Fiecare cuplu este unic și are tiparul lui de comportament existând atât avantaje cât și dezavantaje pentru fiecare din cele 5. Cuplurile au fost descrise de dr. John Gottman în urma cercetarilor pe 3000 de cupluri timp de patru decenii.
Primele trei tipare reprezintă categoriile de cupluri fericite si au un raport de lucruri pozitive la lucruri negative de 5 la 1. Acestea sunt: Cuplurile care Evită Conflictele, Cuplurile Volatile si Cuplurile Validante, pe când ultimele două tipare au mariaje nefericite cu șanse mari să ajungă la divort avand un raport de lucruri pozitive la lucruri negative de 0.8:1. Acestea sunt Cuplurile Ostile si Cuplurile Ostil-Detașate.
Dr. Nadia Gorduza – Medic Psihoterapeut, Certified Gottman Couple Therapist & Trainer
1.Cuplurile care evită Conflictele
Aceștia evită să iși exprime nevoile pe care le au unul de la celălalt, și se felicită pentru relația lor fericită. Faptul că evită conflictele, le creează un echilibru între independență și interdependență, având limite bine stabilite, dar fiind oameni cu vieți și interese separate care pun accentul pe lucrurile pe care ei le au in comun
2.Cuplurile Volatile
Cuplurile volatile sunt foarte emotionale. Conflictele încep cu argumente, și continuă de-a lungul întregii dispute, însă dezbaterile lor sunt caracterizate de mult amuzament, râsete și umor. Le place să argumenteze și contraargumenteze, însă nu ajung să se insulte și să devină nerespectuoși unul cu celalalt. Pun preț pe sinceritate și pe comunicare.
3.Cuplurile Validante
Sunt caracterizate de naturalețe și calm. Ei sunt într-un fel expresivi emoțional, dar mai mult neutri, situându-se undeva între cuplurile volatile și cele care evită conflictele. Ei sunt foarte suportivi și întelegători cu punctele de vedere ale partenerului, și de cele mai multe ori empatizează cu emoțiile acestuia.
Diferențele dintre ei le dau uneori bătăi de cap, dar doar unele. Nu vor sa privească lucrurile per ansamblu, ci sunt dispuși să facă compromisuri și să privească lucrurile cu calm.
4.Cuplurile Ostile
Ambii parteneri sunt extrem de defensivi. În acest caz, bărbatul este de obicei cel care validează, iar femeia cea care evită. Ei se acuza si critica, de tipul „tu întotdeauna…” și „tu niciodată…”.
În timpul conflictelor fiecare partener își sustine părerea și nu renunță în favoarea celuilalt. Critica, defensivitatea, dispretul și interiorizarea/împietrirea își fac simțită prezența.
5.Cuplurile Ostil-Detașate
Aceste cupluri sunt ca două forțe armate angajate într-o singuratică și frustrantă distanțare. Partenerii se jignesc în timpul conflictelor și sunt detașați emoțional, ba chiar resemnați. În aceste cupluri, bărbatul este tipul care validează, fiind mai suportiv si intelegator cu partenerul, iar soția este volatilă, mai emtionala.
Creșterea intensității conflictelor are loc între cei doi, dar la un moment dat, unul dintre ei va da inapoi. Problema este că cel volatil nu îl va lasa sub nicio formă pe validator să se retragă. Negestionându-și în niciun fel conflictele, aceștia ajung în cele din urmă la divorț.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania