Sex si tulburarea obsesiv compulsiva: cum sunt conectate
Nu este deloc iesit din comun ca o persoana cu tulburare obsesiv-compulsiva (TOC), care este o tulburare de anxietate cronica, sa raporteze ca se simte bombardat de obsesii sexuale sau de ganduri sexuale nedorite.
Unele ganduri sexuale care apar la cei cu TOC pot include teama obsesiva de a fi sau de a deveni LGBTQ; aceste persoane isi pot face griji ca au dorinte sexuale inadecvate (cum ar fi o atractie pentru copii, membri ai familiei, figuri religioase sau chiar animale) si imagini mintale inadecvate.
Si dincolo de a avea aceste ganduri nedorite, persoanele cu TOC au tendinta de a experimenta o serie de disfunctii sexuale, inclusiv probleme de excitare si o dorinta sexuala scazuta. Ambele pot fi legate probabil de alte ganduri nascute in TOC, cum ar fi frica de a face sex sau dezgustul atunci cand se gandesc la activitati sexuale – care sunt deosebit de frecvente pentru cei cu obsesii legate de contaminare.
Cum sa faci fata
TOC, ca multe tulburari de anxietate, este marcat de niveluri scazute de serotonina – un hormon al fericirii care creste odata cu sexul. Dar, impartasirea, de fapt, a unui pic de intimitate sexuala poate ajuta la reducerea comportamentelor compulsive in TOC.
Cum sa ajungem acolo? Pentru cei cu TOC care sunt intr-o relatie de cuplu, incercati sa impartasiti o rutina sau un ritual cu partenerul pentru a va ajuta sa va apropiati mai mult. Simplul contact fizic cu o alta persoana poate creste nivelul de serotonina, astfel incat chiar si o imbratisare de 20 de secunde va face miracole. A ramane deschis cu ajutorul comunicarii si a simtului jucaus si curios al cautarii de placere poate cultiva, de asemenea, o viata sexuala sanatoasa pentru ambii parteneri.
Sex si ADHD: cum sunt conectate?
Tulburarea cu deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD) este o afectiune de neurodezvoltare care poate provoca un comportament impulsiv, hiperactivitate si dificultati in acordarea atentiei. Doua simptome sexuale raportate frecvent si din ce in ce mai studiate ale ADHD sunt hipersexualitatea (o dorinta sexuala neobisnuit de mare) si hiposexualitatea (o dorinta sexuala inexistenta), desi niciuna dintre acestea nu este recunoscuta drept criteriu de diagnostic pentru ADHD.
Cum sa faci fata
Este important sa ne amintim ca cele mai frecvente simptome ale ADHD includ depresia si anxietatea. Toate aceste afectiuni (si medicamentele lor), dupa cum am aflat, pot avea un impact negativ asupra dorintei sexuale. Este esential sa porti conversatii sincere si deschise despre dorinta sexuala cu partenerul tau si sa nu iti fie teama sa cauti ajutor de la un terapeut.
Sex si tulburarea bipolara: cum sunt conectate
Tulburarea bipolara afecteaza de obicei viata sexuala a unei persoane prin cresterea libidoului in timpul episoadelor de manie. Aceasta sexualitate sporita poate primi chiar si un diagnostic de hipersexualitate sau comportament sexual compulsiv, care este asociat cu o incidenta crescuta a comportamentelor sexuale riscante.
In timpul unui episod maniacal, comportamentul tau sexual poate deveni impulsiv si te poti angaja in comportamente care nu sunt obisnuite pentru tine. De exemplu, angajarea in activitati sexuale cu parteneri anonimi sau cu mai multi parteneri. Poti sa te masturbezi sau sa urmaresti filme pornografice mai mult decat ti-ai dori si poti chiar sa ai o aventura.
Pe de alta parte, daca ai simptome de depresie, este posibil sa experimentezi opusul si sa ai un impuls sexual scazut, oboseala, sa simti lipsa valorii personale, rusine, stres si sa te simti ingrijorat de faptul ca nu doresti sa te conectezi sexual cu ceilalti.
Cum sa faci fata
Mentine regimul de medicamente si fii constient de efectele secundare. Intelege simptomele si cunoaste factorii de vulnerabilitate, inclusiv factorii declansatori, cum ar fi lipsa somnului sau consumul de alcool. Fii informat despre practicile sexuale mai sigure si abordarile de reducere a riscurilor, cum ar fi utilizarea prezervativului si testarea pentru boli cu transmitere sexuala. Comunica cu partenerul tau despre simptomele tale.
Apeleaza la psihoterapie si discuta cu un specialist!
Tulburarile sexuale si cele alimentare: modul in care sunt conectate
Tulburarile de comportament alimentar sunt afectiuni medicale grave care preiau modul in care o persoana se vede pe ea. O tulburare alimentara distorsioneaza stima de sine, satisfactia corporala si imaginea corporala a unei persoane – toate fiind domenii care sunt strans legate de sexualitate. Persoanele cu tulburari de comportament alimentar se confrunta, in general, cu o serie de simptome fiziologice si emotionale care le perturba grav viata sexuala, inclusiv reducerea pulsiunii sexuale, lipsa de incredere in sine si teama de respingere si intimitate.
Cum sa faci fata
Daca ai un partener care se confrunta cu tulburare de comportament alimentar, ofera-i tot sprijinul tau si spune-i ca ii esti alaturi.
Daca tu te confrunti cu aceasta tulburare, practica cat mai des ingrijirea de sine si apeleaza la un psihoterapeut!
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.