasta explica, de asemenea, atractia sociala pe termen scurt a narcisistilor – nu sunt niciodata doar rai (adica nu prezinta niciodata doar rivalitate narcisista).
Asadar, ceea ce arata aceste constatari este ca indivizii narcisici, care au in primul rand latura pozitiva dezvoltata (admiratie), au de fapt mai multe interactiuni pozitive cu partenerii lor, in timp ce cei care au acea parte intunecata mai dezvoltata (rivalitatea) au experiente mai negative, insa lucrurile nu sunt niciodata albe si negre, existand fluctuatii si experiente situationale.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania