Cursurile de yoga si de respiratie profunda de doua ori pe saptamana sunt tratamente eficiente pentru tulburarea depresiva majora, arata o noua cercetare.
Cercetatorii sugereaza ca aceste exercitii ar putea fi folosite pentru tulburarea depresiva majora, ca alternativa la medicamente sau impreuna cu ele.
Pentru acest studiu s-au ales persoane care sufereau de tulburare depresiva majora.
Tipul de yoga utilizat in studiu este numit dupa B. K. S. Iyengar. Este o forma de “hatha yoga” si se axeaza pe pozitiile precise ale corpului si pe controlul respiratiei.
In cadrul acestei cercetari li s-au predat cursuri de yoga unui numar de 30 de persoane si li s-a spus sa practice si acasa.
Doctorul Chris Streeter, autor al studiului publicat in revista “The Journal of Alternative and Complementary Medicine” (Streeter et al., 2017), a declarat: “Acest studiu sustine utilizarea yoga si respiratiei profunde in tulburarea depresiva majora atat in cazul persoanelor care nu iau antidepresive, cat si al celor care iau antidepresive in mod constant si nu au ajuns la o rezolvare a problemelor lor”.
Toate persoanele care au luat parte la aceasta cercetare sufereau de tulburare depresiva majora, unii avand tratament cu antidepresive, altii nu.
Dr. Streeter a continuat: “In timp ce majoritatea tratamentelor medicamentoase pentru tulburarea depresiva majora au drept tinta monoaminele, cum ar fi serotonina, dopamina si noradrenalina, aceasta interventie vizeaza sistemul parasimpatic si al acidului gamma-aminobutiric si ofera o cale noua de tratament”.
Din nefericire, studiul nu a folosit un grup de control, acest lucru diminuand greutatea concluziilor. Cu toate acestea exista un alt studiu recent care a comparat respiratia yoghina cu un grup de control.
Respiratia yoghina controlata ajuta la atenuarea depresiei severe. Oamenii care au participat la studiu aveau o depresie care nu raspundea la medicatie.
Tehnica respiratiei profunde presupune o serie de exercitii de respiratie ritmica concepute special pentru a aduce persoanele intr-o stare de calm si de meditatie. Respiratiile lente si calme sunt alternate cu respiratiile rapide si stimulante.
sursa foto: freepik.com
Citeste mai multe despre depresie si atacuri de panica aici;
PROGRAMUL CORECT DE SOMN CARE AJUTA LUPTA IMPOTRIVA DEPRESIEI
ATACURILE DE PANICA: CE SUNT SI CUM SE TRATEAZA