Nu te mai distrezi cu partenerul? Doar in basme cuplurile se casatoresc si traiesc fericite pentru totdeauna. In viata reala, toate casniciile au suisuri si coborasuri, momente bune si rele. Dar, in timp ce multe cupluri sunt in general multumite de relatiile lor, altele devin foarte dezamagite de relatiile lor, indiferent daca in cele din urma se despart de partenerul lor sau nu.
Un declin al satisfactiei in relatie este inevitabil
Dupa cum subliniaza psihologii Danielle Weber si Donald Baucom de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill, primele luni de casatorie sunt cele mai fericite pentru aproape toate cuplurile. Cu toate acestea, intensitatea sentimentelor pozitive atat de caracteristica etapei lunii de miere este pur si simplu nesustenabila, deoarece fiecare partener simte remorcherul puternic al realitatii tragandu-l de fericirea lor conjugala. Exista cariere de urmat, copii de crescut, probleme financiare de rezolvat si toate acestea diminueaza extazul casatoriilor de la inceput.
Deci, ce ar trebui sa faca cuplurile cand constata caci casnicia lor nu mai este distractiva? In practica lor, Weber si Baucom ofera cateva sfaturi.
In primul rand, cuplurile trebuie sa inteleaga ca pierderea entuziasmului in casatorie este inevitabila in timp. Unii oameni au ideea gresita ca fiorul lunii de miere ar trebui sa fie starea normala a casatoriei. Aceasta, desigur, este versiunea de basm a casatoriei, nu una bazata pe realitate.
Oamenii tind sa aiba un anumit nivel de fericire in viata lor. Evenimentele majore de viata, cum ar fi inceputul unei noi relatii, pot stimula in mod semnificativ starea de spirit, dar dupa un timp avem tendinta de a reveni la nivelul initial de fericire. Astfel, un scop al consilierii este de a ajuta cuplurile sa inteleaga ca „ferici pentru totdeauna” este doar un basm.
In al doilea rand, Weber si Baucom incearca sa-si ajute clientii sa gaseasca mai multe oportunitati pentru interactiuni pozitive. Ei recomanda sa iti scoti partenerul la mai multe intalniri romantice. Stabiliti o intalnire saptamanala.
Cu toate acestea, Weber si Baucom recunosc ca multe cupluri tinere nu au mijloace financiare pentru a angaja babysitter sau pentru a plati pentru cine scumpe si divertisment scump. In schimb, ei sugereaza ca cuplurile sa profite la maximum de timpul limitat pe care il au impreuna. Mentinerea interactiunilor zilnice pozitive, cu multe complimente si expresii de recunostinta, contribuie, de asemenea, la mentinerea unei relatii satisfacatoare.
In al treilea rand, Weber si Baucom incurajeaza cuplurile sa incerce lucruri noi, fie ca indivizi, fie ca si cuplu. Crestem personal prin experiente noi, iar cuplurile se apropie pe masura ce impartasesc aceste aventuri. Cuplurile pot lua impreuna un curs de dans sau pot calatori intr-o noua destinatie sau chiar isi pot schimba rutina sexuala – toate acestea pot servi drept experiente care fac relatia lor din nou interesanta.
In plus, cuplurile pot folosi reevaluarea cognitiva pentru a reinterpreta ritualurile zilnice, cum ar fi ora mesei. In loc sa le vada ca rutine care trebuie indeplinite, cuplurile le pot folosi ca oportunitati de reconectare. Ideea aici este ca experientele impartasite sunt semnificative intr-o relatie si nu trebuie sa implice cine costisitoare in restaurante de lux sau calatorii indepartate in locuri exotice. Mai degraba, ceva la fel de simplu precum a imparti o ceasca de cafea dimineata poate fi o experienta de construire si mentinere a relatiilor.
Primele zile ale casatoriei sunt de obicei punctul culminant al satisfactiei cuplului cu relatia lor, iar fericirea va scadea inevitabil dupa aceea. Cu toate acestea, faptul ca multe cupluri reusesc sa-si mentina casnicia destul de interesanta ne spune ca este posibil sa gestionam niveluri ridicate de satisfactie in relatie pe termen lung. Dupa cum subliniaza Weber si Baucom, cheia este sa gasiti oportunitati pentru momente placute impreuna in cuplu.
Referinte
Weber, D. M. si Baucom, D. H. (2022). Cand pierderea lucrurilor pozitive se simte negativ: Explorarea pierderii experientelor pozitive in cuplurile angajate. Opinia curenta in psihologie, 43, 166-170. https://doi.org/10.1016/j.copsyc.2021.07.015
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.