Dr. Carol W. Berman, psihiatru in New York, povesteste despre un pacient pe nume Eric, care se confrunta cu o problema mai putin obisnuita, si anume, cu o pata mare si neagra ce i se afisa in fata ochilor si nu se mai putea concentra pe ceea ce facea.
Ca toti tinerii din ziua de azi, Eric era obsedat de telefon, abia putea sa se dezlipeasca de el pentru a manca sau dormi, pana cand, deodata, in loc sa vada ecranul, i-a aparut pata neagra. Lucrurile au evoluat rapid, intrucat, Eric, student in anul III la medicina, a inceput sa pice examenele din cauza petei care ii aparea in fata ochilor. „E imensa si imi intuneca vederea in ochiul stang!”, spunea el.
Acesta a vizitat trei medici, si a facut tot pe-atatea examene oftalmologice, insa fara rezultat. Medicii i-au spus ca trece, iar Carol i-a spus la randul ei ca „Poate disparea de la sine, avand in vedere varsta”.
Eric se simtea insa neinteles, dat fiind ca nu se putea concentra, nu putea invata si nici nu putea face ceea ce ii placea, din cauza petei negre, ceea ce il scotea din minti. Cand Eric a spus ca ii vine sa-si smulga parul din cap, Carol a inceput sa se intrebe daca nu cumva acesta suferea de tricotilomanie, o tulburare de tip obsesiv-compulsiva, care ii face pe pacienti sa isi smulga parul.
Continuand sa vorbeasca, a devenit clar ca problema lui Eric a inceput cu mult inainte de pata neagra, el admitand faptul ca inainte de aceasta, era obsedat de telefonul mobil. „Obisnuiam sa ma uit la telefon tot timpul – acum trebuie sa ma uit la pata asta stupida. Trebuie sa intelegi. Ma separa de telefon.”
Acest lucru i-a atras atentia lui Carol. Desi multi dintre noi suntem obsedati de device-urile noastre electronice, la Eric era vorba despre o patologie.
Cercetarile din Statele Unite si din U.K au aratat ca aproape 70% dintre tineri sunt atat de atasati de telefoanele mobile, incat se simt anxiosi sau fac atacuri de panica atunci cand sunt separati de acestea. Acestia vad device-urile drept o extensie a lor. Wikipedia chiar a inventat un termen nou „nomofobia”, ceea ce inseamna frica de a fi in lipsa contactului cu telefonul mobil.
Multe articole au fost publicate in presa despre obsesia fata de telefon, desi acest fenomen abia incepe sa atraga atentia cercetatorilor. Un studiu realizat la University of Missouri si publicat anul trecut in The Journal of Computer-Mediated Communication a implicat 41 de tineri pentru a rezolva puzzle-uri din cuvinte cu sau fara smartphone-ul la indemana. S-a descoperit ca, atunci cand subiectii erau separati de telefon, inima incepea sa le bata mai tare, iar presiunea arteriala le crestea considerabil, impreuna cu o senzatie puternica de anxietate. Din aceasta cauza, nu s-au descurcat prea bine nici rezolvand puzzle-ul.
Daca nomofobia este, mai mult mai putin normala, cum poate cineva sa o distinga de o obsesie patologica? In cazul lui Eric nu exista dubii. Acesta a marturisit ca era lipit de telefon pana sa apara pata neagra, iar cand aceasta a aparut, el si-a mutat obsesiile si compulsiile asupra ei.
Eric avea toate simptomele Tulburarii Obsesiv-Compulsive, potrivit Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Faptul ca obsesia pentru telefon era aproape un comportament tipic pentru generatia lui, asta a facut sa mascheze perfect tulburarea psihica.
In timp ce el putea rationaliza fixatia facuta pentru telefon, stia, de asemenea, ca obsesia pentru pata neagra era ridicola. Dar il afecta pe mai multe planuri, asa ca trebuiau luate masuri. Desi ii era teama ca nu va functiona normal din punct de vedere sexual, Eric a acceptat sa faca tratament cu sertralina, o substanta care creste serotonina in sinapsele din creier, dereglarea neurotransmitatorului de serotonina fiind, de altfel, cauza Tulburarii Obsesiv-Compulsive.
A urmat tratamentul timp de cinci saptamani si a avut parte si de efecte adverse, precum greata, diaree si probleme de memorie. De la 25 de miligrame de sertralina administrate zilnic, i s-a crescut treptat dozajul la 500 mg, iar efectele s-au diminuat. Eric a fost din nou capabil sa se concentreze si sa treaca examenele cu brio.
In cele din urma pata neagra disparut. Daca nu ar fi aparut nu s-ar fi aflat ca Eric suferea de fapt de Tulburarea Obsesiv-Compulsiva.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.