Cand va ganditi la reconstruirea increderii in relatii, probabil ca va ganditi sa va reconstruiti increderea in partener dupa un incident in care increderea a fost afectata si / sau pierduta.
Unele motive foarte comune pentru care increderea devine o problema in relatii sunt necinstea, nesiguranta si tradarea.
Insa, a construi increderea in relatia de cuplu nu trebuie sa fie un scop doar atunci cand ea a fost pierduta, ci poate fi de la inceput un scop in sine!
Dr. Gottman ne recomanda sa ne concentram pe construirea unei baze de incredere de la inceputul relatiei. Pentru a preveni intrarea in capcanele problemelor enumerate mai sus, iata patru modalitati concrete de a stabili increderea in relatia de cuplu si de a o mentine pe parcurs, fara a ne confrunta cu riscul de a o pierde atat de usor.
- Spune ce vrei sa spui si fa ce spui ca vrei sa faci. Cuvantul este important, puterea acestuia este inimaginabil de mare, deci este important sa asociati actiunile cu cuvintele. Un exemplu de a practica acest lucru este onorarea angajamentelor. Daca spuneti „Voi fi acolo pentru a te ajuta sa te deplasezi sambata”, ar trebui sa va asigurati ca veti fi acolo sambata. Este extrem de usor sa promitem lucruri oamenilor de langa noi (mai ales in relatiile la inceput de drum, pentru a da impresia ca suntem oameni saritori) pentru ca tii la persoana respectiva. Dar faci mult mai multe daune atunci cand faci promisiuni pe care nu le poti respecta. Acest lucru nu inseamna ca nu ai voie sa te razgandesti in legatura cu ceva. Asigurati-va ca veti comunica acest lucru partenerului. A spune ce vrei sa spui si a intelege ceea ce spui permite partenerului tau sa stie ca poate avea incredere in cuvintele tale.
- Comunicati-va clar intentiile. Comunicarea eficienta si clara este importanta pentru a mentine o relatie de succes atat din punct de vedere profesional, cat si cu prietenii si familia. Este la fel de important in relatiile romantice. Partenerul tau NU este un cititor de ganduri, deci afirma-ti intentiile si spune-le cat mai des. Un exemplu pentru a practica acest lucru: daca doresti sa faceti „noaptea voastra de vizionare film” miercuri, comunica acest lucru partenerului. Un alt exemplu este, daca va ganditi sa faceti schimbari majore de viata in viitor, informati-l pe partener (nu neaparat pentru a-i cere permisiunea). Comunicarea intentiilor tale il tine pe partenerul tau informat cu privire la ceea ce gandesti, astfel incat sa nu fie nevoit sa ghiceasca, sa faca presupuneri si sa fie surprins.
- Recunoaste-ti greselile. Respectul si responsabilitatea sunt importante in toate relatiile. Partenerul tau vrea sa stie ca ii vei recunoaste cand ai gresit! Cu totii facem greseli. Construirea increderii in cadrul unei relatii presupune a ne lua raspunderea pentru greseala, si a intreba cum si ce puteti face pentru a indrepta lucrurile si asumarea unui angajament ca nu vei mai face greseala respectiva (sau cel putin a face un plan pentru a limita acea greseala).
- Spune intotdeauna adevarul. Aceasta poate parea o nebunie, dar ai fi surprins cat de multi oameni mint in relatii. Oamenii buni mint pentru a evita conflictele, pentru a iesi din situatii si pentru a multumi persoana din fata lor. Cand sunteti necinstiti cu lucrurile mici (ganditi-va la minciunile alea micute), este greu pentru ceilalti sa aiba incredere in voi cand vine vorba de probleme mai mari. O alternativa la a spune o minciuna nevinovata este sa cereti permisiunea sa va ganditi la acea situatie. „Inca nu sunt sigur de raspuns, pot sa revin la tine cand imi dau seama?” sau „Ma simt emotionat in legatura cu acest subiect, as vrea sa il procesez si sa reincepem discutia cand ma simt mai confortabil” sunt optiuni mai bune decat sa mintiti. A spune intotdeauna adevarul este primul pas in stabilirea increderii de zi cu zi in relatii.
Fiti constanti
Aceste patru sfaturi practice pentru consolidarea increderii in relatiile de zi cu zi va vor ajuta sa incepeti relatia cu o baza solida. Daca sunteti intr-o relatie acum, va rog sa priviti in interiorul ei si sa va intrebati daca practicati aceste patru sfaturi. Daca nu le practicati, alegeti unul din sfaturi pentru a lucra activ la el. Exersati sfatul timp de doua saptamani inainte de a trece la urmatorul sfat. Construirea increderii este un maraton, nu un sprint. Fiti rabdatori si dati-va timpul necesar. Relatia va fi mul mai buna daca practicati aceste sfaturi!
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.