Stii cum este cand faza lunii de miere din relatie trece? La inceput totul este distractiv si frumos, dar odata ce incepi sa te obisnuiesti in relatie, lucrurile incep sa se schimbe.
Cu cat relatia dureaza mai mult, cu atat vei trece prin momente dificile, dar si frumoase.
In timp ce aceste urcusuri si coborasuri ale relatiei sunt perfect normale, este important sa ai grija la anumite comportamente negative pe care le poti adopta si care ar putea sa transforme relatia ta in una toxica.
Asa ca ia-ti un moment si intreaba-te:
“Oare stiu cum arata o relatie de cuplu nesanatoasa si cum sa gestionez situatia?”
Acum imagineaza-ti cat de multe lucuri poti sa slavezi daca stii raspunsul la aceasta intrebare. Ai putea sa iei situatia in mainile tale pana cand nu va fi prea tarziu si pana cand relatia va atinge un nivel nesanatos.
Afla care sunt 8 semne ale unei relatii toxice!
Partenerul a devenit apatic
Atunci cand sesizezi ca partenerul este mai dezangajat, acesta ar putea fi un semn ca incepe sa renunte la relatie. Poti sa observi fie ca nu mai intra in discutii contradictorii ca alta data sau poate ca nu iti mai indeplineste dorintele ca alta data pentru ca nu ii mai pasa atat de mult.
Partenerul tau a incetat sa mai simta aceleasi lucuri ca la inceput si cand incerci si mai tare sa faci relatia sa mearga poate sa fie si mai toxic daca partenerul tau ramane in preajma doar pentru a nu se simti vinovat. Simti ca cu cat depui mai mult efort, cu atat mai putina recirpocitate primesti.
Partenerul controleaza tot
O parte importanta a unei relatii sanatoase este sa luati decizii impreuna. Nu in locul celuilalt .
Oamenii care controleaza simt nevoia sa stapaneasca orice situatie si isi exprima aceasta nevoie prin a fi manipulativi atat cu mediul inconjurator, cat si cu oamenii din jurul lor.
Daca observi ca trebuie sa ceri permisiunea partenerului pentru orice ai vrea sa faci, este un semn ca partenerul tau iti controleaza comportamentul.
Partenerii care vor sa controleze totul pot folosi si amenintari pentru a obtine ceea ce isi doresc. Acest tip de comportament porneste dintr-o insecuritate pe care partenerul o poate avea si este toxic acest comportament, deoarece poate distruge orice oportunitate de conexiune si intimitate.
Desi la inceput poti crede ca partenerul iti face anumite sugestii pentru ca ii pasa foarte mult, vei realiza ca acest comportament este mai mult egoist.
Partenerul te face sa te simti o persoana oribila
Te simti adesea o persoana oribila dupe ce interactionezi cu partenerul tau?
Daca da, ar putea fi momentul sa incepi sa acorzi atentie la modalitatea in care partenerul vorbeste cu tine. Daca observi ca partenerul tau iti critica mereu caracterul, este un semn clar ca esti intr-o relatie toxica.
Partenerul tau este pasiv agresiv
Ai fost pus vreodata in situatia in care ti-ai rugat partenerul sa faca ceva pentru tine, spune “da”, dar simti ca face acel lucru intr-un mod repulsiv? In timp ce te ajuta, el poate face niste afirmatii rautacioase si este suparat si are resentimente ca l-ai pus sa faca acel lucru.
Acesta este un comportament pasiv agresiv.
Este ca atunci cand intrebi pe cineva daca este bine, primesti raspunsul “Sunt bine”, dar te trateaza cu spatele si nu vorbeste deloc cu tine.
Vei observa cel mai mult din comportamentul pasiv agresiv prin comunicarea non-verbala.
Partenerul tau pastreaza ranchiuna
De obicei, persoanele care aduc problemele din trecut in prezent, desi ati trecut peste ele si le-ati rezolvat, inseamna ca nu au simtit in trecut ca problema este rezolvata. Partenerii care inca poarta ranchiuna, inseamna ca nu te-au iertat inca .Cu cat trece timpul in relatie, cu atat va veni momentul cand vei fi ranit. Relatiile puternice sunt puternice nu doar pentru ca trec prin momente pozitive, ci si pentru ca stiu cum sa le depaseasca pe cele negative.
Vei observa ca aceste cupluri stiu cum sa abordeze conversatiile in asa fel incat sa o faca intr-un mod sanatos si gasesc o modalitate prin care sa foloseasca iertarea pentru a se reconcilia in momentele mai putin placute.
Limitele nu sunt respectate
Cand se simte confortabil intr-o relatie, poate fi mult mai usor pentru partener sa te preseze sa faci ceva ce nu ti-ai dori. Ai putea sa fii ok sa se intample acest lucru de cateva ori, insa cu cat este mai frecventa aceasta situatie, cu atat devine relatia mai toxica.
Simti ca deseori “calci pe oua” in relatia cu partenerul tau
Daca simti ca iti este frica de cum va reactiona partenerul tau atunci cand iti doresti sa faci ceva, e posibil sa te afli intr-o relatie toxica.
Spre exemplu, poate ascunzi anumite mesaje pe care le primesti de la anumiti oameni pentru ca iti este frica de cum va reactiona partenerul tau. Sau poate iti este frica sa iesi in oras cu anumiti oameni pentru ca iti este frica sa nu devina gelos partenerul tau. Daca simti frica si anxietate de fiecare data cand vrei sa faci ceva si nu te simti in siguranta sa impartasesti anumite lururi cu partenerul tau, exista posibilitatea sa fii intr-o relatie toxica.
Partenerul tau este excesiv de dependent de tine
Daca simti ca mereu trebuie sa aderi la nevoile partenerului tau in orice moment al zilei, exista posibilitatea ca partenerul tau sa fie dependent de tine. Acest lucru se intampla de obicei atunci cand unul din parteneri nu are un sens puternic al identitatii si se confrunta cu un nivel scazut al stimei de sine.
Acest tip de relatie este toxica pentru ca nu simti libertatea sa fii tu insuti. In schimb, poti sa iei rolul salvatorului si nu al partenerului in relatie. Te vei putea simti vinovat atunci cand vei vrea sa petreci timp cu tine insuti, ceea ce poate ar fi cel mai important lucru pe care ar trebui sa il faci in acest punct.
O relatie sanatoasa este formata din persoane care construiesc constant medii sigure unul pentru celalalt si nu se fac vulnerabili unul pe celalalt.
Relatiile toxice ii pot face pe parteneri sa se simta nesiguri in a-si exprima opiniile si propria identitate.
Analizeaza aceste 8 semne si incearca sa iti dai seama daca esti intr-o relatie toxica. Daca da, incearca sa faci pasi pentru a gestiona aceste probleme sau apeleaza la un specialist daca simti ca nu poti sa gestionezi situatia de unul singur.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.