Mihai si Alexandra, ambii in jur de 40 de ani si casatoriti de 15 ani, se gandesc sa divorteze. „S-a terminat casatoria aceasta, mi-a ajuns”, se plange Alexandra. „Simt ca Mihai nu ma mai iubeste si ma respinge, nu avem o legatura emotionala si facem sex foarte rar”.
Mihai se plange si el: „Alexandra ii iubeste pe copii mai mult decat pe mine si ataca intotdeauna. Continua sa ameninte ca pleaca si cred ca asta ar putea fi cea mai buna optiune”. Multe cupluri vor solutii rapide pentru a-si salva casatoria. Aceasta este o problema obisnuita, dar solutiile nu sunt niciodata usoare.
O schimbare radicala de mentalitate va poate salva casatoria
Vestea buna este ca, daca sunteti dispusi sa depuneti eforturi pentru salvarea casatoriei, exista lucruri pe care le puteti face si care va pot da un nou inceput.
Ruperea ciclului in dinamica unei relatii nefericite necesita o schimbare radicala de mentalitate. Asumarea responsabilitatii pentru rolul pe care-l are fiecare dintre voi intr-un conflict sau intr-o disputa este un punct de plecare excelent. Capacitatea unei persoane de a face acest lucru poate schimba intreaga dinamica a relatiei.
Studiile arata ca cel mai frecvent motiv pentru care cuplurile dezvolta dificultati serioase este acela ca unul sau ambii parteneri se retrag deoarece se simt raniti din cauza furiei, frustrarii si resentimentelor.
Intr-un studiu recent, la care au participat 14.000 de persoane, s-a constatat faptul ca femeile sunt de obicei (dar nu intotdeauna) cele care „cer si insista in a obtine” , sunt in rolul de „haituitor”, iar barbatii au tendinta de a se retrage sau de a se distanta („distantatorul”).
In casatoria voastra e bine sa opriti jocul de a da vina pe celalalt
Multe cupluri se folosesc de „jocul de a da vina pe celalalt”, acest lucru ducand la un dans „haituitor-distantator”, ceea ce face ca un partener sa-l urmareasca pe celalalt peste tot.
Dupa un timp, acestia nu mai stiu care este adevarata problema si intra intr-un cerc vicios de resentimente, frustrare si furie. Si uite cum reteta de esec intr-o casatorie este sa astepti ca cealalta persoana sa se schimbe. In loc sa renunte la casatorie, este nevoie ca partenerii sa se sprijine unul pe celalalt si sa participe impreuna la schimbarea tiparului.
De obicei, partenerul care este nemultumit este motivat sa se schimbe. E bine sa nu asteptati sa faca altcineva lucruri pentru voi, ci sa va asumati responsabilitatea actiunilor voastre si a schimbarii. Desi este normal sa-ti doresti sa renunti atunci cand partenerul tau se indeparteaza, acest lucru va mari distanta dintre voi. Mai bine asumati-va responsabilitatea pentru a reechilibra situatia si a creste sprijinul pozitiv.
Practicand ceea ce Dr. John Gottman numeste „acordarea emotionala” puteti sa ramaneti conectati, in ciuda diferentelor.
Acest lucru inseamna sa va intoarceti unul catre celalalt, sa-l ascultati si sa aratati empatie, mai degraba decat sa va intoarceti spatele unul altuia. Se recomanda un raport de interactiuni pozitive:negative de 5:1, respectiv pentru fiecare interactiune negativa este nevoie de alte 5 interactiuni pozitive.
Dr. John Gottman a descoperit in peste 40 de ani de cercetari, pe mii de cupluri, ca solutia numarul unu la problemele conjugale este sa fiti buni la repararea greselilor. O numeste „arma secreta” a cuplurilor inteligente emotional.
Ce este Terapia de Cuplu prin metoda Gottman?
Nadia Gorduza – Medic Psihoterapeut, Certified Gottman Couple Therapist & Trainer
Iata care sunt cele 10 lucruri pe care sa le incercati inainte de a renunta la casatoria voastra:
1.Exprima-ti nemultumirea fara sa dai vina pe celalalt!
Ai dezvoltat un obicei din a-ti critica partenerul? Discutarea unor probleme specifice va duce la rezultate mai bune decat atacarea partenerului.
