Anxietatea este o tulburare a secolului XXI, cu totii ne confruntam cu ea, mai mult sau mai putin. Studiile arata ca reducerea anxietatii se poate face, paradoxal, prin verbalizare. Prin transformarea gandurilor intruzive si nelinistitoare in cuvinte.
Scrisul are, de cele mai multe ori, efect terapeutic. Comunicarea, de asemenea. Cand exprimam ceea ce simtim, ne eliberam de lucrurile care ne apasa si le luam puterea pe care o au asupra noastra. Asadar, verbalizarea ajuta in reducerea anxietatii.
Desi oamenii sunt sceptici si nu se asteapta ca prin descrierea emotiilor pe care le incearca sa reduca anxietatea, studiile si inregistrarile de pe conductanta pielii lor arata ca efectele sunt reale. Cu cat folosesc cuvinte mai terifiante in descrierea lor, cu atat anxietatea scade.
Studiul a comparat aceasta metoda cu altele comune folosite pentru reducerea anxietatii, precum distragerea atentiei si reapreciere, adica reevaluarea anxietatii din alte perspective.
Spre exemplu, studiul a fost axat pe oamenii care au fobie de paianjeni. In conditii de reapreciere, au fost rugati sa foloseasca cuvinte neutre pentru a se gandi la un paianjan.
“A privi un paianjan nu ma pune in pericol.”