Tulburarea de panica la adolescenti este o tulburare de anxietate care in mod obisnuit apare in adolescenta tarzie. Desi tulburarea de panica incepe adesea la varsta de 15 ani, este totusi posibil ca acesta afectiune sa se dezvolte in copilarie sau in adolescenta timpurie.
Cum se manifesta tulburarea de panica la adolescenti
Simptomele tulburarii de panica la adolescenti sunt foarte asemanatoare cu cele ale persoanelor adulte. Simptomul principal al tulburarii de panica este experienta atacurilor de panica recurente. Aceste atacuri se produc adesea in mod neasteptat si sunt marcate de frica, nervozitate si teama extrema.
Atacurile de panica la adolescenti sunt, de obicei, resimtite printr-un amestec de simptome fizice, mentale si emotionale. Aceste atacuri apar de obicei din senin si sunt insotite de patru sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
- Ritm cardiac crescut
- Transpiratie excesiva
- Tremuraturi
- Dificultati de respiratie
- Senzatie de sufocare
- Dureri in piept
- Greata sau durere abdominala
- Senzatie de ameteala, instabilitate, confuzie sau lesin
- Derealizare si depersonalizare
- Teama de a pierde controlul sau de a o lua razna
- Teama de moarte
- Senzatie de amorteala sau furnicaturi
- Frisoane sau bufeuri
Atacurile de panica pot varia in ceea ce priveste simptomele, intensitatea si durata. Cele mai multe dureaza putin, atingand un varf in decurs de 10 minute. Dar atacurile de panica pot continua sa afecteze un adolescent mult timp dupa ce s-au terminat, provocand o nervozitate sporita si ore intregi de anxietate.
Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach
Experimentarea unui atac de panica poate fi o experienta infricosatoare pentru un adolescent. Similar cu adultii care au tulburare de panica, adolescentii care sufera de atacuri de panica sunt susceptibili sa dezvolte comportamente de evitare.
Cand se intampla acest lucru, adolescentul incepe sa stea departe de situatii, locuri si evenimente despre care crede ca ii pot declansa un atac de panica. El poate, de exemplu, sa inceapa sa evite aglomeratia – cum ar fi adunarile scolare sau cantina. De asemenea, se poate teme de masini sau alte forme de transport si ii este frica sa plece din locurile considerate sigure, cum ar fi casa.
A evita in mod repetat situatiile mentionate anterior este o afectiune cunoscuta sub numele de agorafobie. Desi este mai probabil sa apara la varsta adulta, agorafobia se poate dezvolta in timpul adolescentei. Aproximativ o treime dintre persoanele cu tulburari de panica au si agorafobie. Aceasta conditie poate deveni debilitanta, determinand un adolescent cu agorafobe sa fie legat de casa.
Optiuni de tratament pentru tulburarea de panica la adolescenti
Daca este lasata netratata, tulburarea de panica poate afecta negativ viata unui adolescent si poate duce la probleme legate de scoala, relatii si stima de sine.
Doar un medic sau un specialist calificat poate diagnostica un adolescent cu tulburare de panica. Un medic poate, de asemenea, exclude posibilele cauze medicale pentru atacurile de panica la adolescenti si poate determina daca exista conditii coexistente, cum ar fi depresia.
Din fericire, sunt disponibile optiuni de tratament sigure si eficiente pentru a-i ajuta pe adolescentii care au tulburare de panica. Unele dintre cele mai frecvente optiuni de tratament includ psihoterapia, terapia medicamentoasa si anumite strategii cu ajutorul carora adolescentii pot face fata acestei tulburari. Rezultatele tratamentului sunt cele mai bune atunci cand se utilizeaza o combinatie a acestor optiuni.
Prin psihoterapie, un adolescent se poate intalni cu un specialist care trateaza tulburarea de panica lucrand cu emotiile profunde si dezvoltand strategii de a face fata acestei conditii.
Pot fi disponibile diferite tipuri de psihoterapie, cea mai comuna fiind terapia cognitiv-comportamentala, care se concentreaza pe a-l ajuta pe adolescent sa dezvolte moduri mai sanatoase de gandire si comportament.
Psihoterapia de familie poate fi necesara deoarece ajuta la construirea relatiilor de sustinere intre adolescent si restul familiei. Psihoterapia de grup poate fi de asemenea disponibila. In cadrul acesteia adolescentul va fi capabil sa lucreze asupra problemelor alaturi de colegii sai care se confrunta cu situatii similare.
Tulburarea de panica la adolescenti se poate activa si dezactiva pe tot parcursul vietii. De exemplu, un adolescent poate avea atacuri de panica frecvente si neasteptate timp de cateva luni, urmate de multi ani in care acesta nu prezinta simptome.
Indiferent daca tulburarea de panica este experimentata pentru o perioada scurta de timp sau pe tot parcursul vietii, nu trebuie sa fie imposibil de gestionat. Cu cat un adolescent obtine mai repede ajutorul de care are nevoie, cu atat mai repede se va afla pe drumul spre recuperare.
EXERCITII DE RELAXARE
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.