Anxietatea este o tulburare a secolului XXI, cu totii ne confruntam cu ea, mai mult sau mai putin. Studiile arata ca reducerea anxietatii se poate face, paradoxal, prin verbalizare. Prin transformarea gandurilor intruzive si nelinistitoare in cuvinte.
Scrisul are, de cele mai multe ori, efect terapeutic. Comunicarea, de asemenea. Cand exprimam ceea ce simtim, ne eliberam de lucrurile care ne apasa si le luam puterea pe care o au asupra noastra. Asadar, verbalizarea ajuta in reducerea anxietatii.
Desi oamenii sunt sceptici si nu se asteapta ca prin descrierea emotiilor pe care le incearca sa reduca anxietatea, studiile si inregistrarile de pe conductanta pielii lor arata ca efectele sunt reale. Cu cat folosesc cuvinte mai terifiante in descrierea lor, cu atat anxietatea scade.
Studiul a comparat aceasta metoda cu altele comune folosite pentru reducerea anxietatii, precum distragerea atentiei si reapreciere, adica reevaluarea anxietatii din alte perspective.
Spre exemplu, studiul a fost axat pe oamenii care au fobie de paianjeni. In conditii de reapreciere, au fost rugati sa foloseasca cuvinte neutre pentru a se gandi la un paianjan.
“A privi un paianjan nu ma pune in pericol.”
In contrast, ceilalti au primit urmatoarele instructiuni:
“Participantii din grupul care trebuia sa descrie ceea ce simte a fost instruit sa compuna o propozitie in care sa includa un cuvant negativ pentru a descrie un paianjan si unul sau doua cuvinte negative, pentru a descrie raspunsul lor emotional la paianjan. (ex: Ma simt anxios gandindu-ma ca tarantula dezgustatoare va sari pe mine.”)”
Toate grupurile au fost expuse la paianjeni de-a lungul a diferite perioade de timp, inclusiv in saptamana ce-a urmat.
Autorul studiului despre anxietate descrie rezultatele:
“… grupul care a trebuit sa descrie ceea ce simte, a exprimat la nivelul pielii o conductanta redusa a raspunsului, fata de celelalte grupuri, si un comportament schimbat fata de grupul a carui atentie i-a fost distrasa…
[…]
… cu cat mai mare volumul de cuvinte care sa exprime anxietatea si frica, de-a lungul expunerii, cu atat a fost mai mare reducerea raspunsului la frica.”
Conductanta redusa a pielii sugereaza faptul ca celor care si-au descris emotiile, le-a scazut frica fata de paianjeni.
Acum sunt multe studii care arata beneficiile verbalizarii emotiilor in diferite contexte de anxietate:
“… studii experimentale au descoperit faptul ca, atunci cand curentul emotional este verbalizat, fie in vorbire, fie in scris, nivelul de anxietate si tristete este redus in comparatie cu situatiile in care nu exista verbalizare sau se comunica doar aspecte non-afective.”
Studiul a fost publicat in jurnalul Psychological Science.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.