Unul dintre cele mai grele lucruri de facut intr-o relatie este sa oferi bunatate partenerului tau atunci cand esti suparat pe el. Este, de asemenea, unul dintre momentele cele mai importante pentru a arata bunatatea.
Cercetarile arata ca partenerii care incep o discutie cu blandete gestioneaza mult mai eficient conflictul, fara a afecta relatia.
Bunatatea nu inseamna ca nu trebuie sa ne exprimam furia, insa e important cum alegem sa ne exprimam aceasta furie. Poti sa-ti arunci sulitele catre partener. Sau ii poti explica de ce te simti ranit si suparat, iar aceasta este cea mai buna cale.
Promisiunea bunatatii in relatia de cuplu
Bunatatea in cuplu nu este importanta doar in mijlocul unei discutii contradictorii, ci mai degraba este vorba despre comportamentul tau atent si grijuliu in intreaga voastra relatie.
Atunci cand intram intr-o relatie de angajament, majoritatea dintre noi facem o declaratie – o promisiune sau un juramant – ca ne vom sustine partenerul si il vom ingriji. De asemenea, facem o promisiune secundara: ca vom fi cei mai buni, plini de integritate si speranta pentru un viitor de succes.
Faptul ca nu alegem bunatatea in relatie, la un moment dat, este, prin urmare, daunator – atat fata de partener, cat si fata de noi insine – pentru ca ne submineaza eforturile de crestere si potentialul pentru o mai mare intimitate. O relatie este efortul concertat a doi oameni care lucreaza minunat si cu entuziasm spre o viziune comuna. In ciuda dificultatilor vietii cotidiene, partenerii sunt responsabili de propriul comportament.
In timp ce un cuplu creste impreuna, partenerii nu sunt impiedicati sa creasca si ca indivizi – de fapt, ei trebuie sa evolueze ca indivizi pentru a-i aduce in permanenta partenerului “tot ce au ei mai bun”.
Bunatatea in relatie naste Bunatate
Cum puteti cultiva un obicei de bunatate in relatia voastra? Mai jos sunt 3 sfaturi puternice pe care le puteti pune in aplicare chiar acum, indiferent de etapa in care se afla partenerul vostru:
1.Aveti ganduri bune
Suntem legati sa simtim ceea ce gandim in mod repetat. A gandi pozitiv despre partener va face mai usor pentru voi sa aveti mai multe ganduri pozitive, sa vorbiti si sa va comportati pozitiv fata de el. Pentru a intra in obisnuinta de a fi buni, trebuie sa va antrenati atat gandurile, cat si actiunile.
Amintiti-va in fiecare zi de lucrurile frumoase pe care partenerul le-a facut. De exemplu, a scos afara obiectele de reciclat sau s-a intors acasa devreme intr-o seara pentru cina. Oricat de mica ar fi actiunea, faceti-va un obicei din a observa bunatatea asa cum se intampla ea si notati-va in minte cat de fericiti va face. Cand va vedeti partenerul, mentionati-i asta.
Observand lucrurile bune ale partenerului vostru, acest lucru va ajuta sa pastrati perspectiva pozitiva in relatie. Este un sentiment de bunastare plin de speranta care provine din gandurile pozitive si din interactiunile pozitive.
2.Acceptati responsabilitatea in relatia voastra
Asumati-va responsabilitatea pentru a va evalua propriile sentimente inainte de a le prezenta partenerului. Daca furia si frustrarea sunt emotii legitime, explorarea ulterioara ar putea dezvalui faptul ca, de fapt, va simtiti enervati sau tristi in legatura cu o situatie.
Poate ca dupa ce reflectati mai mult descoperiti ca de fapt v-ati simtit abandonati sau ca visele voastre nu sunt recunoscute. Fiind capabili sa va precizati cu exactitate sentimentele, acest lucru va va ajuta sa le transmiteti intr-un ton mai bun si mai bland partenerului.
S-ar putea sa credeti ca este mai autentic sa spuneti exact ceea ce ganditi, fara a filtra ceva pentru partener, dar luati in considerare ca, odata ce acesta se simte ranit, este mai greu pentru el sa se conecteze empatic cu voi.
Acordati-va un moment pentru a va procesa sentimentele cu ajutorul unui psihoterapeut sau singuri. Incercati sa pastrati un jurnal in care sa notati cum va simtiti. Procesarea sentimentelor prin scriere ajuta adesea la sortarea si la organizarea gandurilor.
3.Lasati speranta sa castige in cuplu
Aveti incredere in relatia si in angajamentul vostru. Chiar daca veti avea conflicte permanente, concentrati-va pe prietenia si bunatatea voastra. Nu este posibil sa va rezolvati problemele cu cineva cu care nu doriti sa colaborati. Este nevoie sa faceti impreuna o activitate pentru a va bucura de dragostea voastra – in ciuda greselilor! Este mult mai usor sa discutati problemele cu cel mai bun prieten decat cu „inamicul” vostru.
Este posibil sa depuneti eforturi pentru a stabili o intalnire romantica de noapte, dar fiind apropiati si conectati este un obicei, iar obiceiurile trebuie practicate in mod constient si regulat.
De exemplu, puneti-i laptele in cereale dimineata sau oferiti-va sa plimbati cainele. Cautati un film pe care a vrut sa-l vada sau chiar trimiteti-i un SMS astazi (nu despre comisioane sau programari) despre un lucru pe care asteptati sa-l faceti mai tarziu cu el.
Bunatatea in relatie va permite sa fiti ascultati
In cele din urma, bunatatea in cuplu serveste la exprimarea emotiilor dificile oferindu-i partenerului capacitatea de a va asculta cu adevarat. Chiar daca sunteti suparati, pentru a va apropia de partener in mod eficient, trebuie sa fiti buni.
Daca ati pregatit calea pentru ca partenerul sa fie deschis, este mai probabil ca el sa va asculte frustrarea si sa va raspunda cu compasiune. Bunatatea in cuplu va satisface nevoile.
A fi buni si blanzi este o decizie. Asa cum oferim un zambet si tinem usa deschisa pentru un strain, tot asa este nevoie sa ne amintim sa cultivam acest obicei in relatia noastra, indiferent cat de mult timp a trecut.
Cu cat incercam mai mult, cu atat mai usor ajungem la o imagine pozitiva a persoanei iubite. Cu cat exersam mai mult bunatatea intr-o relatie de cuplu, cu atat mai usor ne este sa ne reamintim ca partenerul nostru este, de asemenea, un om care traieste alaturi de noi.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Salveaza-ti Casnicia prin Terapia de Cuplu Metoda Gottman!
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.