Relatiile nu exista niciodata de la sine. Cand doua fiinte emotionale se reunesc, isi aduc propriile experiente si asteptari din trecut. De-a lungul timpului, aceste asteptari pot incorda o relatie si s-ar putea sa simti ca partenerului tau nu ii pasa, deoarece nu actioneaza asa cum crezi tu ca ar trebui.
Poate parea ca relatia se va deteriora inevitabil, dar in varful relatiilor este comunicarea. Si este unul dintre cele mai critice elemente in a va intelege reciproc si a va armoniza asteptarile.
Semnele care arata ca aveti nevoie sa va imbunatatiti comunicarea in relatie:
Oricat de mult timp sunteti impreuna, chiar si micile neintelegeri devin munti atunci cand comunicarea este deficitara. Comunicarea ineficienta va determina partenerii sa aduca insulte fata de celalalt, sa se retraga din situatie si chiar sa se detaseze emotional unul de celalalt.
Iata semnele care arata ca in relatia ta este o comunicare deficitara:
- Ai probleme in a te adresa partenerului; vorbesti despre aceeasi problema inca o data fara a ajunge la un acord.
- Pareti incapabili sa aveti o conversatie decenta fara a o transforma intr-un conflict.
- Te temi sa aduci in discutie anumite subiecte.
- Nu mai vorbiti semnificativ despre nimic.
Ce inseamna cu adevarat o comunicare eficienta?
Cel mai comun mit despre comunicare in relatii este faptul ca, daca vorbesti cu partenerul tau si impartasesti acelasi spatiu cu acesta mult timp, comunici eficient automat.
Comunicarea este mult mai mult decat „a vorbi si a auzi” ce spune cealalta persoana. Cum comunici eficient? Acorda atentie partenerului, impartaseste clar punctul tau de vedere, intelege partenerul, valideaza-i perspectiva si depasiti obstacolele intr-un mod constructiv.
De asemenea, comunicarea eficienta este si despre ce vorbesti cu partenerul.
Daca intotdeauna abordati subiecte de suprafata: „ Cum sunt copiii? ”„ Cum este munca ta?”„ Cum este mama ta? ”, comunicarea nu este profunda si eficienta.
In fiecare situatie de comunicare, sunt prezente doua elemente: partenerul si problema pe care o abordati. Atunci cand comunicati eficient, sunteti capabil sa va relaxati foarte tare cu partenerul si sa va confruntati cu problemele aparute.
Cum sa imbunatatesti comunicarea in relatie?
Comunicarea va construi sau va rupe o relatie de cuplu.
Iti poti imbunatati relatia astazi, chiar acum, practicand cateva dintre urmatoarele strategii de comunicare eficienta:
Doar fa-o: comunica!
Suntem atat de ocupati sa lucram, sa verificam temele, sa facem cina, sa elaboram planuri strategice … cine are timpul necesar sa vorbeasca si sa-i spuna partenerului exact ce este in mintea noastra?
De asemenea, uneori, chiar si atunci cand avem timp, nu vrem sa deschidem acea cutie a pandorei. Este dificil sa discutam unele subiecte si suntem tentati sa le evitam. Inchiderea sentimentelor devine mai atragatoare decat sa avem o discutie aprinsa.
Alteori ne asteptam pur si simplu ca partenerii nostri sa stie ce vrem, gandim sau ce ne dorim.
Riscul cu aceste abordari este ca tensiunea va continua sa creasca si, in cele din urma, unul dintre voi se va bloca. Este mult mai bine sa scoti lucrurile la suprafata in mod regulat, decat sa astepti sa ai frustrari adunate care iti pot deteriora relatia.
Deci, prima strategie de comunicare este simpla: vorbeste! (chiar si atunci cand pare greu, nu este momentul potrivit sau nu este important).
Asculta activ
Unul dintre cele mai critice aspecte ale comunicarii este ascultarea. De cele mai multe ori, comunicarea in cuplu implica ca fiecare partener sa incerce sa-si spuna punctul de vedere.
O comunicare eficienta necesita sa devenim un bun ascultator.Ascultarea este o abilitate care te solicita sa-ti dezvolti un interes autentic pentru partenerul tau. Fii curios cu privire la punctul de vedere al partenerului tau, in loc sa incerci sa anticipezi fiecare situatie.
Ascultarea activa implica:
Acorda atentie partenerului tau.
Antreneaza-ti tacerea
Acorda atentie comunicarii non-verbale a partenerului.
Reflecta si parafrazeaza ceea ce spune partenerul tau: ”Am auzit ca spui ca te simti suparat cand ……… Asta spui?”
Ce NU este ascultarea activa:
Te gandesti la alte lucruri in timp ce partenerul tau vorbeste
Te gandesti la ce vei spune in continuare.
Judeci ce spune partenerul tau.
Asculti cu un alt obiectiv, altul decat sa iti intelegi partenerul.
Fii atent la comportamentul tau non-verbal
Un studiu a aratat ca, comunicarea non-verbala reprezinta 55% din modul in care partenerul tau intelege mesajul tau. Comunicarea este mult mai mult decat ceea ce spui. Pe langa cuvinte, comunica si prin:
Tonul vocii
Contact vizual
Gesturi
Postura
Expresie faciala
Pozitia maxilarului
Pozitia mainilor
Ochi
Arata respect
Este esential sa menti si sa exprimi respectul pentru partener in orice moment.
Chiar si atunci cand va certati, fii atent la ce spui si cum o spui. Un partener furios sau inselat este mai putin probabil sa se angajeze intr-o conversatie eficienta. Nu uita, nu putem lua inapoi cuvinte pe care le-am rostit deja.
Petreceti timp de calitate impreuna
Conectarea si comunicarea merg impreuna. Sa te distrezi impreuna cu partenerul te apropie de acesta. Cu cat sunteti mai aproape unul de altul, cu atat sunteti inclinat sa va impartasiti gandurile si sentimentele cele mai profunde.
Concentreaza-te pe pozitiv
Comunicarea dintre tine si partener va avea mai mult succes daca adoptati o atitudine pozitiva. Dr Gottman recomanda ca, pentru orice conversatie, sa aveti un raport de 5 la 1 intre afirmatiile pozitive si cele negative.
Compararea negativa a partenerului tau cu cineva din exterior va fi contraproductiva in discutie si este de evitat: „De ce nu poti fi mai distractiva ca prietena lui X?” „Niciunul dintre fostii mei parteneri nu a fost la fel de zgarcit ca tine” .
Nu poti spera sa obtii ceva de la partener atunci cand l-ai facut deja sa se simta atat de inadecvat.
Incearca sa prioritizezi intelegerea partenerului mai mult decat sa castigi o discutie sau un conflict cu acesta!
Succes!
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.