De exemplu, o nemultumire este: „Am fost ingrijorat/a ca nu m-ai sunat. Am fost de acord ca ne sunam cand unul dintre noi alearga pana tarziu”. Versus critica: „Nu duci niciodata nimic la bun sfarsit, esti atat de egoist”.
2.Repara conflictele din casatorie avand grija sa nu distrugi si mai mult !
Nu pune deoparte resentimentele care iti pot distruge relatia. Cercetarile ne arata ca, intr-o relatie, 69% din conflicte nu se rezolva niciodata, de aceea trebuie sa va concentrati asupra gestionarii lor cu succes. Cheia este rezolvarea neintelegerilor, mai degraba decat evitarea conflictelor, deoarece cuplurile care se straduiesc sa evite conflictele sunt expuse riscului de a dezvolta relatii care nu evolueaza (stau pe loc).
3.Ramai concentrat asupra problemelor adevarate!
Pune-ti intrebarea: Ce incerc sa realizez? Evita critica si nu iti ataca partenerul in mod personal. Adu-ti aminte ca furia este, de obicei, un simptom al suferintei, al fricii si al frustrarii. De aceea, pune intrebari care merg mai in profunzime, pentru a intelege nevoia pozitiva pe care partenerul tau o cauta.
Evita defensivitatea si dispretul aratat partenerului tau (datul ochilor peste cap, ridiculizarea, critica, sarcasmul, etc).
4.Imbunatateste afectiunea fizica!
Daca va strangeti mainile, va imbratisati, va atingeti, prin aceste gesturi veti elibera oxitocina (hormonul atasamentului), care determina o senzatie de calmare. Studiile arata ca este eliberata in timpul orgasmului si al atingerii afectuoase. Afectiunea fizica reduce, de asemenea, hormonii de stres (Ex:cortizolul) – scazand nivelurile zilnice.
5.Exprima afectiune si admiratie!
Adu-ti aminte de calitatile pozitive ale partenerului tau – chiar daca te lupti cu defectele lui – si exprima-ti sentimentele pozitive de cateva ori pe zi.
Atunci cand aveti neintelegeri, cautati un teren comun, mai degraba decat sa insistati fiecare dintre voi pe punctul lui de vedere. Ascultati-va reciproc punctul de vedere si evitati sa inchideti caile de comunicare dintre voi.
6.Petrece zilnic timp cu partenerul tau!
Incercati o varietate de activitati care va fac placere amandurora. Se recomanda cuplurilor sa adopte un nou mod de a-si structura conversatia – „Cum a fost ziua ta, draga mea/dragul meu?”, care arata empatie, exprima intelegerea si valideaza emotiile. Senzatia ca partenerul tau este de partea ta, va poate ajuta sa aveti o legatura profunda, semnificativa si o atitudine „noi impotriva celorlalti”.
7.Comunicati sincer asupra problemelor cheie din casatoria voastra!
Asigurati-va ca sunteti deschisi cu privire la lucrurile care va preocupa si ca va exprimati gandurile, sentimentele si dorintele intr-un mod respectuos.
8.Nu permiteti ranilor sa supureze!
Nu sta ancorat in convingerile si gandurile proprii despre comportamentul partenerului tau, atunci cand consideri ca este negativ. Asculta si versiunea partenerului tau.
9.Dezvoltati o politica a momentelor „fara critica”!
Stabiliti anumite momente in care critica nu este permisa. Fara critica, partenerii se simt de obicei mai putin defensivi si, astfel, sentimentele ranite se dizolva.
Principala directiva in acest moment este eliminarea celei mai toxice si negative comunicari si reducerea emotiilor negative intense timp de 3-4 saptamani.
10.Practica iertarea!
Iertarea nu este acelasi lucru cu a scuza actiunile dureroase, dar iti va permite sa mergi mai departe. Incercati sa va amintiti ca sunteti in aceeasi echipa.
Acceptati faptul ca oamenii fac tot ce pot si incearcati sa fiti mai intelegator. Este de inteles ca v-ati putea simti ranit, frustrat, plin de resentimente sau respins, daca percepeti ca partenerul vostru a iesit din relatie.
Data viitoare cand ai o neintelegere cu el sau cu ea, opreste-te sa ii mai ghicesti reactiile si analizeaza-ti propriile raspunsuri. In loc sa inchideti comunicarea sau sa deveniti critici, adoptati o mentalitate flexibila si lucrati impreuna asupra modurilor in care va puteti repara relatia si puteti reveni pe drumul cel bun.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.