Cuplurile sanatoase stopeaza problemele chiar inainte ca ele sa inceapa … si au curajul sa recunoasca cand exista o problema reala.
In acest articol vom discuta despre sase capcane comune ale relatiilor!
Secretul este, in primul rand, sa eviti drama!
Uneori, mentinerea unei relatii puternice, sanatoase si in continua dezvoltare poate fi usor si natural, parand ca nu se depune niciun efort. Alteori, aceeasi relatie necesita intentie, efort, concentrare si munca reala pentru a o face sa fie sanatoasa.
Cuplurile fericite, de succes, inteleg AMBELE stari si ambele strategii.
Ca atare, isi pastreaza constient relatia pe calea adecvata, adaptandu-se la situatii si evita urmatoarele sase capcane care pot duce la dezastru in relatie:
1. Nu stopeaza increderea in celalalt.
Abilitatea de a avea incredere reciproca este cel mai important predictor al succesului relatiei, potrivit cercetarilor efectuate de John Gottman.
El spune ca increderea se masoara in intrebari precum: „Pot sa am incredere in tine sa fii aici pentru mine, sa ma asculti, sa ma alegi mai intai pe mine, decat pe altii, sa ai grija de familie, sa ma ajuti cu copiii, sa fii credincios si respectuos fata de mine? ”
Cercetarile lui Gottman au constatat ca pe langa faptul ca o o relatie bazata pe incredere era mai probabila sa supravietuiasca si sa fie sanatoasa, mai mult, relatiile fara increderea reciproca in parteneri afecteaza de fapt negativ chiar si sanatatea fizica. In timpul studiului sau care a durat 20 de ani, 58% dintre partenerii grupului „relatie bazata pe neincredere” au decedat, comparativ cu 20% dintre partenerii grupului „relatie bazata pe incredere”.
Cuplurile de succes stiu cat de esentiala este increderea pentru sanatatea si fericirea relatiei lor si, prin urmare, nu isi rup increderea unul in celalalt.
2. Nu lasa furia sa scape de sub control.

In timp ce furia este o emotie naturala a omului care poate justifica o exprimare de sine sanatoasa, cuplurile de succes isi dau seama cum sa evite iesirile explozive si dureroase si cum sa le gestioneze.
Pe baza cercetarilor sale pe mii de cupluri, Gottman prezice, cu o precizie de 95%, supravietuirea casatoriei dupa ce a vazut un cuplu avand un conflict. In relatiile in care una sau ambele parti sunt extrem de critice, isi mentin dispretul fata de partenerul lor si actioneaza excesiv de defensiv si / sau il impiedica continuu pe celalalt, exista o mare probabilitate ca mariajul sa nu reuseasca daca nu exista nicio schimbare.
Cuplurile de succes isi dezvolta abilitati pentru a-si canaliza furia catre rezolvarea problemei, mai degraba decat sa se vizeze reciproc prin atacuri sau retrageri.
3. Nu evita deciziile sau conversatiile dificile.
In fiecare relatie sanatoasa, exista momente in care nu suntem de acord unul cu celalalt. Se poate intampla pentru ca avem perspective diferite, ne intelegem gresit sau experientele noastre de viata anterioare ne-au programat sa raspundem in anumite moduri diferite de ale celuilalt.
Indiferent de motiv, intr-o relatie care functioneaza bine, ambele parti vor sa lucreze impreuna pentru a o rezolva in asa fel incat ambele parti sa simta ca functioneaza ca o echipa. Acest proces poate necesita timp pentru a invata anumite abilitati si poate implica chiar interventia din exterior pentru a invata aceste noi abilitati.
4. Refuza sa loveasca sub centura.

Cuplurile de succes nu evita conflictele, chiar si atunci cand problemele sunt dezordonate sau dureroase si ii pot face sa se simta indepartati unul de altul. Cu toate acestea, ei evita „sa mearga prea departe” in ceea ce priveste cuvintele, tonul si gesturile pe care le folosesc. Evita in mod intentionat sa faca lucruri pe care partenerul lor le poate identifica ca fiind „in afara limitelor” sau „sub centura”.
Aceste cupluri se cearta si nu sunt de acord, dar evita sa creeze daune ireparabile partenerului lor. Amandoi lucreaza la repararea relatiei si se indreapta spre un compromis.
Adevarul este ca ne putem rani unii pe altii in relatiile si in comunicarile umane. Exista momente in care provocam rau intentionat si, uneori, nu avem nicio idee despre ce a cauzat durerea partenerului nostru. Important este sa procesam ceea ce s-a intamplat si sa mergem in directia rezolvarii problemei.
5. Nu folosesc niciodata sexul ca arma.
Cuplurile variaza in frecventa activitatii sexuale. Nu este neobisnuit ca un partener sa aiba un libidou mai mare decat celalalt, chiar si in relatiile de succes. Studiile arata ca schimbarea obiceiurilor sexuale poate aduce beneficii unei relatii.
In relatiile de succes, cuplurile gasesc un ritm al relatiei lor sexuale care satisface ambii parteneri. Sexul nu este folosit niciodata ca arma pentru a-si manipula sau pedepsi partenerul.
6. Nu lasa distanta emotionala sa creasca.
Este normal intr-o relatie sa experimentam momente in care ne simtim ambii exceptional si cand simtim o anumita distanta sau detasare. Sentimente de apropiere si dor reciproc sunt intr-un proces de flux si reflux. Intr-o relatie sanatoasa, niciuna dintre parti nu va lasa sentimentul de detasare sa se desfasoare prea mult timp fara sa se adreseze acesteia si sa proceseze ceea ce se intampla.
Daca distanta emotionala continua prea mult timp, una dintre parti poate incepe sa experimenteze o detasare suplimentara si, eventual, sa se simta respinsa, ducand la resentimente. Odata ce unul dintre partenerii dintr-o casnicie sanatoasa isi da seama ca sentimentul de distantare persista mai mult decat in mod normal, el / ea se va adresa celuilalt si vor aborda aceasta problema; Sfatul este sa aflati daca celalalt partener se confrunta cu aceleasi sentimente si apoi, impreuna, veti face schimbarile si ajustarile necesare pentru a recastiga sentimentul de apropiere de care aveti nevoie amandoi.
Succes!
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
De ce toate relatiile tale sunt mereu la fel?
Cum sa imbunatatesti comunicarea in cuplu si sa cresti intimitatea
Tradarea in cuplu: 13 lucruri pe care ar trebui sa le cunoasteti
Exista Casnicie dupa o Relatie Extraconjugala?
Despre dating-ul online: cat este de reala relatia?
Cum invatam sa ne indragostim de persoana potrivita
Cuplu fericit: Aratand compasiune partenerului iti poti imbunatati relatia
Intimitatea fortata intr-o relatie de lunga durata
Cum putem procesa un conflict pentru a ne salva relatia de cuplu?