Asa cum a demonstrat cercetarea Dr. John Gottman, nu conteaza din ce cauza va certati sau din ce cauza apare un conflict, ci cum va reparati relatia atunci cand exista diferente inevitabile de personalitate, perspectiva si nevoi personale.
Daca nu procesati aceste conflicte, atunci va puteti simti amandoi jigniti, singuri, neglijati si va indepartati unul de celalalt ca doua nave in deriva. De cele mai multe ori, cand vin la terapie, partenerii stau unul langa celalalt ca niste nave inamice, aproape distruse de razboi, dar inca pe linia de plutire.
Chiar daca dorim sa ne suprimam sentimentele ranite, acestea nu dispar. Strategia evitanta „trecem peste asta si mergem mai departe” functioneaza doar temporar, in cel mai bun caz. De fapt, aceasta abordare a unui conflict este adesea un raspuns care pleaca de la convingerea ca nimeni nu va fi vreodata acolo pentru noi atunci cand avem nevoie, astfel incat este mai bine sa nu incercam sa discutam anumite lucruri.
Din pacate, incidentele regretabile care nu au fost ulterior abordate distrug conexiunea pozitiva intr-o relatie, creand o prapastie intre parteneri.
Masca suferintei nerezolvate
Ca oameni, ne straduim sa nu lasam o amintire sa plece pana cand nu am digerat-o din punct de vedere emotional. Probabil acest lucru a dus la supravietuirea noastra ca si specie. Creierul nostru ramane hipervigilent fata de lucrurile pe care le consideram nesigure.